raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Reporteri bez granica: Srbija problematično okruženje za slobodu medija
20.04.2021.    Milica Ljubičić    Foto: RSF
Srbija se našla na 93. mestu od 180 zemalja na najnovijoj listi medijskih sloboda međunarodne organizacije Reporteri bez granica (RSF) i svrstava se u „problematična okruženja za medijske slobode”. Od naših suseda, niže rangirane od Srbije su Crna Gora i Bugarska. Reporteri podsećaju na „drakonski” zaključak Vlade koji je donet zbog krize izazvane virusom korona, a pod kojim je uhapšena novinarka Ana Lalić. Napominju da je Apelacioini sud vratio na početak suđenje za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, a najveći pomak vide u donošnju osuđujuće presude okrivljenima za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića.
Reporteri bez granica navode u izveštaju da je Srbija „zemlja sa slabim institucijama”, u kojoj vlada podržava tabloide koji šire lažne vesti. Ocenjuju da su novinari u Srbiji „gotovo svakodnevno izloženi napadima koji sve češće dolaze od vladajuće elite i provladinih medija”.

Podsećaju na slučaj novinarke portala nova.rs Ane Lalić, koja je zbog izveštavanja o nedostatku opreme za borbu protiv virusa korona u Kliničkom centru u Novom Sadu, uhapšena u aprilu prošle godine, te je noć provela u pritvoru.

Naglašavaju da se to desilo za vreme „drakonskog” zaključka Vlade, kojim je, da podsetimo - doneta odluka da je za sve informacije u vezi sa virusom korona isključivo zadužen krizni štab.

Podsećaju takođe da je Apelacioni sud prošle godine ukinuo presudu za četvoricu okrivljenih, zbog ubistva novinara Slavka Ćuruvije 1999. godine, i zatražio ponovno suđenje.

Pomak je prema oceni Reportera međutim napravljen donošenjem osuđujuće presude okrivljenjima za paljenje kuće novinara portala ŽigInfo, Milana Jovanovića.

„Početkom 2021. videli smo značajan napredak u borbi protiv nekažnjivosti kada su podstrekač i dvojica izvršilaca, koji su 2018. godine zapalili kuću novinara Milana Jovanovića, osuđeni na po četiri godine zatvora”.

Osvrnuli su se i na slučaj najpoznatijeg uzbunjivača, Aleksandra Obradovića, koji je i dalje „predmet krivičnog gonjenja, uprkos nedostatku dokaza protiv njega”.

„Nezavisni mediji, od kojih su mnogi lokalni, nastavljaju da izveštavaju o opasnim temama, poput političke korupcije i organizovanog kriminala uprkos tome što su oslabljeni zbog krize koju je izazvao virus korona i izostavljeni iz raspodele državnih sredstava, koja su uglavnom odlazila provladinim medijima”, zaključuju Reporteri u Izveštaju.

Srbija je u odnosu na 2013. godinu, kada je bila na 63. mestu na listi medijskih sloboda, pala za čak 30 mesta.

U odnosu na članice nekadašnje SFRJ, od Srbije je lošije rangirana jedino Crna Gora (104. na listi). Severna Makedonija je tri mesta ispred Srbije (90. mesto na listi), Hrvatska je u odnosu na prošlu godinu napravila pomak za tri mesta (56.). Bosna i Hercegovina je ostala na istom mestu (58.). Sve one su osim Slovenije (36.), koja je iako pala za četiri mesta i dalje najbolje rangirana, svrstane u kategoriju „problematičnih”.

U istoj kategoriji su se iz okruženja našle Mađarska (92.), Albanija (83.) i Kosovo (78.), a izuzetak je Rumunija (48.) u kojoj je medijska slika dobra. Od suseda je najlošije rangirana Bugarska, koja je u odnosu na prošlu godinu pala dva mesta (113.) i svrstava se u kategoriju „loše okruženje za medijske slobode”.

Kao i prethodne godine, najbolje su rangirane Nordijske zemlje - Norveška, Finska, Švedska i Danska. Reporteri su ocenili da najmanje slobode imaju mediji u Kini,Turkmenistanu, Severnoj Koreji i Eritreji, koja je poslednja na listi.

Rang-listu medijskih sloboda u 180 zemalja sveta možete pogledati ovde.
  Vest
Srbija u poslednjih deset godina pala za 44 mesta na listi slobode medija
Situacija u medijima u Srbiji je u poslednjih deset godina sve gora, sudeći prema izveštajima međ...
  Vest
Izveštaj Reportera bez granica: Srbija zabeležila najveći pad u regionu
Srbija je pala za 12 mesta u odnosu na prošlu godinu na listi medijskih sloboda Reportera bez grani...
  Vest
Reporteri bez granica: Srbija napredovala na listi medijskih sloboda, ali ostala u grupi „problematičnih" zemalja
Srbija je ove godine zauzela 79. mesto od 180 zemalja prema indeksu medijskih sloboda koji je objavi...
Reporteri bez granica
Medijske slobode
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: