raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Neutemeljeno
Izvorni članak je objavljen 13.03.2024. (Informer)
Ristić: Nisam fizički napao aktivistkinju SNS-a, planiramo da tužimo tabloide
14.03.2024.    Stefan Kosanović    Skrinšot sa X @pricac_dpm
Srpska napredna stranka optužila je aktivistu gupe „Sviće” Nikolu Ristića da je fizički napao njihovu aktivistkinju Jelenu Milosavljević pre dva dana u Beogradu. Njih dvoje susreli su se nakon što je Ristić presreo Milosavljević i njenog kolegu koji su popisivali stanare jedne zgrade. U objavljenom snimku na mrežama se taj napad ne vidi, kao ni u sirovom, nemontiranom, snimku koji je Ristić dostavio našoj redakciji. To ipak nije sprečilo tabloide da ovih dana Ristića nazivaju batinašem i nemačkim plaćenikom.
Član grupe „Sviće” Nikola Ristić u nedelju je objavio snimak na kom se, kako tvrdi, vide aktivisti SNS-a koji sa spiskovima idu po beogradskim zgradama i proveravaju gde mogu da prijave fantomske birače za predstojeće beogradske izbore.

Video-snimak prikazuje njega i još nekoliko članova grupe „Sviće” koji prate i razgovaraju sa dvoje aktivista SNS-a – devojkom i momkom koji su sa spiskovima u rukama popisivali stanare na poštanskim sandučićima u jednoj beogradskoj zgradi na Banovom brdu.

Nakon što su shvatili da neće dobiti odgovor na pitanje šta aktivisti vladajuće stranke rade sa spiskovima, nastavili su da ih prate, kako Ristić kaže „ne sa ciljem da ih spreče, već da ih posrame”.

Potom je usledila kampanja tabloida koji su sinhronizovano objavili veliki broj vulgarnih tekstova u kojima Ristića nazivaju „konjinom sa Dojče Velea”, „masnim dripcem“, kao i „nemačkim plaćenikom” koji „maltretira žene”.

Zatim je i SNS održao pres-konferenciju zbog dva napada na aktivistkinje koja su se desila u roku od tri dana – kao jedan od napada okarakterisan je događaj sa snimka. Na konferenciji je govorila i Jelena Milosavljević, aktivistkinja sa snimka, koja tvrdi da je iz videa izostavljen deo kada ju je Ristić gurnuo.

Tabloidi su i ovu informaciju preneli kao tačnu iako od grupe „Sviće” nisu tražili kompletan snimak događaja.

Ni u jednom delu dužeg, nemontiranog video-snimka, koji je „Sviće” dostavilo našoj redakciji, Ristić nije gurnuo Milosavljević. Naprotiv, na snimku se vidi da je ona fizički napala osobu koja je događaj snimala i tom prilikom pokušala da joj izbije telefon iz ruke.

Neposredno pre napada, Milosavljević je nepoznatoj osobi preko telefona rekla i da ništa ne brine, pošto nije napadnuta „bar ne napadnuta fizički”.

Novine Informer na više mesta navode kako su „siledžije tajkuna Dragana Đilasa” nasrnule i na drugu aktivistkinju SNS-a Slavicu Vujačić. Taj napad se navodno desio na Terazijama gde je Vujačić udarena sa leđa u glavu. Iako je Informer velikim slovima u naslovima i na naslovnoj strani već našao krivce – u tekstu piše nešto drugo – da se ne zna ko je napadač.

„Upotrebićemo svako raspoloživo pravno sredstvo, mi smo u komunikaciji sa advokatima jer cela ova hajka taje još od prošlih izbora, odnosno 18. decembra”, rekao je Ristić za Raskrikavanje i dodao da je dosta informacija reciklirano, te da tabloidi „ponavljaju neke laži koje su već pisali”.

Ovo nije prvi put da Ristića tabloidi nazivaju nemačkim špijunom.

Raskrikavanje je krajem prošle godine pisalo o slučaju kada su biometrijske fotografije Ristića i još nekoliko mladih viđene u četu nepoznate žene na protestima, ali i u tekstu portala Alo. Ko je ta žena i ko je tabloidu dao Ristićevu fotografiju ne zna se ni posle više od tri meseca.
  Vest
Poznati teoretičar zavera Saša Borojević u vrhu liste SNS za beogradske izbore
Poslednje četiri godine mnogi portali za proveru činjenica napisali su na desetine tekstova o dezi...
  Manipulisanje činjenicama
Tabloid čudnom matematikom sa Tvitera „dokazao” 40.000 fantomskih birača „žute vlasti”
Problem migracije birača, odnosno organizovane promene prebivališta građanima, kako bi mogli da g...
  Manipulisanje činjenicama
Kontra-snimak prorežimskih tabloida: Tvrde da opozicija kupuje glasove za 200 evra
Portal Republika je sinoć objavio video snimak preuzet sa Telegrama, u kome se čuje ženski glas k...
Nikola Ristić
SNS
Sviće
Jelena Milosavljević
Spiskovi
Beograd
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: