raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Manipulisanje činjenicama
Izvorni članak je objavljen 25.11.2022. (Nulta tačka)
Jedno od 500 dece hospitalizovano zbog Fajzerove vakcine? Manipulacija.
25.11.2022.    Marija Vučić    Foto: Unsplash/ CDC
Portal Nulta tačka, poznat po širenju antivakserskih stavova, objavio je tekst sa naslovom „Studija: Jedno od svakih 500 male dece koja su primila Pfizer vakcinu je hospitalizovano zbog toga“. Naslov je, međutim, manipulativan - studija na koju se pozivaju zaista postoji ali je u njoj konstatovano da je od 7.806 posmatrane dece mlađe od pet godina hospitalizovano njih desetoro, i to samo ona deca koja su primila dozu veću od tri mikrograma, koliko je propisano za njihov uzrast.
Da su pojedina deca primila veću dozu vakcine od one koja je propisana ovaj portal navodi u tekstu, međutim, naslov lišen konteksta navodi na pogrešan zaključak - da je vakcina opasnija nego što za to ima dokaza.

U studiji objavljenoj u oktobru u časopisu Jama, koja je sakupljala podatke o deci mlađoj od pet godina koja su primila Fajzerovu vakcinu protiv koronavirusa, navodi se da su veće doze ove vakcine bile povezane sa većim brojem neželjenih efekata. Desetoro dece je imalo simptome koji su zahtevali hospitalizaciju, ali su to bila deca kojima je data veća doza od propisane, odnosno od pet ili deset mikrograma. Takve dece je, međutim, bilo najviše - čak tri četvrtine njih je primilo veće doze, uz saglasnost roditelja.

Studija podseća da je Fajzerova vakcina protiv koronavirusa tek nedavno (u junu 2022. godine) odobrena za decu mlađu od pet godina (preciznije, za decu od 6 meseci do četiri godine) od strane američke Uprave za hranu i lekove, ali isključivo u dozi od 3 mikrograma za koju je utvrđeno da je za njih bezbedna.

„Doza od tri mikrograma je pažljivo odabrana kao poželjna doza za decu mlađu od pet godina na osnovu podataka o bezbednosti, podnošljivosti i imunogenosti“, naveli su u junu iz kompanije Fajzer.

Kako se navodi u studiji, najveći broj simptoma su nakon vakcinacije dece bili „minimalno ozbiljni“ i nisu iziskivali ni dan odsustva iz škole ili vrtića. Uglavnom se radilo o crvenilu, bolu i otoku na mestu uboda, groznici, slabosti tela, povraćanju, kašlju, crvenilu sluzokoži grla i slično. Nijedno vakcinisano dete nije umrlo, a ozbiljni neželjeni efekti nisu zabeleženi kod onih kojima je data propisana doza.

Tekst na sajtu Nulte tačke je, inače, doslovan prevod teksta sa britanskog sajta The Daily Sceptic (Dnevni skeptik) iz oktobra ove godine. Sajt je osnovan aprila 2020. godine, u jeku pandemije, a kako navode osnivači, nastao je kao platforma na kojoj svoje stavove mogu da iznose svi nezadovoljni naučnici, nenaučnici i novinari kojima na drugim mestima „nije dozvoljeno“ da te stavove iznose. Drugim rečima, okupljaju sve skeptike, koji iznose sumnje u zvaničnu nauku.

Kako ocenjuje portal Media Bias, koji utvrđuje pristrasnost raznih sajtova, reč je o portalu koji se ne može smatrati kredibilnim izvorom jer su fektčekeri širom sveta više puta dokazali da širi netačne ili manipulativne tvrdnje, pseudonauku i teorije zavere u vezi sa koronavirusom, vakcinacijom i drugim temama.

Raskrikavanje je, inače, više puta zabeležilo manipulacije portala Nulta tačka, takođe naročito u vezi sa vakcinama i koronavirusom. Na primer, netačno su pisali da vakcine izazivaju rak ili menjaju DNK, te da je vakcinacija razlog „epidemiji hepatitisa“ među decom.
  Manipulisanje činjenicama
Deset smrtnih slučajeva koje je portal Nulta tačka povezao s vakcinom bez ikakve logike
Antivakserski portal Nulta tačka koristi svaku priliku da vakcinu protiv koronavirusa predstavi ili...
  Dezinformacija
Nije istina da je kovid vakcina 98 puta opasnija od virusa
Tvrdnja da su vakcine protiv kovida 98 puta opasnije od preležane infekcije ubrzano se širi Tviter...
  Dezinformacija
Američki Institut za zdravlje nije odobrio ivermektin za lečenje kovida 19
Ni u trećoj godini od početka pandemije koronavirusa lažne vesti i dezinformacije na društvenim ...
Koronavirus
Vakcinacija
Fajzer
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: