raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Analiza
Nepostojeća doktorka promoviše suplement za mršavljenje: 17 kilograma manje za mesec dana
11.08.2023.    Milica Ljubičić    Foto: buditezdravi.net/Google lens
Na nekoliko domaćih portala smo pronašli reklamu u kojoj se primamljivo tvrdi da „doktorka deli savete kako da smršate 4 kilograma nedeljno bez dijete i treninga“. Klik na reklamu odveo nas je na sajt buditezdravi.net u kome može da se „četuje” sa navodnom doktorkom Milenkom Marković koja kao rešenje za gubitak kilograma preporučuje preparat Capsil, nudeći i fotografije zadovoljnih korisnika. Reč je o nepostojećoj doktorki i korisnicima - njihove fotografije se mogu pronaći na brojnim stranim sajtovima godinama unazad. Za razliku od proizvođača Capsila koji kaže da uz pomoć ovog suplementa možete izgubiti do 4 kilograma mesečno, na ovom sajtu se tvrdi da je to čak 17 kilograma.
„SMRŠAJTE SA DOKTORKOM: Doktorka deli savete kako da smršate 4kg nedeljno bez dijete i treninga! Razgovarajte sa njom odmah ovde…“ tvrdi se u reklamnim oglasima na koje smo naišli na nekoliko domaćih sajtova, poput republika.rs i srbijadanas.

Oglas vodi na sajt buditezdravi.net na kome je „čet“ sa „Milenkom Marković“ koja je navodno nutricionista, dijatetičar i endokrinolog i koja posetiocima nudi besplatne konsultacije za mršavljenje.

U razgovoru se generički postavlja nekoliko pitanja: koliko želite da smršate, koliko ste aktivni, kako se hranite, koliko imate godina, kilograma i koliko ste visoki. Kakve god odgovore posetioci sajta da daju, na kraju „četovanja“ odgovor je identičan - „zaista imate višak kilograma, ali svoj cilj možete da postignete relativno brzo“.

   


Ova „doktorka“ zatim preporučuje preparat Capsil koji, kako tvrdi, omogućava gubitak četiri kilograma nedeljno i to „bez mučenja sa intenzivnim vežbama i strogom dijetom“.

Pomenuta doktorka po svemu sudeći ne postoji - pretraga njenog imena i prezimena u kombinaciji sa rečima „nutricionista“ i “endokrinolog“ ne daje adekvatne rezulate. Kao njena fotografija je iskorišćena stock fotografija, odnosno fotografija modela i može se naći na brojnim sajtovima koji se uglavnom odnose na ishranu i nutricionizam.

   


Kako bi potkrepila svoje tvrdnje, nakon što preporuči preparat, ova „doktorka“ nudi fotografije zadovoljnih pacijenata koji su, kako se tvrdi, za kratko vreme izgubili „neverovatno mnogo kilograma.”

Među zadovoljnim pacijentima se pojavljuje „Jovana Lazić“, koja je navodno za tri meseca izgubila 30 kg.

Međutim, ista fotografija se može pronaći na sajtovima na španskom i italijanskom jeziku na kojima su izlistane slike 20 žena koje su uspešno izgubile višak kilograma. Najranije pojavljivanje ove fotografije datira iz 2017. godine i nigde se ne navodi da je reč o „Jovani Lazić“.

   


Ista situacija je i sa „Milanom Stojićem“ koji u komentarima tvrdi: „Za dva meseca sam smršao 11kg jeo sam sve normalno. Ne mogu da verujem!“

Pretragom smo utvrdili da se i njegova fotografija godinama pojavljuje na više stranih sajtova koji se uglavnom odnose na promene izgleda tetovaža na telu nakon gubitka kilograma.

Na sajtu buditezdravi.net, osim nepostojeće doktorke i zadovoljnih korisnika, nema informacija o tome ko stoji iza njega. Sajt nudi Capsil po ceni od 1.490 dinara, uz tvrdnje da je trenutno na popustu od 80 odsto i da njegova stara cena iznosi 7.450 dinara. Za porudžbinu traži ime i broj telefona.

   


Capsil se nalazi na listi odobrenih suplemenata Ministarstva zdravlja i može se naći na sajtovima više apoteka u Srbiji i to po skoro tri puta nižoj ceni od one koju nudi sajt buditezdravi.net. Proizvođač Capsila je novosadska kompanija Vitalon-group, i na njihovom sajtu se on može kupiti po ceni od 560 dinara.

Kompanija Vitalon na svojoj Fejsbuk stranici navodi da je uz Capsil i zdrav način ishrane moguće izgubiti 3 do 5kg mesečno. Na sajtu buditezdravi.net se, međutim, primamljivo tvrdi da se za mesec dana može izgubiti do 17kg bez „hemije, dijete i fizičke aktivnosti“.

Direktor kompanije Vitalon-group, Mladen Bajić, kaže za Raskrikavanje da mu nije poznat sajt buditezdravi.net, niti da taj sajt prodaje Capsil.

„Naša firma postoji preko 30 godina, bavimo se proizvodnjom dijetetskih suplemenata za razne namene. Naši kanali prodaje su apoteke i veleprodaje, sa nekim apotekama sarađujemo direktno, sa nekim preko posrednika“, kaže Bajić, dodajući da što se tiče klijenata koji njihove proizvode kupuju u većim količinama, nije mu poznato da li i gde ih oni dalje prodaju.

Iz Udruženja za zaštitu prava potrošača „Prosperitet” ocenjuju za Raskrikavanje da je sajt buditezdravi.net primer „obmanjujuće poslovne prakse”.

Kako bi se zaštitili, potrošaći bi pre kupovine trebalo da obrate pažnju da li na sajtu postoje podaci koji omogućavaju identifikovanje trgovca, kao što su naziv trgovca, matični broj, PIB, adresa, kontakt telefon i informacije o reklamaciji proizvoda, a zatim da dodatno provere podatke o trgovcu na sajtu Agencije za privredne registre. Ukoliko navedenih podataka nema, to je „crvena lampica” za potrošače, napominju iz ovog Udruženja.

Potrošači mogu da prijave sumnjiv sajt, a Odeljenje za visokotehnološki kriminal ga može ugasiti ukoliko utvrde neregularnosti. Problem je, kako naglašavaju iz ovog Udruženja, što osoba koja stoji iza sajta vrlo brzo i lako može da napravi novi sajt i da nastavi da obmanjuje potrošače.
  Analiza
„Suplementi samo danas po 80 odsto nižoj ceni” - još lažnih reklama na srpskim portalima
Nemačka doktorka koja reklamira čudotvoran suplement koji rešava probleme sa zglobovima i norveš...
  Skriveno reklamiranje
Osigurane reklame
Informacije o izmenama plaćanja osiguranja zbog novih regulativa, izjave direktora osigurajavaće k...
  Dezinformacija
Portali se igrali gluvih telefona, potencijalno konsultovali i veštačku inteligenciju
Priča o američkoj državljanki Džin sa Long Ajlenda ilustrativan je primer tabloidnog utrkivanja ...
Reklame
Prevara
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: