raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Neutemeljeno
Izvorni članak je objavljen 21.10.2020. (Informer)
Neutemeljene tvrdnje Informera da je Bajden obećao ukidanje Republike Srpske
22.10.2020.    Milica Ljubičić    Foto: wikimedia/Gage Skidmore
Prorežimski tabloid Informer piše pozivajući se na dokument „Vizija Džoa Bajdena američkih odnosa sa BiH” da će kandidat demokrata za predsednika SAD-a, Džo Bajden, u slučaju pobede na predstojećim američkim izborima - ukinuti Republiku Srpsku (RS) i po svaku cenu uvući Bosnu i Hercegovinu (BiH) u NATO. Ipak, u dokumentu za koji se i ne zna da li je autentičan „Vizija Džoa Bajdena američkih odnosa sa BiH” ne piše da će Bajden ukinuti Srpsku, već da će on podržavati suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički kartakter BiH, ali i njen pristup Evropskoj uniji i NATO-u.
Čini se da je Informer tvrdnje iz naslova o navodnom ukidanju Republike Srpske izvukao iz zaključaka pojedinih medija iz BiH. Recimo, na portalu Infosrpska, povodom ovog dokumenta, piše da Bajden „svakim slovom gazi Republiku Srpsku” i da je čitav dokument usmeren protiv njenih interesa.

Ipak, među ciljevima, nabrojanim u pomenutom dokumentu, a koje će kandidat Demokratske stranke, u slučaju da postane predsednik SAD-a ispuniti za BiH - ukidanje Republike Srpske se ne spominje.

Informer je takođe iskoristio izjavu analitičara iz Banjaluke, Anđelka Kozomare koji je Bajdenov plan za BiH ocenio kao „pusti san jer o NATO-u nema ni govora dok je ova vlast u RS”. Sagovornik predviđa da će „BiH jedno vreme biti celovita, ali je pitanje trenutka kada će popucati veoma zategnuti nacionalni šavovi”, pripisujući to ljudima poput Bajdena - koji „vuku samo jednu stranu”.

U većem delu teksta Informer zapravo kritikuje deo dokumenta u kojem piše da je Bajden tokom devedesetih, kao senator u SAD-u, odigrao značajnu ulogu da se „zaustavi genocid u Bosni i Hercegovini”. Navodi se i da je Bajden bio „jedan od prvih i najjačih glasova koji se izjasnio protiv srpskih napada na Bosnu i Hercegovinu", te da je Slobodana Miloševića „optužio za ratne zločine”.

Dokument „Vizija Džoa Bajdena američkih odnosa sa BiH”, čija autentičnost nije potvrđena, pojavio se pre nekoliko dana. Dokument je na svom fejsbuk profilu objavio i Elvir Klempić, za kojeg mediji navode da je deo tima kandidata Demokratske stranke, Džoa Bajdena za predsednika SAD-a.

Na pitanje Raskrikavanja da li je ovo zvaničan dokument iz Bajdenovog izbornog štaba, do trenutka objavljivanja ovog teksta, Klempić nije odgovorio.

Naime, u prvom delu dokumenta Bajden podseća šta je uradio za BiH, te na koje načine se zalagao za BiH tokom rata devedesetih. U drugom delu je navedeno da će Bajden u budućnosti „pozvati partnere iz Evropske unije i NATO saveznike da zajedno razviju strategiju čvrstog vezanja Zapadnog Balkana u evroatlantskim institucijama”, kao i da će „podržavati suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički kartakter Bosne i Hercegovine”.
  Neutemeljeno
Srpski telegraf netačno o „žetvi glasova“ u korist Bajdena
Proteklih dana su u medijima i na tviteru Trampove pristalice objavljivale neutemeljene tvrdnje o na...
  Manipulisanje činjenicama
Tramp ipak nije objavio važnu odluku u vezi sa Kosovom
„Tramp objavio: Kosovo je deo Srbije”, napisao je juče portal Alo, a sličnu poruku svoj...
  Manipulisanje činjenicama
Informer i analitičari u strahu od opasnog „kritičkog mišljenja“
Osam miliona dolara će Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) uložiti u obrazovni siste...
Američki izbori
Džo Bajden
Republika Srpska
NATO
Evropska unija
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: