raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Neutemeljeno
Izvorni članak je objavljen 21.10.2020. (Informer)
Neutemeljene tvrdnje Informera da je Bajden obećao ukidanje Republike Srpske
22.10.2020.    Milica Ljubičić    Foto: wikimedia/Gage Skidmore
Prorežimski tabloid Informer piše pozivajući se na dokument „Vizija Džoa Bajdena američkih odnosa sa BiH” da će kandidat demokrata za predsednika SAD-a, Džo Bajden, u slučaju pobede na predstojećim američkim izborima - ukinuti Republiku Srpsku (RS) i po svaku cenu uvući Bosnu i Hercegovinu (BiH) u NATO. Ipak, u dokumentu za koji se i ne zna da li je autentičan „Vizija Džoa Bajdena američkih odnosa sa BiH” ne piše da će Bajden ukinuti Srpsku, već da će on podržavati suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički kartakter BiH, ali i njen pristup Evropskoj uniji i NATO-u.
Čini se da je Informer tvrdnje iz naslova o navodnom ukidanju Republike Srpske izvukao iz zaključaka pojedinih medija iz BiH. Recimo, na portalu Infosrpska, povodom ovog dokumenta, piše da Bajden „svakim slovom gazi Republiku Srpsku” i da je čitav dokument usmeren protiv njenih interesa.

Ipak, među ciljevima, nabrojanim u pomenutom dokumentu, a koje će kandidat Demokratske stranke, u slučaju da postane predsednik SAD-a ispuniti za BiH - ukidanje Republike Srpske se ne spominje.

Informer je takođe iskoristio izjavu analitičara iz Banjaluke, Anđelka Kozomare koji je Bajdenov plan za BiH ocenio kao „pusti san jer o NATO-u nema ni govora dok je ova vlast u RS”. Sagovornik predviđa da će „BiH jedno vreme biti celovita, ali je pitanje trenutka kada će popucati veoma zategnuti nacionalni šavovi”, pripisujući to ljudima poput Bajdena - koji „vuku samo jednu stranu”.

U većem delu teksta Informer zapravo kritikuje deo dokumenta u kojem piše da je Bajden tokom devedesetih, kao senator u SAD-u, odigrao značajnu ulogu da se „zaustavi genocid u Bosni i Hercegovini”. Navodi se i da je Bajden bio „jedan od prvih i najjačih glasova koji se izjasnio protiv srpskih napada na Bosnu i Hercegovinu", te da je Slobodana Miloševića „optužio za ratne zločine”.

Dokument „Vizija Džoa Bajdena američkih odnosa sa BiH”, čija autentičnost nije potvrđena, pojavio se pre nekoliko dana. Dokument je na svom fejsbuk profilu objavio i Elvir Klempić, za kojeg mediji navode da je deo tima kandidata Demokratske stranke, Džoa Bajdena za predsednika SAD-a.

Na pitanje Raskrikavanja da li je ovo zvaničan dokument iz Bajdenovog izbornog štaba, do trenutka objavljivanja ovog teksta, Klempić nije odgovorio.

Naime, u prvom delu dokumenta Bajden podseća šta je uradio za BiH, te na koje načine se zalagao za BiH tokom rata devedesetih. U drugom delu je navedeno da će Bajden u budućnosti „pozvati partnere iz Evropske unije i NATO saveznike da zajedno razviju strategiju čvrstog vezanja Zapadnog Balkana u evroatlantskim institucijama”, kao i da će „podržavati suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički kartakter Bosne i Hercegovine”.
  Neutemeljeno
Srpski telegraf netačno o „žetvi glasova“ u korist Bajdena
Proteklih dana su u medijima i na tviteru Trampove pristalice objavljivale neutemeljene tvrdnje o na...
  Manipulisanje činjenicama
Tramp ipak nije objavio važnu odluku u vezi sa Kosovom
„Tramp objavio: Kosovo je deo Srbije”, napisao je juče portal Alo, a sličnu poruku svoj...
  Manipulisanje činjenicama
Njujork tajms nije najavio da Bajden šalje 50.000 vojnika na granicu sa Rusijom
Informer je danas damatično najavio da je „svet na korak od velikog sukoba” jer Bajden šalje ...
Američki izbori
Džo Bajden
Republika Srpska
NATO
Evropska unija
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: