raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Lažna vest
Novi trend na antivakserskim kanalima: Ljudi se „zamrznu“ kad prime vakcinu
12.08.2022.    Marija Vučić    Foto: Youtube Screenshot
Na Telegram kanalu „Istina“ objavljena je neistina - da se jedan Afroamerikanac, po svemu sudeći u SAD, „ukočio“ nasred ulice zbog Fajzer vakcine. Postavljen je i snimak videa tog čoveka koji sa kolicima iz supermarketa stoji na trotoaru potpuno „zaleđen“. „Odlično radi Fajzer vakcina“, napisao je administrator ovog kanala. Međutim, video se na internetu pojavio mesecima pre nego što je počela vakcinacija.
   

„Ma nije mu ništa, samo sam se malo „zamrznuo“... potrefila ga neka frekvencija, pa mu se „malo“ prespojio grafen u neuronskim sinapsama! Odlično radi Pfizer vakcina!“, piše u objavi.

Video je snimljen iz automobila u pokretu - na trotoaru se nalazi čovek sa kolicima iz supermarketa koji stoji ukočen i kao „zamrznut“.

Najranije verzije ovog videa koje je Raskrikavanje uspelo da pronađe potiču iz aprila 2020. godine. Na Jutjubu je moguće naći i celi video, u kome čovek u automobilu, dok se približava „ukočenom“ čoveku navodi da „koronavirus nije šala“ - video je, po svemu sudeći, upravo nastao u to vreme, neposredno po proglašenju pandemije.

Ovaj video je postao viralan, posebno zbog naracije vozača koji u jednom trenutku peva „That boy got that virus, that boy’s stuck in time“ („Dečko je dobio virus, dečko je zaglavljen u vremenu“).

Šta je uzrok totalne ukočenosti tela ovog čoveka nije poznato - moguće je da se radi o posledici uzimanja narkotika, ali i simptomima određenih bolesti. U svakom slučaju, vakcina protiv koronavirusa ne može biti uzrok budući da je prva doza vakcine (Fajzer) data tek u decembru 2020. godine, najmanje osam meseci od nastanka ovog videa.
    
  Dezinformacija
Saša Borojević reciklira netačne teorije da vakcine protiv kovida sadrže grafen-oksid
Pune dve godine otkako su u upotrebi, različite dezinformacije i teorije zavera o vakcinama protiv ...
  Manipulisanje činjenicama
Jedno od 500 dece hospitalizovano zbog Fajzerove vakcine? Manipulacija.
Portal Nulta tačka, poznat po širenju antivakserskih stavova, objavio je tekst sa naslovom „Stud...
  Lažna vest
Fajzerova vakcina nije uzrokovala pojavu majmunskih boginja
„Majmunske boginje su nastale kao posledica Fajzerove vakcine”, tvrdi britanski teoretičar zave...
Fajzer
Vakcina
Telegram
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: