raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Pristrasnost
Izvorni članak je objavljen 16.01.2018. (Televizija Pink)
Provladini mediji o „jadnicima“ iz opozicije
17.01.2018.    Vesna Radojević    Foto: Raskrikavanje
„Jadnici“ i „bednici“ reči su kojima su provladini mediji nazvali lidere opozicije prenoseći njihove reakcije na atentat na Olivera Ivanovića. Ove izraze prvi je iskoristio sam predsednik Srbije Aleksandar Vučić na jučerašnjoj konferenciji rekavši da su „jadnici i bednici oni koji pokušavaju da politički kapitalizuju ubistvo Olivera Ivanovića“.
   
Televizija Pink navodi:
„Lideri opozicionih stranaka koji podržavaju kandidaturu Dragana Đilasa pokušali su da pokupe nešto političkih poena optužujući vlast u Srbiji i Srpsku listu zbog ubistva Olivera Ivanovića“   1  , početak je priloga televizije Pink o reakcijama lidera opozicije.
1
Lideri opozicionih stranaka u svojim reakcijama nisu vlast u Srbiji direktno optužili za atentat, ali su u svojim izjavama rekli da je vlast odgovorna zbog stvaranja atmosfere linča jer su pojedini političari iz vlasti davali zapaljive izjave protiv Ivanovića.

Kao nedoličan postupak provladini mediji ocenili su izjavu Saše Jankovića koji je na konferenciji za medije govorio o okolnostima u kojima je došlo do ubistva Ivanovića. Podsetio je na izjavu direktora za Kosovo i Metohiju Marka Đurića koji je za vreme predizborne kampanje na Kosovu kazao da je glas za Ivanovića glas protiv Srba.

„U Srbiju je uliveno toliko otrova da jedni druge gledamo kao zveri. Ne smeju se protivnicima crtati mete, prozivati za izdaju, nazivati stranim plaćenicima. Ko god da je povukao okidač je oružje u rukama onih koji takve poruke šalju svakodnevno. Ivanović je žrtva onih koji šalju takve poruke“, rekao je Janković.
Kao napad na vlast shvaćena su i novinarska pitanja na konferenciji predsednika Vučića nakon atentata.

Tatjana Lazarević, urednica portala Kossev pitala je predsednika Vučića na konferenciji, da li će u istrazi pomoći i činjenice o stvaranju atmosfere linča. Podsetila je i na saopštenja Srpske liste, koju je Vlada Srbije podržala na poslednjim lokalnim izborima na Kosovu, u kojem se kaže da je Ivanović zaljubljen u sebe i da „grozničavo nastoji da privuče pažnju javnosti, gradeći program na paranoičnom uverenju da mu neko preti.“

Na takvu konstataciju Vučić je odgovorio da razume „politički sadržaj“ njenog pitanja, ali da je to „besmisleno i glupo“.

Na pitanje Irene Stević, novinarke Insajdera, da li nakon održane sednice Saveta za nacionalnu bezbednost mogu da se povežu slučajevi ubistva i paljenja Ivanovićevog automobila od pre nekoliko meseci, Vučić je oštro reagovao.

„Da objasnim ja građanima šta vi pitate. Ne pitate vi zbog toga. Vi pitate zato što biste hteli da kažete kako tu nešto ima, nekoga iz politike zbog bilo čega”, rekao je predsednik.
  Lažna vest
Kritike RTS-u zbog 110 sekundi izveštaja o protestu građana
Na godišnjicu ubistva Olivera Ivanovića u sredu 16. januara ulicama Beograda je u dugoj povorci od...
  Neutemeljeno
Srpski telegraf „rasvetlio“ ubistvo Olivera Ivanovića
Krajem prošle nedelje novinari Srpskog telegrafa tvrdili su da je „vođa OVK naredio ubistvo (Oli...
  Manipulisanje činjenicama
Orkestriran napad tabloida na Vladimira Obradovića: „Đilasovac se švrćka po Londonu“
Vladimir Obradović, kandidat za gradonačelnika Beograda na listi „Srbija protiv nasilja“ ovih ...
Mediji koji su takođe objavili ovu vest:
 Informer
 Večernje novosti
 Srpski telegraf
Oliver Ivanović
atentat
opozicija
Aleksandar Vučić
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: