raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Reporteri bez granica: Srbija napredovala na listi medijskih sloboda, ali ostala u grupi „problematičnih" zemalja
04.05.2022.    Milica Ljubičić    Foto: Pixabay/ PhotoMIX-Company
Srbija je ove godine zauzela 79. mesto od 180 zemalja prema indeksu medijskih sloboda koji je objavila međunarodna organizacija Reporteri bez granica. Iako je napredovala za 14 mesta u odnosu na prošlu godinu, Srbija se i dalje svrstava među „problematične” zemlje, a istoj grupi pripadaju i zemlje iz regiona poput Crne Gore, Kosova, , Bosne i Hercegovine, Mađarske, Bugarske. Reporteri navode da je u Srbiji „kvalitetno nagrađivano istraživačko novinarstvo koje istražuje kriminal i korupciju uhvaćeno između lažnih vesti i propagande”. Dodaju da je pravni okvir „solidan“, ali da su „novinari ugroženi političkim pritiskom i nekažnjivošću zločina počinjenih nad njima”.
Reporteri bez granica navode da je u Srbiji registrovano preko 2.500 medija, ali da je medijsko tržište fragmentisano. Među najuticajnijim medijima se, kako piše dalje, nalaze medijski javni servis RTS, nezavisna televizijska mreža N1 kao i nekoliko tabloida. Reporteri dodaju da nagrađivane istraživačke priče imaju ograničenu publiku zato što su dostupne samo onlajn i u nekoliko nezavisnih medija.

„Novinari su redovno podvrgnuti političkim napadima koje podstiču pripadnici vladajuće elite na određenim nacionalnim televizijama”, piše u delu o Srbiji i dodaje se da ni političari, ni institucije, uključujući i Regulatorno telo za elekronske medije (REM) nisu bili spremni da poprave tu situaciju.

Kada je reč o pravnom okviru, Reporteri navode da Srbija ima napredan medijski zakon koji sa ustavom garantuje slobodu izražavanja, ali dodaju da novinari često rade u restriktivnom okruženju koje uključuje i samonametnutu cenzuru.

Navode da su zabeleženi pozitivni rezultati u rešavanju nekih slučajeva napada na novinare, ali dodaju da „sudstvo koje se bavi brojnim pitanjima u vezi sa medijima, uključujući i strateške tužbe protiv javnog istupanja (SLAPP) tek treba da dokaže svoju nezavisnost i efikasnost u zaštiti slobode štampe”.

Reporteri ocenjuju da je jedan od problema koncentracija medija, te da državna kompanija Telekom Srbija i privatna kompanija SBB vode bitku za pristup, program i korisnike.

„Iako su u toku napori da se poboljša bezbednost novinara i borba protiv nekažnjivosti zločina nad njima u vidu dve radne grupe i uvođenja SOS linije za medije - srpski novinari su i dalje daleko od osećaja zaštićenosti”, navode Reporteri u delu o bezbednosti novinara i dodaju da mnogi ozbiljni napadi na novinare ostaju nerešeni, poput ubistva novinara Slavka Ćuruvije 1999.

Od naših suseda je ove godine najbolje rangirana Hrvatska (48. na listi), zatim Rumunija (56) i Severna Makedonija (57). Ispred Srbije su i Kosovo (61), Crna Gora (63), kao i Bosna i Hercegovina koja se našla na 67. mestu. Niže od Srbije su rangirane Mađarska (85. na listi), Bugarska (91) i Albanija (103).

Kao i prethodnih godina, najbolje su rangirane nordijske zemlje - Norveška, Danska i Švedska, dok su se na poslednja tri mesta, odnosno zemlje u kojima ima najmanje medijskih sloboda, našle Iran, Eritreja i Severna Koreja.

Rang-listu medijskih sloboda u 180 zemalja sveta možete pogledati ovde.
  Vest
Reporteri bez granica: Srbija problematično okruženje za slobodu medija
Srbija se našla na 93. mestu od 180 zemalja na najnovijoj listi medijskih sloboda međunarodne orga...
  Vest
Reporteri bez granica: Srbija pala za tri mesta na listi medijskih sloboda
Na najnovijoj listi medijskih sloboda međunarodne organizacije Reporteri bez granica (RSF), Srbija ...
  Vest
Tužilaštvo pokrenulo postupak u vezi sa slučajem Vulin - Nedeljnik
Tužilaštvo za Visokotehnološki kriminal pokrenulo je postupak tokom koga će ispitati da li je mi...
Reporteri bez granica
Medijske slobode
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: