raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Lažna vest
  Satira i humor
Izvorni članak je objavljen 12.05.2024. (B92)
Portali naseli na audio-montažu – poverovali da se Zagrebom orilo „Srbija, Srbija!”
13.05.2024.    Stefan Kosanović    Skrinšot TikTok @esc_srb
Ubedljivo glavni favorit ovogodišnje Evrovizije prema kladionicama i mnogim specijalizovanim portalima koji prate ovo takmičenje bila je Hrvarska, odnosno njen predstavnik Bejbi Lazanja. Komšije su osvojile najveći broj poena publike, ali uz poene žirija, Hrvatskoj je na kraju pripalo drugo mesto u tesnoj završnici u kojoj je konačnu pobedu odneo Nemo iz Švajcarske. Takmičenje je praćeno uživo na ulicama Zagreba, a društvenim mrežama se proširio snimak oduševljenja publike prilikom dodele maksimalnih 12 poena Hrvatskoj od strane srpskog žirija. Tonom tog snimka je manipulisano i dodati su navijački povici „Srbija, Srbija”, što je prvo deljeno društvenim mrežama kao šala, a zatim su izmontirani video preuzeli i pojedini portali i predstavili kao stvarnu vest.
I kako to obično ne biva u takmičarskim odnosima između Srbije i Hrvatske, sve vreme je vladala prijateljska atmosfera. Hrvatska je bila među favoritima u finalu, dok je Srbija važila za autsajdera. Predstavnici ove dve zemlje su imali lepe reči jedno za drugo i podržavali se uoči i tokom celog takmičenja.

Naposletku Hrvatska je od sprskog žirija, ali i od publike dobila maksimalnih 12 poena. I Srbija je od hrvatske publike dobila 12, dok joj je stručni žiri dodelio tri poena. „Čini se da su Hrvati bili i više nego zadovoljni brojem poena koje smo im dodelili, iako su oni nama dali tek skromnih tri”, piše na portalu Politika.

Ljudi su u Zagrebu uživo pratili Evroviziju na trgu preko video-bima. Na društvenim mrežama objavljen je momenat oduševljenja publike kada je Ana Đurić Konstrakta u programu uživo saopštila kome je srpski žiri dao najveći broj poena.

Neko je odlučio da se poigra ovim snimkom i napravi audio-montažu, pa je na aplauz i vrisku iz mase dodao i navijačke povike „Srbija, Srbija...”. Izmontirani video objavila je humoristična stranica na Tviteru Negujmo srpski jezik, a zatim su ga kao stvaran preneli i portali B92, Politika, Direktno, Sandžak live, RTV BN, Klix.ba, Top portal i RTRS i od toga napravili vest.

„Neviđeno: Hrvati skandiraju „Srbija, Srbija” VIDEO” piše na portalu B92, dok Direktno svoj tekst naslovljava sa „„Srbija, Srbija”: Kako su u Zagrebu reagovali na 12 poena iz Beograda (VIDEO)”.

Tviter profil Negujmo srpski jezik je originalni video preuzeo sa TikTok profila esc_srb, na kom navijačkog skandiranja nema. Na originalnom snimku prikazana je publika s leđa koja posmatra Evroviziju na video-bimu. U momentu kada je Konstrakta saopštila da je Hrvatska dobila maksimalnih 12 bodova, publika je euforično vrištala i tapšala.

Muzičarka Teja Dora je predstavljala Srbiju u finalu Evrovizije sa pesmom „Ramonda”, osvojivši ukupno 54 poena što je bilo dovoljno za 17. mesto od ukupno 25 finalista.
  Dezinformacija
Manipulacije Srbije Danas: U Hrvatskoj skaču cene, u Srbiji med i mleko jer imamo Vučića
Posledice globalne ekonomske krize, podstaknute ratom, osećaju i građani u Srbiji - u odnosu na ok...
  Manipulisanje činjenicama
Informer tvrdi da će Hrvatska tražiti od Srbije da zaboravi Jasenovac
„Srbija može u Evropsku uniju kada zaboravi Jasenovac?!” piše danas Informer u glavnoj vesti n...
  Pristrasnost
Tabloidi napali Ivana Ivanovića zbog poređenja stanja u Srbiji i bivšoj Jugoslaviji
Ivan Ivanović, dugogodišnji autor i voditelj emisije „Veče sa Ivanom Ivanovićem” bio je gost...
Mediji koji su takođe objavili ovu vest:
 Politika
 Direktno
 Sandžak live
 RTV BN
 Klix.ba
 Top portal
 RTRS
Evrovizija
Hrvatska
Srbija
Montaža
Audio
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: