raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Neutemeljeno
Ruska vojska zaplenila dronove u Ukrajini koji se koriste u poljoprivredi, a ne u vojne svrhe
19.04.2022.    Milica Ljubičić    Foto:Printscreen/RT
Tvrdnje da je ruska vojska zaplenila dronove koji su namenjeni za zaprašivanje otrovnim materijama kako bi se naškodilo ruskoj vojsci i civilima, ovih dana su iz ruskih medija dospele i na društvene mreže na srpskom jeziku. Dronovi koje je ruska vojska pre nekoliko dana zaplenila u Ukrajini su međutim komercijalni, a ne vojni i prvenstveno se koriste u poljoprivredi.
„KOVID DRONOVI. Ruska vojska zaplenila nekoliko dronova koji imaju na sebi kanistere od 30 litara agenasa za izazivanje kovida i raznih drugih oboljenja sa raspršivačem, a na dnu koji su bili namenjeni i za razboljevanje kako ruske vojske tako i civilnog stanovništva”, podeljeno je na Vajber grupama - „Kovid bibiloteka", „LRNE - Roditeljski sastanak za opstanak", kao i „Istinom protiv plandemije", uz snimak preuzet sa ruske televizije Russia Today (RT).

U ovim grupama koje inače broje po nekoliko hiljada članova neretko se dele lažne vesti i teorije zavere o čemu je i Raskrikavanje pisalo.

   


U pomenutom prilogu RT-a je prikazan vojnik koji govori o tome da su pronašli bespilotne letelice (koje su takođe prikazane u videu), te se navodi da bi ove letelice „mogle da se koriste za prskanje otrovnim supstancama kako bi nanele štetu kako ruskim oružanim snagama tako i civilnom stanovništvu i poljoprivrednom zemljištu”, objavila je Russia Today, 13. aprila.

Prema obeležijima ovih dronova prikazanih na snimcima ove, ali i televizije Zvezda, može se zaključiti da je reč o dronovima DJI AGRAS T30 koji se prvenstveno koriste u poljoprivredi i nisu namenjeni za borbene i vojne svrhe.

Ove letelice, kako je objašnjeno na sajtu proizođača, poseduju rezervoare sa kapacitetom od 30 litara i namenjene su za poljoprivredu, naročito za prskanje voćnjaka.

Ukrajinsko udruženje vlasnika dronova je za portal za proveru činjenica Stop Fake demantovala tvrdnje ruskih medija i vojske navodeći da je reč o 14 letelica koji se nalaze u vlasništvu poljoprivredne kompanije iz Khersonske oblasti.

Vlasnik, kako su naveli, nije imao vremena da skloni letelice sa teritorije koju su ruske trupe zauzele, te ih je ruska vojska „jednostavno ukrala”.

I tvrdnje da se su ove letelice namenjene za hemijski napad, udruženje vlasnika dronova je nazvalo „glupostima”.

„I helikopteri i daljinski upravljač su novi. Po njima se vidi da nisu korišćeni - oni su čisti i novi. Nakon hemijskih poslova oni su obično prljavi i potrebno ih je oprati”, naveo je predstavnik ove organizacije za Stop Fake, dodajući da u prilog tome idu i delovi videa koji je prikazala druga ruska televizija - Zvezda, u kome se vide kutije od letelica, dok daljinski upravljač i dalje ima zaštitne folije.

Takođe, u prilogu ove televizije se na jednom od dronova jasno vidi nalepnica na kojoj piše da se on upotrebljava za raspršivanje pesticida.

   

Dron koji je ruska vojska zaplenila - snimak televizije RT

   

Prikaz letelice DJI Agras T30, preuzeto sa Yt kanala DJI Agricurture

Takođe, tvrdnje koje su se pojavile u vajber grupama da se ovi dronovi koriste za raspršivanje koronavirusa, takođe nisu utemeljene. Osim što takvih tvrdnji nema u vestima na ruskom jeziku, svetska naučna zajednica je već više puta objasnila na koji način se širi koronavirus, a puštanje virusa iz dronova nije jedan od njih.


Dronovi u ratu

Sudeći prema medijskim izveštajima u trenutnom sukobu Rusije i Ukrajine, i jedna i druga strana koriste dronove, ali ne kako bi raspršivali kovid.

Kako je nedavno pisao portal cnet.com, bespilotne letelice su se pokazale korsinim za Ukrajinu u aktuelnom ratu jer su pružile veće šanse u odbrani od ruske vojske.

„Naši dronovi su naše oči”, rekao je jedan ukrajinski vojnik za cnet.com, dodajući da ukrajinska vojska nema zvaničnu jedinicu dronova, ali ih vojnici i civili koriste kako bi proverili šta se dešava u okruženju.

Poznato je na primer da ukrajinska vojska koristi i vojne dronove „Bayraktar TB-2” koje je kupila od Turske.

Sa druge strane i ruski vojni „dron samoubica” je primećen u Ukrajini. Prema fotografijama koje su deljene na Tviteru i Telegramu, ovi dronovi, koji inače poseduju veštačku inteligenciju, su pronađeni oštećeni, te se pretpostavlja da su oboreni.

Prošlog meseca je rusko ministarstvo odbrane saopštilo da je „ruski dron Forpost-RU uništio ukrajinski radar za navođenje raketnog sistema S-300, u blizini naselja Vipolzov, oko 60 kilometara severno od Kijeva”.
  Manipulisanje činjenicama
Novosti i RT Balkan „zabrinuti” za demokratiju u Ukrajini
„Kijevom od danas zvanično vlada uzurpator”, poruka je ruskih i proruskih medija širom Evrope ...
  Neutemeljeno
Video-snimak mladića u autobusu ne dokazuje da Ukrajina šalje decu na front
Na nekoliko domaćih Tviter profila viralan je video na kom se vide mladi muškarci u autobusu, obu...
  Manipulisanje činjenicama
Ne, Srbija nije druga u Evropi po najnižoj ceni struje
Veliki broj domaćih portala je preneo kako je Srbija druga u Evropi po najnižoj ceni struje. Ova i...
Ukrajina
Rusija
dronovi
poljoprivreda
rat
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: