raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Spin
Izvorni članak je objavljen 11.04.2019. (Informer)
Spin vlasti i prorežimskih medija: Vulinov štrajk glađu kao nametnuta tema
12.04.2019.    Marija Vučić    Aleksandar Vulin odustao od štrajka; Foto: mc.rs
Uoči velikog protesta nezadovoljnih građana koji je najavljen za 13. april, prorežimski tabloidi predvođeni Informerom su pustili priču o tome da će pojedini predstavnici vlasti - Aleksandar Vulin, Goran Vesić i tridesetak poslanika - stupiti u štrajk glađu od petka „zbog nasilja koje nad Srbijom sprovode Đilas, Obradović i Jeremić“. U međuvremenu su, međutim, svi odustali od ove ideje „nakon konsultacija sa predsednikom“. Novinarka Tamara Skrozza navodi da je štrajk glađu zapravo bio „koska“ koju su vlast i mediji bacili pred javnost kako bi se ona bavila nametnutim temama.
Iako se protesti „1 od 5 miliona“ održavaju već mesecima širom Srbije bez većih incidenata, prorežimski mediji uporno plasiraju tezu o nasilju na ulicama, prateći narativ pojedinih predstavnika vlasti o tome da opozicija želi „krv i haos“ u Beogradu.

Dva dana pred subotnji protest, za koji se očekuje da će biti jedan od najmasovnijih dosad, Informer je objavio, a svi ostali preneli, da će ministar odbrane Aleksandar Vulin započeti štrajk glađu u znak protesta protiv „nasilja đilasovaca“.

Iako o tome nije bilo zvanične potvrde od Vulina nijednog momenta, njegov navodni štrajk glađu je počeo da puni stranice medija, a bio je i jedna od glavnih vesti u današnjoj štampi.

U sve se ubrzo uključio i Goran Vesić najavljujući da će se i on pridružiti, a prorežimski tabloidi su objavili da će u Skupštini gladovati i tridesetak poslanika vlasti predvođenih Aleksandrom Martinovićem.

Svi su, međutim, odustali od ove navodne ideje „nakon konsultacija sa Vučićem“, uključujući i Vulina.

„Jutros sam imao prilično dug razgovor sa Aleksandrom Vučićem (...) Kao svi saborci umemo da se ne slažemo. Ja mu verujem, i u njegove procene (...) Zato sam jutros prihvatio sugestiju svog saborca, koalicionog partnera i čoveka koji je prvi u lancu komandovanja Vojskom Srbije da odložim svoj štrajk dok to ne počnu ili ako to počnu da rade i drugi“, rekao je Vulin na konferenciji održanoj u petak popodne.

On je dodao i da je „procena vrhovnog komandanta da budem tu gde jesam“.

„Poslušaću, ne lako, ne sa entuzijazmom, ali poslušaću (...) Svima koji su potrošili jučerašnji dan nadajući se mojoj skoroj i, nadali se, bolnoj smrti, želim da im se izvinim što im to nisam omogućio. Više sreće drugi put…“, poručio je Vulin.

I dok su prorežimski mediji dva dana brujali o nasilju „siledžija iz SzS zbog kojih Vulin i Vesić gladuju“, deo javnosti je bio skandalizovan činjenicom da je Srbija zemlja u kojoj vlast najavljuje štrajk glađu protiv opozicije.

Vojni sindikat Srbije je istakao da je ministar odbrane „zasenio i montipajtonovski smisao za humor“ i da je naneo štetu ugledu zemlje.

Teatar apsurda

Novinarka Tamara Skrozza nema dilemu - štrajk glađu je nametanje teme od strane vlasti, odnosno spinovanje, kakvo se dešava „pred svaki događaj koji je bitan za nas kao društvo“.

„Pred svaki događaj se pravi nekakvo pozorište. Sve što se ticalo nas građana, ili je bio najavljen neki protest, ili nešto za nas jako bitno, oni su plasirali temu oko koje ćemo se gložiti po medijima i mrežama, sa kojom će se deo javnosti sprdati, deo javnosti se time dičiti, a mi pristajući na te teme i takav diskurs postajemo učesnici u velikom teatru“, navodi Skrozza.

Na pitanje da li možemo da krivimo medije što se bave temama koje vlast nameće, Skrozza navodi da oni ne mogu da izbegnu da se time bave, ali je bitno pitanje na koji način se bave.

„Mediji tu stvar moraju da analiziraju fenomenološki, sa svih strana, a ne da je predstavljaju kao herojski čin. Treba da skrenu pažnju na sve ono što prati taj teatar - zašto štrajk glađu, ko ga organizuje, iz koje pozicije, zašto je na toliko hiljada načina bizarno da državni funkcioneri štrajkuju glađu i protestuju protiv opozicije, da se pokaže zašto je to loše i sramota za ovu državu. Da, tu kosku dakle treba glodati, ali je treba odglodati do kraja, a ne to tretirati kao hepening koji mi eto pratimo“, ističe ova novinarka.
  Vest
Vulin za vreme pandemije raspisao nabavku za proveru sopstvenog rejtinga
Ministarstvo odbrane je u jeku vanrednog stanja zbog pandemije novog virusa korona raspisalo na dese...
  Vest
Tužilaštvo pokrenulo postupak u vezi sa slučajem Vulin - Nedeljnik
Tužilaštvo za Visokotehnološki kriminal pokrenulo je postupak tokom koga će ispitati da li je mi...
  Vest
Reporteri bez granica: Vlast u Srbiji da istraži navode o nadzoru mejlova novinara
Reporteri bez granica (RSF) pozvali su vlasti u Srbiji da istraže da li je vlada špijunirala i pre...
Aleksandar Vulin
Goran Vesić
Štrajk glađu
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: