raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Dezinformacija
  Teorija zavere
Izvorni članak je objavljen 18.06.2023. (Fejsbuk)
Saša Borojević reciklira netačne teorije da vakcine protiv kovida sadrže grafen-oksid
20.06.2023.    Milica Ljubičić    Foto: Pixabay/torstensimon
Pune dve godine otkako su u upotrebi, različite dezinformacije i teorije zavera o vakcinama protiv kovida 19 i dalje se šire na društvenim mrežama i antivakserskim portalima. Pored dezinformacija da vakcine imaju magnetna svojstva, da utiču na pojavu bolesti i uzrokuju smrt jedna od najpoznatijih je i ona da sadrže grafen-oksid. Iako sastav Fajzer vakcine, koji je dostupan javnosti odavno demantuje ovu tvrdnju, ona je poslednjih meseci reciklirana i to na osnovu dokumenta na kome se vidi logo kompanije Fajzer i spominje grafen-oksid. U tom dokumentu se, međutim, grafen-oksid spominje u kontekstu tehnike za proučavanja virusa, a ne kao sastojak vakcine.
„I ova teorija zavere postade istinita. FDA potvrdila da u Fajzerovim vakcinama ima Grafen-Oxida. I šta ćemo sad“, objavio je 18. juna na svom Fejsbuk profilu poznati teoretičar zavera Saša Borojević.

U prilog svojoj tvrdnji je okačio fotografiju dokumenta na engleskom jeziku, na kome vidi logo kompanije Fajzer, a žutom bojom je obeležen deo teksta u kome se spominje grafen-oksid.

   


Tvrdnje o tome da vakcina protiv kovida sadrži grafen-oksid (nastaje oksidacijom grafita) počele su da se šire gotovo uporedo sa početkom vakcinacije, a od tada su osporene više puta.

Sastav Fajzerove vakcine protiv kovida se može naći na sajtu Agencije za lekove i medicinska sredstva, koja je ovu vakcinu odobrila u Srbiji. U sastavu se nalaze sekvence iRNK kao i hemijske supstance, na primer - lipidi i saharoza, ali među navedenim supstancama nema grafen-oksida. Sastav vakcine je dostupan i na sajtovima drugih zdravstvenih institucija poput američke Agencije za hranu i lekove (FDA), koja odobrava upotrebu lekova i vakcina u SAD-u.

Uprkos tome, pobornici teorija zavere su tvrdnje da Fajzerova vakcina sadrži grafen-oksid reciklirali i ove godine i to jer je navodno „procureo poverljiv Fajzer dokument koji potvrđuje da je grafen-oksid u vakcinama“. Ovu vest je objavio antivakserski portal Nulta tačka u aprilu ove godine, a isto je tvrdio hrvatski portal Epoxa.hr. Na isti dokument se sada pozvao i Saša Borojević.

Netačna intrepretacija dokumenta

Pomenuti dokument, koji je Borojeviću poslužio kao „dokaz“ nosi naziv „Strukturna i biofizička karakterizacija SARS-CoV spajk glukoproteina (P2 S) kao antigen za vakcine“. Dokument ima 14 strana i na njemu piše da datira iz 27. decembra 2020. godine.

Kako je utvrdio portal za proveru činjenica Agencije Frans Pres (AFP) - ovaj dokument je u februaru 2023. godine objavljen na sajtu nevladine organizacije pod nazivom „Zdravstveni radnici za transparentnost“.

Na sedmoj strani dokumenta se zaista spominje grafen-oksid (strana koju je Borojević objavio).

Ova stranica je u aprilu masovno deljena i na Tviteru uz tvrdnju da vakcine sadrže grafen-oksid, a u jednom od komentara ih je tada demantovala američka Agencija za hranu i lekove (FDA) navodeći da grafen-oksid „nije sastojak vakcine“.

Grafen-oksid se u dokumentu spominje kako bi se „delimično opisao laboratorijski postupak kojim se proučava strukturalna karakterizacija šiljastog proteina SARS-CoV-a korišćenjem specifičnog tipa mikroskopa. Grafen-oksid je materijal koji pomaže u snimanju proteina“, navela je FDA u odogovoru na tivt.

Nekoliko stručnjaka je za AFP pojasnilo isto - da se grafen-oksid u pomenutom dokumentu ne odnosi na sastav vakcine, već na tehniku proučavanja virusa SARS-CoV-2.

I portparol Fajzera je za AFP naveo da „grafen-oksid nije korišćen u proizvodnji Fajzer-Biontekove vakcine“. Ova kompanija nije potvrdila, niti demantovala autentičnost objavljenog dokumenta.

„Ne možemo da proverimo, niti identifikujemo bilo koji dokument koji se pojavljuje na internetu/društvenim mrežama“, naveli su iz Fajzera za AFP.

O ovoj dezinformaciji je juče pisao i portal za proveru činjenica Raskrinkavanje.me.

Grafen je materijal napravljen od atoma ugljenika i smatra se najjačim materijalom u svetu. Dobar je provodnik struje i toplote i koristi se raznim oblastima. Pošto je skup, ulažu se napori za korišćenje njegovih derivata ili srodnih materijala, a jedan od takvih je i grafen-oksid. Ovo jedinjenje sadrži ugljenik, vodonik i kiseonik, jeftino je, dostupno i rastvara se u vodi. Ima široku primenu, koristi se za senzore, u tekstilnoj industriji pa čak i medicini - recimo za otkrivanje bolesti. Njegova upotreba u razvoju vakcina i lekova se istražuje.

Sumnjiv stručnjak i njegov „recept“ za oslobađanje od grafen-oksida

„Grafen oksid, supstanca koja je toksična za ljude, pronađena je u vakcinama protiv Kovid-a 19, u zalihama vode, u vazduhu koji udišemo, a nalazi se čak i u našoj hrani“, objavio je Borojević takođe 18. juna, a ispod se nalazi spisak suplemenata koji navodno „uklanjaju grafen oksid“.

   


Reč je o nizu suplemenata i antioksidanasa koje odavno preporučuje izvesni Rikardo Delgado. U objavi se između ostalog navodi da je Delgado korišćenjem NAC-a (N-acetil cistein) i cinka „pomogao ljudima pogođenim magnetizmom nakon vakcinacije“. O tome da vakcina nema magnetna svojstva Raskrikavanje je pisalo ranije.

Slične verzije Delgadovog „recepta“ za oslobađanje od grafen-oksida su na drušvenim mrežama deljene i tokom 2021. godine, o čemu je tada pisalo Raskrinkavanje.ba.

Rikardo Delgado Martin koji se spominje u ovoj Borojevićevoj objavi je osnivač pokreta „Peta kolona“ iz Španije. Ovaj pokret na svom sajtu navodi da je nastao kao „odgovor na tiraniju nametnutu našem svetu od strane određenih sila koje deluju u senci“.

Naime, pripadnici ovog pokreta su u junu 2021. godine predstavili pseudonaučnu studiju u kojoj navode da 99,9 odsto Fajzerove vakcine protiv kovida čini grafen-oksid. Naučni portal za proveru činjenica Health feedback je tada utvrdio da je pomenuti izveštaj pun netačnosti, recimo - nema dokaza da je u studiji korišćen uzorak Fajzerove vakcine, kao i da nije korišćena tačna naučna metodologija.

Sudeći prema sadržaju na sajtu „Pete kolone“, pobornici su raznih teorija zavere o virusu korona i vakcinama, pa tako i netačnih tvrdnji da nas iz aviona zaprašuju grafen-oksidom, kao i da HPV vakcine sadže grafen-oksid, što se takođe ispostavilo kao netačno.

Upitna je i Delgadova stručnost jer u svojoj kratkoj biografiji predstavlja da je školovan u brojnim oblastima od biologije i medicine do bankarstva.
  Manipulisanje činjenicama
Zloupotrebom podataka prikazan porast raka kod vakcinisanih od kovida od 14.000 odsto
„Broj obolelih od raka porastao za 14.000 posto među Amerikancima koji su se vakcinisali”, piš...
  Lažna vest
Nije istina da Japan zabranjuje upotrebu kovid vakcina
Poslednjih dana društvenim mrežama se dele netačne tvrdnje da Japan zabranjuje vakcine protiv kov...
  Manipulisanje činjenicama
I nakon smrti pet beba, antivakseri ubeđuju roditelje da ne vakcinišu decu
Vakcinacija je ovih dana opet bila goruća tema u javnosti nakon vesti da je prethodnih meseci od ve...
Vakcine
koronavirus
grafen-oksid
Fajzer
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: