raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Analiza
„Suplementi samo danas po 80 odsto nižoj ceni” - još lažnih reklama na srpskim portalima
17.11.2023.    Milica Ljubičić    Foto: Kolaž Raskrikavanje
Nemačka doktorka koja reklamira čudotvoran suplement koji rešava probleme sa zglobovima i norveški lekar koji hvali preparat za lečenje dijabetesa kod kuće, samo su dve od brojnih reklama za suplemente na koje možete naići na nekim od medijskih portala u Srbiji. I obe reklame su lažne. Obe vode na sajt buditezdravi.net koje ova dva proizvoda nude po navodno promotivnoj ceni od 1.490 dinara. Zajedničko im je i što ih reklamiraju renomirani lekari i korisnici koji zapravo ne postoje.
Tokom prelistavanja medijskih portala neretko nalazimo na sajtove koji posetiocima nude razne preparate za mršavljenje, zglobove, dijabetes, a koje reklamiraju izmišljeni lekari, stručnjaci i zadovoljni korisnici.

Ovoga puta smo naišli na dve reklame na sajtu buditezdravi.net - u jednoj se prodaje suplement za zglobove, a u drugoj preparat za dijabetes.

„Zabranjeno otkriće: Ova četiri prirodna sastojka trenutno uklanjaju bolove u zglobovima, regenerišu hrskavično tkivo i zglobove“, naslov je teksta na sajtu buditezdravi.net koji ovoga puta prodaje suplement koji rešava probleme sa zglobovima.

Kako bi uverili čitaoce u efikasnost preparata, objavili su intervju sa doktorkom Mihaelom Sander koja je opisana kao lekar opšte prakse, nastavnik, profesor i javna ličnost sa preko 40 godina iskustva u medicini.

„Razvili smo novi proizvod uz pomoć najnovijih tehnologija i sada imamo jedinstveno rešenje koje će pomoći pacijentima čak i u najtežim stadijumima artritisa, artroze i drugih bolesti zglobova“, tvrdi ova doktorka predstavljajući suplement Immuno Flex+.

Kako bi uverili čitaoce da treba da kupe ovaj suplement ističu i njegove druge čudotvornosti - pored zglobova, tvrde da on leči celo telo, jača imuni sistem, smanjuje nivo šećera u krvi kod dijabetičara, poboljšava san i varenje. „Nijedan od učesnika u ispitivanju nije razvio virusnu bolest u godinama nakon upotrebe Immuno Flex-a“, tvrdi se u tekstu, ali bez konkretnih dokaza o kakvom ispitivanju je reč.

Navode da su odobreni od strane Ministarstva zdravlja, ali da se njihov proizvod ne može naći u apotekama uz aludiranje da leči sve, pa se apoteke plaše da ga prodaju jer će ostati bez posla.

Mihaela Sander po svemu sudeći ne postoji. Na internetu je nema, što je prilično neobično za svetski priznatu doktorku, kako je predstavljaju u tekstu. Fotografija ove doktorke zapravo prikazuje rusku doktorku Elenu Mališevu (rus. Elena Malysheva).

   Foto: Printscreen/buditezdravi.net


Izmišljena doktorka napominje da preparat može da se naruči samo preko interneta i poziva čitaoce da „ne gube vreme“ jer „neće dobiti drugu priliku“.

„Niko ne zna koliko dugo će ovaj program trajati ili koliko će pakovanja Immuno Flex-a biti dostupno“. Tako sajt buditezdravi.net prodaje ovaj preparat po navodno 80 odsto nižoj ceni, i to „danas“ još 18 minuta za 1.490 dinara. Kad god se, međutim, uđe na sajt stoji isto - da je ostalo još 18 minuta za kupovinu po sniženoj ceni.

   Foto: Printscreen/buditezdravi.net


Imuno Flex se može naći na još nekim sajtovima po internetu, nije poznato da li je ovaj suplement odobren u Srbiji, s obzirom na to da je spisak odorenih dijetetskih proizvoda koji se može naći na sajtu Ministarstva zdravlja poslednji put ažuriran 2018. godine.

Druga reklama na koju smo naišli takođe vodi na sajt buditezdravi.net, koji ovaj put imitira izgled medijskog sajta pod imenom „Voice“. Ovoga puta „norveški doktor Edvard Knut otkriva da dijabetes u Norveškoj ne postoji“, a zatim nudi Cimethrom, suplement koji pomaže da se „rešite dijabetesa kod kuće“.

Objašnjava da je ovaj preparat teško pronaći u apotekama jer se proizvodi u malim količinama.

Zatim, ovaj navodni lekar kaže da su odlučili da čitaocima ponude Cimethrom za 80 posto popusta, te tako njegova cena još 9 minuta iznosi 1.490. dinara.

   Foto: Printscreen/buditezdravi.net


Za Edvarda Kunta tvrde da se smatra „najboljim specijalistom za lečenje dijabetesa širom sveta“, te da svi poznati koji pate od dijabetesa iz raznih zemalja pa i Srbije pokušavaju „da se prijave na konsultacije kod njega“. Ipak, pretraga njegovog imena i prezimena u kombinaciji sa „doktor“, „endokrinolog“, „Norveška“, nije dala odgovarajuće rezultate, što ukazuje da je reč o nepostojećem lekaru. Nije moguće da neko, za koga tvrde sa je autor 32 naučne knjige i svetski poznati endokrinolog, ne može da se pronađe u Gugl pretrazi.

Na fotografiji koja navodno prikazuje Edvarda Kunta zapravo se nalazi doktor Kjel Vage, koji ima kliniku na Kanarskim ostrvima, i po svemu sudeći nema veze sa ovim preparatom.

Osim doktora, izmišljeni su i zadovoljni korisnici, što smo utvrdili tako što smo njihove fotografije pronašli na raznim sajtovima i za različite namene.

   Foto: Printscreen/buditezdravi.net


Ni za ovaj suplement nije poznato da li ga je Ministarstvo zdravlja odobrilo za upotrebu.

NIje prvi put da se sajt buditezdravi.net našao na našem radaru usled prodavanja suplemenata o čijoj čudotvornosti svedoče izmišljeni lekari i korisnici. Na njemu se ne mogu pronaći informacije ko stoji iza njega.

To što je sajt poprilično štur sa informacijama jedan je od razloga da posumnjate da je lažan, posebno ukoliko na njemu nema nikakvih podataka o adresi, kontakt telefonu, odgovornoj osobi ili nazivu firme koja stoji iza njega. Takođe, u oba slučaja tekstovi na sajtu izgledaju kao novinarski članci. Iako su vizuelno tu i druge rubrike, na koju god opciju da kliknete, sajt vodi na narudžbenicu preparata, što je još jedan dokaz da je napravljen samo sa ciljem da proda proizvod.
  Analiza
Nepostojeća doktorka promoviše suplement za mršavljenje: 17 kilograma manje za mesec dana
Na nekoliko domaćih portala smo pronašli reklamu u kojoj se primamljivo tvrdi da „doktorka deli ...
  Skriveno reklamiranje
Osigurane reklame
Informacije o izmenama plaćanja osiguranja zbog novih regulativa, izjave direktora osigurajavaće k...
  Dezinformacija
Portali se igrali gluvih telefona, potencijalno konsultovali i veštačku inteligenciju
Priča o američkoj državljanki Džin sa Long Ajlenda ilustrativan je primer tabloidnog utrkivanja ...
Reklame
Prevara
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: