raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Dezinformacija
  Spin
  Propaganda
Izvorni članak je objavljen 14.11.2022. (Srbija Danas)
Manipulacije Srbije Danas: U Hrvatskoj skaču cene, u Srbiji med i mleko jer imamo Vučića
14.11.2022.    Marija Vučić    Foto: Unsplash/ Bruno Kalzer
Posledice globalne ekonomske krize, podstaknute ratom, osećaju i građani u Srbiji - u odnosu na oktobar prošle godine, prema podacima statističkog zavoda, cene u zemlji su veće za 15 odsto. Poskupljuju pre svega hrana i energenti, a kako piše Blumberg Adria, u pitanju je najviša stopa inflacije izmerena od 2007. godine. Uprkos sumornoj situaciji i podjednako sumornim prognozama, prorežimski portal Srbija Danas je našao za shodno da objavi kako građanima Srbije i nije tako loše koliko je našim susedima - kako pišu, dok Vučić povećava plate i penzije, Hrvati razmišljaju kako da prežive jer se u ovoj državi „iz dana u dan obaraju rekordi kada je u pitanju inflacija“. Ne samo da nisu napisali ni reč o rekordnoj inflaciji i rastućoj krizi u Srbiji, već su pogrešno prikazali i podatke o Hrvatskoj. Novinar Milan Ćulibrk za Raskrikavanje podseća da je, štaviše, u Hrvatskoj stopa inflacije nešto niža nego u Srbiji.
"ŽALOSNO JE, SVE NAM JE TEŽE" Dok Vučić u Srbiji povećava plate i penzije, Hrvati razmišljaju kako da PREŽIVE - inflacija otišla u tačku (VIDEO)“, piše Srbija Danas u tekstu od ponedeljka 14. novembra i navodi kako su u Hrvatskoj „cene osnovnih namirnica enormne, a standard samo opada“.

„Pre samo nešto manje od tri meseca troškovi hrane u Hrvatskoj su skočili za 18,3 procenata, dok su plate rasle samo 3-4 odsto - međutim komšije su uspele da obore i ove brojke“, navodi ovaj portal.

Međutim, prema podacima o inflaciji odnosno rastu cena za septembar, ona je u Hrvatskoj iznosila 12,8 odsto u odnosu na septembar 2021, a u Srbiji je u isto vreme iznosila 14 odsto.

Ako se pak pogleda samo stopa poskupljenja hrane, o kojoj piše Srbija Danas, situacija je i dalje gora u Srbiji: u odnosu na septembar 2021. godine (poslednji dostupni podaci za Hrvatsku), cene hrane i bezalkoholnih pića u septembru 2022. su u Hrvatskoj povećane za 19,1 odsto, a u Srbiji za 20,4 odsto.

Šta kažu ostali podaci?

Kao i u Hrvatskoj, cene i u Srbiji rastu i to još brže, a standard takođe opada, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku i Narodne banke Srbije, kao i Ministarstva trgovine. O tome, ipak, nema ni reči u tekstu ovog portala.

Kako se navodi u danas objavljenom izveštaju Republičkog zavoda za statistiku, cene proizvoda i usluga su u oktobru 2022. godine veće za 15 odsto u odnosu na oktobar 2021. godine. Prema najavama Narodne banke Srbije, rastući trend će se nastaviti: u septembru su saopštili da nas čeka „još nekoliko meseci nešto viših stopa inflacije“ i da će stopa rasta cena krenuti osetnije da pada tek od polovine sledeće godine.
   Foto: RZS

U pitanju je, kako piše Bloomberg Adria, najviša izmerena inflacija u Srbiji od 2007. godine.

Podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju ono što građani i sami osećaju, po sve tanjim novčanicima - najviše su poskupele cene restorana i hotelskog smeštaja, ali i hrane i energenata. Hrana je u odnosu na prošli oktobar poskupela za gotovo 24 odsto, od čega su, recimo, mleko, sir i jaja skuplji za skoro 40 odsto. Porasle su i cene kirije i energenata za domaćinstvo - sada su u proseku veće za oko 18 odsto nego prošle godine u oktobru.

Ako se pogledaju poslednji objavljeni podaci Ministarstva trgovine o potrošačkoj korpi iz avgusta ove godine (pri čemu se situacija od avgusta do danas dodatno pogoršala), vidi se i kako neke osnovne namirnice postaju sve manje dostupne.

Na primer, u avgustu ove godine, u odnosu na avgust prošle, potrošač u Srbiji je od prosečne neto zarade (koja je iznosila oko 75.000 dinara prema računici Ministarstva) mogao da kupi oko 800 kilograma krompira. U avgustu 2021. godine, mogao je da kupi oko 300 kilograma više. Isto tako, mogao je da kupi manje količine jaja, šećera, kravljeg mleka, svinjskog mesa, jogurta i kafe, u odnosu na godinu dana pre toga.

Prema istim podacima, od prosečne plate minimalna korpa je još i mogla da se pokrije (minimalna potrošačka korpa u avgustu iznosila je oko 45.730 dinara), ali ne i prosečna potrošačka korpa, za koju je trebalo izdvojiti oko 88.300 dinara.

Najnoviji izveštaj o inflaciji Narodna banka će javnosti prezentovati u utorak.

Milan Ćulibrk: Standard Hrvatske nećemo dostići u narednih 10-20 godina

Glavni i odgovorni urednik nedeljnika NIN Milan Ćulibrk, podseća za Raskrikavanje da je inflacija u Hrvatskoj u septembru iznosila 12,8 odsto (za toliko su povećane cene u odnosu na septembar prošle godine), a u Srbiji je godišnja inflacija u septembru bila 14 odsto. Istovremeno, kako kaže, prosečna plata za prvih devet meseci ove godine u Srbiji je iznosila oko 630 evra, a u Hrvatskoj oko 1020 evra.

„Ko je onda u boljoj poziciji? Osim toga, prema podacima Svetske banke, bruto domaći proizvod u Hrvatskoj po stanovniku za 2021. godinu bio je 17.398 dolara, a u Srbiji 9.215. Dakle Hrvati proizvode duplo više, prihoduju duplo više nego mi, o čemu govori i raspon plata. Njihova kupovna moć je jača i dosadašnjim tempom rasta mi standard prosečnog građanina Hrvatske nećemo dostići u narednih deset ili dvadeset godina“, kaže Ćulibrk.
  Manipulisanje činjenicama
Informer tvrdi da će Hrvatska tražiti od Srbije da zaboravi Jasenovac
„Srbija može u Evropsku uniju kada zaboravi Jasenovac?!” piše danas Informer u glavnoj vesti n...
  Pristrasnost
Tabloidi napali Ivana Ivanovića zbog poređenja stanja u Srbiji i bivšoj Jugoslaviji
Ivan Ivanović, dugogodišnji autor i voditelj emisije „Veče sa Ivanom Ivanovićem” bio je gost...
  Dezinformacija
Hrvatska ne donosi zakon kojim Đokovića proglašava Hrvatom
Jedna ironična Fejsbuk objava hrvatskog akademika i lingviste Ranka Matasovića završila je u Info...
Inflacija
Ekonomska kriza
Hrvatska
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: