raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
RTS i dalje bez debate o protestima
19.03.2019.    Marija Vučić    Foto: KRIK
Zahtevajući više prostora u informativnom programu RTS-a, demonstranti su u subotu uveče tokom protesta "1 od 5 miliona" upali u javni servis, odakle ih je posle nekoliko sati rasprave izbacila policija. Da li će RTS izaći u susret nezadovoljnoj opoziciji i ljudima koji protestuju svake subote i razgovarati sa njima, i dalje nije poznato - generalni direktor RTS-a Dragan Bujošević uporno ne odgovara Raskrikavanju na to pitanje, dok urednik informativnog programa Nenad Lj. Stefanović kaže da je u inostranstvu i da ne zna koji su planovi javnog servisa. “Znam da večeras ide Upitnik na tu temu, ali u emisiji sigurno neće biti ovi koji su upadali”, kaže Stefanović. Na pitanje zašto, on odgovara: “Zato što su zvali druge goste”.
U momentu kada je iz TV studija RTS-a u subotu uveče emitovan Dnevnik 2, zgradu javnog servisa “okupirali” su nezadovoljni građani koji svake subote od decembra protestuju, kao i deo opozicije.

Predvođeni Boškom Obradovićem i Jelenom Anasonović, tražili su da se uživo uključe u Dnevnik, što im nije omogućeno, kao ni razgovor sa čelnicima RTS-a kojima bi izneli svoje nezadovoljstvo izveštavanjem o protestima i prostorom koji opozicija dobija na televiziji.

Zahtev im ni nekoliko dana kasnije nije ispunjen. Jelena Anasonović za Raskrikavanje kaže da bi na tom sastanku zahtevali što i inače - veću minutažu u Dnevniku za proteste, kao i priliku da neko iz organizacije protesta “pet minuta govori u Dnevniku”

“Dobili smo najviše 2:30-2:40 minuta i to je uglavnom bilo vrlo površno izveštavanje. Drugi zahtev se tiče toga da sve političke opcije, pokreti, stranke, dobiju jednak prostor u informativi RTS-a. Mi živimo u parlamentarnoj demokratiji i minutaža na RTS-u nije uslovljena procentima u Parlamentu”, kaže Anasonović.

Zasad ih, međutim, niko iz RTS nije kontaktirao i inicirao sastanak sa njima. Da li će to uraditi, nismo uspeli da saznamo od Dragana Bujoševića jer nije odgovarao na poruku i brojne pozive novinarke Raskrikavanja.

Urednik informativnog programa Nenad Lj. Stefanović kaže da ne zna da li RTS ima u planu tako nešto.

“Nisam bio na kolegijumima, upućen sam naravno dosta dobro u to šta se dešava, ali trenutno nisam u Beogradu. Znam da večeras ide Upitnik na tu temu, ali znam sigurno da večeras neće biti ovi koji su upadali u RTS”, kaže Stefanović.

Na pitanje zašto neće biti, on kaže: “Zato što su zvali druge goste”.

Tako ni večerašnji Upitnik neće biti prilika da se da prostora predstavnicima nezadovoljne opozicije i demonstranata koji su upali na RTS, već će o tom događaju govoriti Vladimir Radomirović iz UNS-a, Nemanja Pantić iz Odeljenja za medije i komunikacije MUP-a, urednik Internet portala RTS-a Zoran Stanojević i urednik Vremena Filip Švarm.

“RTS je sredstvo meke propagande”

Da RTS ignoriše dešavanja na ulicama širom Srbije smatra i Zoran Gavrilović iz BIRODI-ja, koji tvrdi da za 15 nedelja protesta RTS nije imao nijedno živo uključenje sa lica mesta.

Imali su živo uključenje sa protesta u Francuskoj u decembru, a izveštaj monitoringa BIRODI-ja za 8. i 9. decembar, vikend koji su obeležili protesti u Francuskoj, Mađarskoj i Belgiji, pokazuje da je RTS o njima izveštavao gotovo duplo više nego o protestima koji se dešavaju “ispred vrata”.

“RTS svojim izveštavanjem krši član 51 Ustava koji garantuje pravo na obaveštenost. Njihovo izveštavanje nije u skladu sa strukom. Ono se svodi na saopštenja vlasti, nikad niko iz protesta nije dao izjave uživo. Nemamo debatu o protestima, o razlozima za proteste, analitičke emisije, goste. Javni servis je postao obično sredstvo meke propagande koje se bavi biltenisanjem”, smatra Gavrilović.
  Dezinformacija
Tekst hrvatskog portala o protestima tabloidi ocenili kao njihovu želju da se „zapali Srbija"
„HRVATI ŽELE DA SE ZAPALI SRBIJA! Vode medijsku kampanju za Čumetove i Zelenovićeve batinaše...
  Manipulisanje činjenicama
Večernje novosti o Belorusiji kao socijalnom raju. Pitali smo beloruskog novinara o tome
Belorusija je zemlja stabilne ekonomije, niske nezaposlenosti, besplatnog školstva i zdravstva, i s...
  Neutemeljeno
Neutemeljene spekulacije Blica da Rusi stoje iza protesta u Beogradu
„Rusija stoji iza nereda u Srbiji?", pitanje je koje je na jučerašnjoj naslovnoj strani postavio...
Protesti
RTS
Opozicija
Javni servis
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: