raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Vulin za vreme pandemije raspisao nabavku za proveru sopstvenog rejtinga
28.03.2020.    Vesna Radojević    Foto: mod.gov.rs
Ministarstvo odbrane je u jeku vanrednog stanja zbog pandemije novog virusa korona raspisalo na desetine javnih nabavki, među kojima su dve posebno zanimljive. Naime, pre tri dana, ministarstvo Aleksandra Vulina odlučilo je da na tenderu zatraži usluge ispitivanja „rejtinga ministra“, i medija monitoringa.
U pozivu za podnošenje ponuda za usluge ispitivanja rejtinga ministra piše da su Ministarstvu odbrane potrebne ove usluge za period od 5. aprila ove do 31. marta sledeće godine.

Pojašnjavaju da se ispitivanje Vulinovog rejtinga odnosi na medijski rejting ministra odbrane - odnosno „podatke o mestu ministra odbrane među ostalim članovima Vlade“. U pozivu se ipak ne objašnjava šta ovo tačno znači, odnosno kako će se meriti Vulinova „popularnost“ u odnosu na druge ministre.

Pod uslugom eksponiranost ministra podrazumevaju praćenje „broja priloga o ministru odbrane, njihovo vrednosno usmerenje u praćenim medijima razvrstane prema vrsti, kategoriji i pojedinačnim medijima“.

Od pobednika na tenderu očekuje se da sve podatke dostavlja ministarstvu početkom svakog meseca za prethodni.

Vulinovo ministarstvo raspisalo je javnu nabavku i za medija monitoring, odnosno praćenje medijskih sadržaja.

U pozivu za podnošenje ponuda navodi se da je Ministarstvu odbrane potreban monitoring štampanih (dnevnih, nedeljnih, mesečnih i periodičnih novina), elektronskih medija (TV i radio stanica), kao i monitoring njihovih onlajn izdanja. Pored ovoga potrebno im je i praćenje sadržaja sajtova, agencijskih servisa, kao i elektronski i veb kliping.

Ministarstvu odbrane potrebna je i usluga alarm klipinga gde se navodi da je ponuđač u obavezi da obezbedi sistem obaveštavanja (sistem za uzbunu) koji će omogućiti prijem bitnih medijskih objava koje mogu suštinski da „utiču na ugled Ministarstva odbrane i Vojske Srbije“, odmah po objavljivanju takvih sadržaja.

U pozivu je objavljen i spisak od 45 medija koje treba „neprekidno pratiti“, a među kojima se nalaze i sajtovi istraživačkih organizacija, između ostalog i KRIK.

Javno otvaranje ponuda za obe javne nabavke zakazano je za treći april u prostorijama Ministarstva odbrane. Nije navedeno da li će biti preduzete mere zaštite zbog trenutne situacije sa novim virusom korona.

Ministarstvo odbrane: Vulin nema veze sa javnom nabavkom ispitivanja njegovog rejtinga

U naknadnom saopštenju Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane navodi se da to ministarstvo više od deset godina pribavlja uslugu medija monitoringa koji sadrži standardne zahteve - pres-kliping, elektronski kliping, veb-kliping, prenos medijskih objava, naslovne strane štampanih medija, alarm-kliping i eksponiranost ministra odbrane na mesečnom nivou u medijima.

„Ove usluge pribavljaju se na godišnjem nivou, obnavljaju se redovno i transparentno i nisu ni u kakvoj vezi personalno, sa ličnošću koja obavlja dužnost ministra odbrane“, kaže se u saopštenju.

Navode da Aleksandar Vulin nije tražio raspisivanje javne nabavke za „ispitivanje rejtinga ministra“ jer se ona odnosi na rejting ministra odbrane ko god da obavlja ministarsku funkciju i jedan je od pokazatelja ukupne medijske eksponiranosti Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.
  Teorija zavere
Nulta tačka tvrdi da je na Novom Zelandu od vakcine protiv kovida umrla petina stanovništva
Antivakserski portal Nulta tačka je objavio tekst u kome tvrdi da je na Novom Zelandu zabeležen po...
  Dezinformacija
Maske i kovid: Šta znamo i šta su preporuke
Kako poslednjih dana rastu brojevi zaraženih koronavirusom, rastu i dezinformacije. Tako je nedavno...
  Manipulisanje činjenicama
Deset smrtnih slučajeva koje je portal Nulta tačka povezao s vakcinom bez ikakve logike
Antivakserski portal Nulta tačka koristi svaku priliku da vakcinu protiv koronavirusa predstavi ili...
Koronavirus
Beograd
Srbija
Aleksandar Vulin
ministarstvo odbrane
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: