raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Dezinformacija
Putin nije odsvirao himnu Srbije na klaviru
03.03.2022.    Marija Vučić    Foto: YT kanal Sputnik/ Screenshot
Snimak ruskog predsednika Vladimira Putina kako na klaviru svira himnu „Bože pravde” pojavio se danas na Tviteru. Korisnik koji je podelio ovaj video napisao je da bi ovo „činilo čast i većim i snažnijim narodima i državama, a eto ukazana je nama”. Tvit je do ovog trenutka podeljen više od 160 puta i lajkovan oko 500 puta, ali iako su mnogi ljudi u komentarima shvatili da je u pitanju montaža, objava nije obrisana. Na originalnom snimku, dakle, može se čuti da Putin ne svira himnu Srbije već kratke delove iz dve ruske kompozicije.
Objava o tome kako je Vladimir Putin ukazao čast Srbiji klavirskim izvođenjem himne „Bože pravde” izazvala je podsmehe u komentarima, ali ima i onih koji se pitaju da li je snimak autentičan.
   

I na prvi pogled, ukoliko se malo obrati pažnja, vidi se da je snimkom manipulisano - u donjem desnom uglu piše „Power Director”, što je aplikacija za montažu video-snimaka, ali i to što pokreti Putinovih prstiju ne odgovaraju ritmu i melodiji himne.

Za proveru autentičnosti videa potrebno je manje od jednog minuta. Ukoliko u Gugl ukucamo „Putin plays piano”, odnosno „Putin svira klavir”, dobijamo brojne rezultate koji otkrivaju gde je i kada video nastao, kao i koja je kompozicija u pitanju.

Snimak se, između ostalog, pojavljuje na Jutjub kanalu agencije AP, u maju 2017. godine. Kako navodi ova agencija, Putin je tom prilikom bio u poseti kineskom predsedniku Si Đinpingu, a dok je čekao da sastanak počne, seo je za klavir.

Kao što se može čuti na videu, on ne svira himnu Srbije, već kratke delove iz kompozicija „Moskovski prozori” Tihona Krenikova (koja se čuje na snimku ispod), kao i deo iz „Večernje pesme” čiji je autor kompozitor Vasilij Solovjov-Sedoj.
    


Ova lažna tvrdnja - da ruski predsednik svira himnu Srbije, tokom 2020. godine pojavila se i na portalu Espreso, kao i na sajtu Srbijadanas.com.

Inače, „Bože pravde” nije jedina kompozicija koja je „nalepljena” preko ovog snimka. Video je bio veoma viralan kada se pojavio, pa je dobio i svoje različite verzije u kojima je Putin na klaviru „odsvirao” štošta, od hip hop pesama, preko sovjetske himne, do hita “Despacito”.

    

    

    


Ažurirano 12. maja 2023. godine. Portal Espreso je 10. aprila 2023. godine uputio mejl redakciji Raskrikavanja da su naslov i delovi teksta ispravljeni. Uz napomenu da je reč o ispravci, novi naslov glasi „Putin ne svira na klaviru srpsku himnu“, a u tekstu su se izvinili čitaocima zbog prenošenja lažnih informacija.
  Klikbejt
Lažna uzbuna na sajtu Informera: Niko nije pokušao da ubije Putina
Na portalu Informera danas je objavljen naslov „Pokušali su da ubiju Putina! Hitno se oglasio Kre...
  Istraživanje
Analysis of 4,000 domestic media articles on the war in Ukraine: The dominance of the pro-Russian narrative
Raskrikavanje analysed more than 4,000 articles about the war in Ukraine that were published in Vece...
  Lažna vest
Putinu pripisuju rečenicu koju u akcionom trileru izgovara Denzel Vošington
„Praštanje teroristima je na Bogu, a na meni je da ih njemu pošaljem - Vladimir Putin“ - ovako...
Vladimir Putin
Srbija
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: