raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Dezinformacija
Izvorni članak je objavljen 02.07.2023. (Facebook)
Scena iz filma „Paklene ulice“ deli se kao snimak protesta u Francuskoj
03.07.2023.    Milica Ljubičić    Foto:Printscreen/Twitter-Justin King
Nakon što je prošle nedelje policajac u Francuskoj usmrtio mladića od 17 godina, počeli su nasilni protesti u više gradova praćeni sukobom policije i demonstranata. Na društvenim mrežama su počeli da kruže brojni video zapisi o trenutnim incidnetima u Francuskoj, a među njima se nalaze i oni koji nisu povezani sa aktuelnim protestima. Jedan od takvih videa je kaskaderska scena iz akcionog filma „Paklene ulice“.
Video u kome četiri automobila ispada iz zgrade i pada na druge automobile na ulici izazivajući požar masovno se deli društvenim mrežama uz tvrdnje da je prizor snimljen tokom trenutnih protesta u Francuskoj.

Ovaj viralni video se uz iste, netačne navode, deli i na domaćem Fejsbuku. Jedan od njih je profil korisnika Raša Malića, a u komentarima je bilo onih koji su u to poverovali te su pisali „Samo napred braćo Francuzi“, „Armagedon“. Bilo je i onih koji su tvrdili da je reč o montaži, a u nekim komentarima je ukazano da je ipak reč o filmskoj sceni.

   Foto: Printscreen/Fejsbuk


Ovaj video, međutim, nema veze sa aktuelnim protestima u Francuskoj - nastao je 2016. godine tokom snimanja osmog dela popularnog filma „Paklene ulice“.

Identičan video je podeljen na Tviteru 3. juna 2016. godine, a u opisu je navedeno da je reč o snimanju „Paklenih ulica 8“ u Klivlendu.Isti video je 4. juna 2016. godine podeljen i na zvaničnom Fejsbuk nalogu televizije ABC News. U postu piše isto - da je reč o snimanju scene sa kaskaderima.

Scena koja je tom prilikom snimljena našla se i u zvaničnom trejleru ovog filma iz marta 2017. godine.Isti Fejsbuk korisnik je podelio još jedan video na istu temu - na klipu od 22 sekunde prikazano je više automobila zahvaćenih požarom. Iznad ovog videa piše: „Pogodi zemlju sa snimka“.

U komentarima je bilo onih koji su nagađali da je reč o Francuskoj.

   Foto: Printscreen/Fejsbuk


Pretragom smo pronašli da je identičan prizor zapaljenih automobila juče objavljen i na sajtu newsbeezer.com, takođe uz tvrdnje da je reč o požaru u Marseju u Francuskoj, te da su demonstranti zapalili nova vozila.

Ovaj požar, međutim, nema veze sa Francuskom i aktuelnim protestima - i desio se 28. aprila 2023. godine u gradu Pertu u Australiji, u skladištu privatne kompanije Pickles koja se bavi otkupom i prodajom vozila.

Nekoliko video zapisa ovog požara je 28. aprila 2023. na Fejsbuku i Tviteru podelila izvesna Džejsi Nouls koja, kako navodi Gardijan, živi u blizini mesta na kome se desio požar.O ovom incidentu su osim Gardijana izveštavali i austalijski mediji. Izgorelo je nekoliko desetina automobila, a uzrok požara i dalje nije poznat.

Ovo nije prvi put da se video ovog požara koristi za manipulaciju. Naime, u maju 2023. godine su ovi prizori deljeni na društvenim mrežama uz tvrdnje da je vatra izbila u skladištu električnih automobila u SAD-u, nakon što je eksplodirala baterija na jednom automobilu. Tu dezinformaciju je tada zabeležio američki portal za proveru činjenica Snopes.

Inače, u više gradova u Francuskoj se već nekoliko dana dešavaju protesti nakon što je policajac usmrtio 17-godišnjeg mladića Naela M, tokom saobraćajne kontrole. Mladić koji je upravljao automobilom je, prema saopštenju francuskog tužilaštva ostao mrtav na licu mesta. Osumnjičeni policajac se nalazi pritvoru i protiv njega je pokrenuta istraga. Zbog ovog ubistva su usledili masovni protesti u Parizu i nekoliko drugih gradova, praćeni sukobom policije i demonstranata. Kako izveštavaju svetski mediji, demonstranti su zapalili na stotine automobila i izazvali brojne požare na putevima, a oštećene su i brojne zgrade u gradovima u kojima se odvijaju protesti. Predsednik Francuske Emanuel Makron je ovo ubistvo nazvao „neoprostivim“ i „neobjašnjivim“. Prema izvešavanju BBC-a, u nedelju uveče se situacija donekle smirila, a i privedeno je više od 150 demonstranata što je znatno manje nego u subotu uveče kada ih je privedeno oko 700.
  Dezinformacija
Francuska ne legalizuje pedofiliju
Jovana Stojković, kandidatkinja za poslanicu na predstojećim izborima ispred liste Suverenisti, a ...
  Lažna vest
Francuska ministarka pozvala ljude da se tuširaju jednom nedeljno i uštede gas? Netačno.
Društvenim mrežama kruži slika tvita sa citatom francuske ministarke za ekološku tranziciju Barb...
  Klikbejt
Francuska nije pokrenula peticiju i ne povlači priznanje Kosova
Pojedini domaći portali, uz fotografije Aleksandra Vučića i Emanuela Makrona u srdačnom rukovanj...
Francuska
Protesti
Paklene ulice
Požar
Australija
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: