raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Manipulisanje činjenicama
Izvorni članak je objavljen 30.01.2024. (Informer)
Srpski portali o krizi u Teksasu: 40.000 kamiona već krenulo ka granici
30.01.2024.    Stefan Kosanović    Print Screen/Twitter@CollinRugg
U Sjedinjenim Američkim Državama se trenutno odvija sukob između države Teksas i saveznih vlasti zbog migracione krize nastale nakon rekordnog broja ilegalnih migranata zabeleženog u decembru prošle godine. Naime, guverner Teksasa je odlučio da postavi žicu na granici sa Meksikom zbog velikog broja ilegalnih ulazaka, ali vrhovni sud SAD-a je 22. januara naredio da se žica mora ukloniti. Zbog toga su se demonstranti iz različitih delova SAD-a usmerili ka tri velika žarišta ilegalne migracije koji se nalaze u Teksasu, Arizoni i Kaliforniji. Izveštavajući o dešavanjima iz SAD-a pojedini domaći portali napisali su da je 40.000 kamiona danas krenulo iz grada Norfolka prema Igl Pasu u Teksasu. Ipak, snimci i fotografije sa početka puta pokazuju daleko manji broj vozila – svega nekoliko desetina.
U decembru prošle godine zabeleženo je čak 302 hiljade ilegalnih prelazaka južnozapadne granice Sjedinjenih Američkih Država, što predstavlja rekord na mesečnom nivou. Konzervativni pokret „Vratite nam grnicu” (Take our border back – TOBB) kritikovao je migracionu politiku predsednika SAD-a Džoa Bajdena i organizvao konvoj vozila koji je u znak protesta krenuo 29. januara iz države Virdžinija. Predviđeno je da se tokom puta prave pauze i skupljaju novi učesnici u nekoliko usputnih gradova, a vožnja traje do 3. februara, kada će glavni skupovi biti održani na tri žarišta ilegalne migracije u SAD-u – u Igl Pasu u Teksasu, Jumi u Arizoni i San Isidoreu u Kaliforniji.

„Čujem da 40.000 vozača kamiona dolazi iz cele zemlje i Kanade”, rekao je organizator Džon Hadžins iz Norfolka u Virdžiniji pre početka puta. Glasina koju je Hadžins podelio sa tamošnjim novinarima poslužila je srpskim medijima da senzacionalistički naslove svoje tekstove, pa da kamiondžije pretvore u kamione tvrdeći „40.000 kamiona ide ka granici” to označi kao činjenicu.

Portali Informer, Nova, Alo, Novosti, K1 info, Serbian times i Novine.info su otišli korak dalje i izvestili da je konvoj od 40.000 kamiona krenuo iz samog grada Norfolka, što demantuju snimci i fotografije sa zvaničnog početka puta, kao i gorepomenuti citat organizatora iz Norfolka. Teško je proceniti koliko je tačno kamiona krenulo iz ovog grada ka južnoj granici, ali na snimcima sa početnog skupa se vidi svega desetak vozila.Već tri nedelje traje kriza na jugu Teksasa.

Odnos između savezne vlasti i Teksasa zaoštren je 10. januara ove godine kada su teksaške vlasti sprečile agente američke granične policije na području Igl Pasa da postave opremu za nadzor unutar Šelbi parka, kako je preneo CNN. Teksaškoj vlasti zasmetale su previše meke mere koje administracija Džoa Bajdena primenjuje na delu granice sa Meksikom, te su graničnoj patroli zabranili pristup na nekoliko kilometara granice, a u tom pojasu teksaške vlasti počele su da podižu žilet žice i ograde kako bi potpuno zatvorile granicu. Dva dana nakon što je Teksas podigao žicu majka i dvoje dece pronađeni su utopljeni u obližnjem delu granice, kod reke Rio Grande. Od tada se teksaški i američki zvaničnici međusobno optužuju ko je kriv za ovu tragediji, a vrhovni sud SAD-a je naredio da se žica mora ukloniti.
  Dezinformacija
Teksas ukida obavezu nošenja maski, ali je daleko od pobede nad kovidom 19
Portal Republika objavio je nedavno da je savezna država Teksas „pobedila koronu”, te da ukida ...
  Lažna vest
Migranti ne postaju novi birači u Srbiji niti se naseljavaju
Dezinformacije o izbeglicama i migrantima koji iz zemalja Bliskog istoka i Severne Afrike prolaze kr...
  Istraživanje
Mržnja, laži i patrole: Srpska antimigrantska brigada se igra vatrom
Oni vole patriotske skupove i patroliranje ulicama. Ne vole vakcine, migrante i „sistem“. I imaj...
Mediji koji su takođe objavili ovu vest:
 Novosti
 Nova
 Alo
 K1 info
 Serbian times
 Novine.info
Teksas
Kamion
Granica
Migranti
SAD
Bajden
Konvoj
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: