raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Novinarka RTS-a omogućila Dačiću da bira o čemu će pričati u emisiji, javni servis ćuti
30.12.2020.    Marija Vučić    Foto: RTS screenshot
Kako izgleda kada novinar nema profesionalnu distancu prema sagovorniku i dozvoljava mu da izabere koje mu se pitanje sviđa, javnost je imala prilike da vidi u emisiji RTS-a „Četvrtkom u 9“. Kada je trebalo da idu reklame, kamere su - slučajno ili namerno - ostale uključene, i ćaskanje voditeljke Nade Gogić i Ivice Dačića otkrilo je kako se sagovornicima „nameštaju“ pitanja i teme. „I Đilasa spomeni ako hoćeš“, rekla je Gogić Dačiću kroz smeh, sve vreme mu se obraćajući sa „ti“. „Njih dvoje kao da su izašli na kaficu, sve to izgleda kao mali dogovor među prijateljima o tome šta da se drugu Ivici nabaci na volej i kako da poentira u intervjuu“, kaže za Raskrikavanje urednik portala Cenzolovka, Perica Gunjić. Iz RTS-a ćute.
Umesto da režija prebaci na reklame tokom reprizne emisije Nade Gogić prošlog četvrtka u kojoj je gostovao Ivica Dačić, slika i ton su nastavili da se emituju iz studija, pa su gledaoci mogli da vide i čuju ćaskanje između njih dvoje.

„Da nastavimo o ovome, pa da pričaš o Zorani, o Bajatoviću", rekla je Gogić Dačiću. Na to je on je rekao: "Neću bre, kakav Bajatović", a ona mu praktično „aminovala“ da bira o čemu će pričati: "Nećeš, pa pretpostavila sam, ajmo Vašingtonski sporazum i izbori na Kosovu", i sugerisala mu je kroz smeh i "Đilasa ako hoćeš pomeni".

Na to je Dačić počeo da govori kako su sve to „amateri“, a ton je stišan.

Snimak je dospeo u javnost tek juče zahvaljujući jednom korisniku Tvitera, jer se ovaj „detalj“ mogao videti samo u reprizi emisije u 3 ujutru. U redovnom terminu, reklame su uredno emitovane.Zašto je omogućila Dačiću da bira o čemu mu se dopada da govori, zašto mu sugeriše da „spomene“ Đilasa i zašto intervjuiše sagovornika prema kome nema profesionalnu distancu, neka su od pitanja na koja Raskrikavanje nije uspelo da dobije odgovor od Nade Gogić. Ona nije odgovarala na pozive i poruku novinarke Raskrikavanja, a na telefon se nije javljao ni urednik informative RTS-a Nenad Lj. Stefanović.

Urednik portala RTS-a Zoran Stanojević - koji s vremena na vreme učestvuje u debatama koje se tiču rada javnog servisa - odbio je da komentariše jer nema dozvolu.

„Govorim onda kada imam odobrenje da o tome govorim. Postoji neki red u svakoj ozbiljnoj firmi ko govori o politici firme i kada“, rekao je on i uputio nas na pres-službu.

Mali dogovor među prijateljima

Perica Gunjić, urednik portala Cenzolovka, koji se između ostalog bavi i novinarskom etikom, za Raskrikavanje kaže da je reč o „udvoričkom novinarstvu“ koje je zapravo - propaganda.

„Novinari, ako žele da to ostanu, ako ne žele da se pretvore u u propagandiste, ne smeju nikad sebi da dozvole da pređu tu granicu i da dozvole sagovornicima da biraju ono o čemu žele da govore. Njih dvoje kao da su izašli na kaficu, sve to izgleda kao mali dogovor među prijateljima o tome šta da se drugu Ivici nabaci na volej i kako da poentira u intervjuu“, kaže Gunjić.

On smatra da novinari ne bi trebalo da budu prijatelji sa političarima, a ako to jesu - ne treba da ih intervjuišu.

„Radi se o azbuci novinarske etike i odnosa sa sagovornicima i izvorima - ukoliko ste privatno prijatelji onda nemate potrebnu profesionalnu distancu i ne možete da radite intervjue sa tom osobom. Kraj priče. A posebno ako radite na javnom servisu. Ili neka lepo napišu u uglu ekrana PROMO, kako bismo svi znali o čemu se tu radi“, zaključuje urednik Cenzolovke.

U Kodeksu novinara Srbije, koji definiše sprečavanje korupcije i sukoba interesa, navodi se da bi novinar trebalo da „učini sve da izbegne situacije koje bi mogle da dovedu do sukoba interesa, stvarnog ili prividnog, i koje bi mogle da ga navedu da kompromituje svoj ili ugled profesije“. Između ostalog i time što neće izveštavati o ljudima sa kojima je u prijateljskim odnosima.

Osim toga, navodi se da je novinar pre svega odgovoran svojim čitaocima, slušaocima i gledaocima, i da tu odgovornost ne sme da podredi interesima drugih, poput funkcionera.
  Analiza
U Beogradu nemiri, RTS emituje serije i kvizove
Dok je sinoć nekoliko demonstranata lomilo stakla na zgradi Skupštine pokušavajući da uđe, a po...
  Vest
Televizije o protestu: Pinkove manipulacije zumom drona, RTS imao „tehničkih problema“
U petak uveče oko pola osam, kilometarska kolona građana prostirala se niz Ulicu kneza Miloša pa ...
  Vest
Dnevnik RTS: Samit u Azerbejdžanu bitniji od protesta u Beogradu
Građani Srbije su u jučerašnjem Dnevniku 2 RTS-a mogli da saznaju kako teku briselski pregovori, ...
RTS
Nada Gogić
Ivica Dačić
Novinarska etika
Perica Gunjić
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: