raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Lažna vest
Putinu pripisuju rečenicu koju u akcionom trileru izgovara Denzel Vošington
01.06.2022.    Marija Vučić    Foto: Raskrikavanje
„Praštanje teroristima je na Bogu, a na meni je da ih njemu pošaljem - Vladimir Putin“ - ovako glasi tekst objave koja se pojavila na društvenim mrežama a koja se pripisuje predsedniku Rusije, Vladimiru Putinu. Međutim, ne samo da Putin nije izgovorio ovu rečenicu, već je u pitanju replika iz akcionog filma „U žaru osvete“ („Man on Fire“) iz 2004. godine, a izgovara je glavni lik koga igra američki glumac Denzel Vošington, dok sprema oružje pred finalni obračun sa neprijateljima.
Citat pripisan Vladimiru Putinu se ovih dana pojavio između ostalog i na Tviteru kao i u Vajber grupi „Pobuna protiv novog svetskog poretka“. Drugi član grupe je bio sumnjičav:

„Ovo nikada Putin nije izjavio“.

„Jeste. Lično sam slušao intervju. Ima već nekoliko godina. Potražite na netu“, samouvereno je napisao čovek koji je objavu podelio, da bi se potom ipak pokolebao:

„Jedino ako nije bio deep fake (tehnika manipulacije video-sadržajem, prim. nov), pa ispadoh naivan“.
   

Naivan ili ne, nije mogao da čuje Vladimira Putina kako izgovara ovu rečenicu zato što je ruski predsednik nije ni izgovorio. Pretragom interneta Raskrikavanje nije pronašlo nijedan video, na ruskom ili engleskom, u kome bi se ovako nešto čulo, kao ni jedan novinarski tekst u kome je preneta ovakva izjava. To nisu uspeli ni drugi fektčekeri u svetu.

Kako piše portal Snopes, varijacije na ovu rečenicu postoje od 2001. godine, kada se tvrdilo da ju je izrekao jedan američki general posle terorističkog napada na Kule bliznakinje u Njujorku. On je kasnije demantovao, ali je istakao da je „ponosan“ što mu se takva izjava pripisuje.

Ista rečenica je onda, po svemu sudeći, iskorišćena za akcioni triler „U žaru osvete“ iz 2004. godine, a izgovara je poznati glumac Denzel Vošington.

Vošington igra bivšeg agenta CIA, Džona Krizija, koji postaje telohranitelj devojčice iz bogate porodice. Nakon što devojčicu kidnapuju, Krizi kreće u osvetu. Pripremajući oružje pred finalni obračun on kaže:

„Oproštaj je između njih i Boga. Moj posao je da im organizujem susret“.
    
Ova filmska replika nije sada po prvi put imputirana Putinu - iste tvrdnje kružile su u novembru 2015. godine, nakon terorističkog napada na dvoranu Bataklan u Parizu.

Tada je voditeljka ruskog RT-a Remi Maluf našla ovaj lažni citat na Fejsbuku, podelila ga svojim pratiocima na Tviteru i, kako piše Snopes, odatle su ga preuzeli američki sajtovi poput Fox Nation, kao i oni koji proizvode viralne sadržaje.

Na jednom od njih (Barstoolsports.com) napisano je:

„On je svetski lider koji je zaista kao lik iz filma. „Oprostiti teroristima je na Bogu, poslati ga njemu je na meni“. Ko priča tako? PUTIN! Svi svetski lideri govore o ožaljivanju i ujedinjenju (nakon terorističkog napada u Parizu, prim. nov) kojim bismo pokazali da nas strah ne može pobediti. Ne i Vladimir“, piše na ovom sajtu.

Kada je voditeljka Remi Maluf shvatila da je pogrešila, izvinila se:

„Ovo su rizici društvenih mreža! Uzela sam Putinov citat sa posta na Fejsbuku i ispostavilo se da je netačan. Izvinjavam se“.
   
  Klikbejt
Lažna uzbuna na sajtu Informera: Niko nije pokušao da ubije Putina
Na portalu Informera danas je objavljen naslov „Pokušali su da ubiju Putina! Hitno se oglasio Kre...
  Istraživanje
Analysis of 4,000 domestic media articles on the war in Ukraine: The dominance of the pro-Russian narrative
Raskrikavanje analysed more than 4,000 articles about the war in Ukraine that were published in Vece...
  Dezinformacija
Putin nije odsvirao himnu Srbije na klaviru
Snimak ruskog predsednika Vladimira Putina kako na klaviru svira himnu „Bože pravde” pojavio se...
Denzel Vošington
Vladimir Putin
Terorizam
Vajber
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: