raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Suđenje za paljenje kuće novinara: Prvobitni iskaz okrivljenog koji inkriminiše Simonovića ostaje među dokazima
16.01.2023.    Milica Ljubičić    Dragoljub Simonović; Foto: Raskrikavanje
U današnjem nastavku suđenja za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića, sud je odbacio predlog odbrane da iz spiska dokaza izbaci prvobitne iskaze dvojice okrivljenih među kojima je iskaz Vladimira Mihailovića koji je za nalogodavca imenovao Dragoljuba Simonovića, bivšeg prvog čoveka opštine Grocka. Osim toga, sud je usvojio i nalaze sudskih veštaka o proceni materijalne štete nastale nakon požara, čiju vrednost odbrana aktivno osporava.
Na današnjem suđenju Dragoljubu Simonoviću i još trojici okrivljenih za paljenje kuće novinara portala Žig Info Milana Jovanovića, sudija Luka Pantelic je pročitao dokaze koje će uzeti u obzir u daljem toku ovog postupka.

Među dokazima, uprkos zahtevu odbrane, ostaju prvobitni iskazi okrivljenih Vladimira Mihailovića i Igora Novakovića dati tokom istrage. Vladimir Mihailović je u svom iskazu za nalogodavca imenovao Dragoljuba Simonovića, a na osnovu čega je on i osumnjičen.

Vladimir Mihailović i Igor Novaković su kasnije tokom suđenja promenili iskaze, tvrdeći da su im policija i tužilaštvo iznudili iskaze odnosno ucenili ih da okrive Simonovića, a njihovi advokati su tražili da se prvobitni iskazi izbace iz spiska dokaza.

Sudija je, međutim, danas taj predlog odbio uz obrazloženje da su „dokazi pribavljeni u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku.”

Sudija je odbio i niz drugih predloga odbrane, poput saslušanja nekadašnje državne sekretarke MUP-a Dijane Hrkalović, za koju je Novaković tvrdio da je bila prisutna kada je nezakonito saslušavan u MUP-u, zatim zatvorskih čuvara i inspektora za koje okrivljeni tvrde da su im iznudili iskaze. Sud je odbio i predlog da u svojstvu svedoka sasluša tužioca u ovom postupku Predraga Milovanovića, kao i Bojanu Šijački Cvetković koja je priznala da je učestvovala u ovom zločinu i sklopila sporazum o priznanju sa tužilaštvom. Prema rečima sudije Luke Pantelića, ovi dokazni predlozi odbrane su „suvišni”.

Sa druge strane, sud je usvojio brojne dokazne predloge tužilaštva, između ostalog i sudskog veštaka Aleksandra Dupala koji je procenjivao vrednost pokretne imovine uništene u požaru, zatim veštaka za građevinarstvo Vojislava Popovića i veštakinje elektro-struke Ane Milosavljević.

Advokati odbrane su tokom ovog, kao i prethodnog postupka, aktivno nastavili da osporavaju procenjenu štetu na kući, umanjujući materijalnu vrednost uništenih stvari, te su se dotakli ovih veštaka.

„Dupalo nije ni izlazio na lice mesta, sve je radio na osnovu spiska koji mu je dostavio okrivljeni”, rekao je Ivica Vuković, advokat Dragoljuba Simonovića.

Sa njim je bila saglasna i advokatica Igora Novakovića, Aleksandra Zlatić, koja je dodala da je veštačenje rađeno bez ikakvog nadzora i da su veštaci komunicirali samo sa jednom stranom.

„Ni jednoj od dokaznih radnji odbrana nije prisustvovala. Mi smo dovedeni pred svršen čin”, rekla je Zlatić i predložila komisijsko veštačenje.

O materijalnoj šteti i procenama veštaka je govorio i sam Dragoljub Simonović, tvrdeći da su veštaci dobili „spisak želja sa spiskom cena.”

On je takođe zatražio ponovnu procenu štete, tvrdeći da je ona manja, da su neke stvari bačene, a neke prodate, kao i da za to ima svedoke.

„Moramo da vidimo šta je prava šteta jer ta koju imamo je apstraktna šteta”, rekao je Simonović.

Sudija je u dokaze uvrstio i iskaz Bojane Šijački Cvetković, koja je priznala da je u noći požara dovezla Aleksandra Marinkovića do Jovanovićeve kuće i sačekala ga dok je u garažu ubacio Molotovljev koktel, odakle se vatra proširila na ostatak kuće. Ona je sa tužilaštvom sklopila sporazum o priznanju krivice, a Mihailovićeva advokatica Aleksandra Zlatić je ukazala da to ne može biti dokaz jer je reč o iskazu koji je deo sporazuma o priznanju krivičnog dela.

Suđenje se nastavlja 30. januara kada će odbrana moći da iznese primedbe na dokaze koje je sud usvojio.

17. januar 2023. godine je ispravljen naslov, deo lida i drugi pasus vesti u kojima je pisalo da su Dragoljuba Simonovića za nalogodavca u prvobitnim iskazima imenovali Vladimir Mihailović i Igor Novaković. U ispravljenoj verziji teksta piše da je Dragoljuba Simonovića za nalogodavca imenovao samo Vladimir Mihailović. Izvinjavamo se čitaocima.
  Vest
Slučaj Milana Jovanovića: Završeno iznošenje žalbi na presudu, sledi odluka Apelacionog suda
Danas je u Apelacionom sudu u Beogradu završeno iznošenje žalbi na presudu u slučaju paljenja ku...
  Vest
Slučaj Milana Jovanovića po drugi put pred Apelacionim sudom, tužiteljka tražila osam godina zatvora za Simonovića
Nakon godinu dana od donošenja prvostepene presude, u Apelacionom sudu u Beogradu danas je započet...
Okončano apelaciono suđenje za ubistvo Ćuruvije, sledi konačna presuda
Danas je u Apelacionom sudu u Beogradu iznošenjem završnih reči okončano i poslednje suđenje u ...
Suđenje
Dragoljub Simonović
Milan Jovanović
novinar
Žig Info
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: