raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Dezinformacija
  Teorija zavere
Izvorni članak je objavljen 12.07.2021. (Pravda)
Nema dokaza da je odbijanje vakcina razlog smrti nekoliko predsednika država
23.07.2021.    Milica Ljubičić    Foto: Raskrikavanje / Wikimedia commons
„Tanzanija, Burundi, Haiti - tri zemlje odbacile vakcinu, sva tri predsednika su umrla!”, objavljeno je 12. jula na portalu Pravda.rs. Kroz čitav članak je potom objašnjeno da su trojica državnika odbila da učestvuju u „korona agendi”, da su bili skeptični prema epidemiji, te odbili da prihvate vakcine protiv kovida. Pravda na dnu teksta zaključuje - „sve tri države odbile vakcinu, sva tri predsednika su umrla”. Nema međutim dokaza da su njihove smrti povezane sa odnosom prema virusu koroni ili odbijanjem vakcine. Predsednici Tanzanije i Burundija preminuli su usled srčanih komplikacija, dok je predsednik Haitija brutalno ubijen.
„Tanzanija je bila prva zemlja koja je jasno i glasno odbila da učestvuje u korona agendi. Ne samo da su odbili da vakcinišu svoje stanovništvo, već su odbili da ga testiraju i odbili su da prijave brojeve slučajeva kovid 19 Svetskoj zdravstvenoj organizaciji”, navodi portal Pravda u delu teksta o Tanzaniji, a potom na dnu članka napominje da je ova država odbila vakcnu, a njen predsednik je preminuo.

Činjenica je da predsednik Tanzanije Džon Magufuli nije ozbiljno shvatio epidemiju virusa korone, te je smatrao da ljudi umesto da ostanu kod kuće, treba da idu u crkve i džamije da se mole.

„Koronavirus je đavo i on ne može da preživi u telu Hrista...Istog trenutka će izgoreti”, izjavio je Magufuli 22. marta prošle godine,stojeći ispred oltara crkve u Dodomi, glavnom gradu Tanzanije, pisao je BBC.

Tvrdio je i da nije potrebno zatvarati državu jer će božija volja i udisanje pare zaštititi ljude bolje nego „opasne strane vakcine”, pisao je Rojters.

Tanzanija je inače sredinom prošle godine prestala da prijavljuje broj obolelih Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO), a u junu (2020.) je proglasila pobedu nad koronom. Magufuli je zagovarao lečenje biljkama i izražavao sumnje u tačnost PCR testova.

Ministar zdravlja Tanzanije izjavio je da država „ne planira da prihvati vakcine protiv kovida 19”, zbog sumnje u njihovu bezbednost, objavio je Lancet početkom februara ove godine.

Predsednik Magufuli je preminuo 17. marta ove godine, u 61. godini života. Javnost je o smrti predsednika obavestila njegova zamenica Samia Suluhu Hasan, rekavši da je bolest srca uzrok smrti.

Magufuli se nije pojavljivao u javnosti više od dve nedelje pre smrti, zbog čega su opozicioni političari iznosili sumnje da je predsednik bio zaražen kovidom, što zvanično nije potvrđeno.

Iako je bio skeptičan prema preuzimanju mera i vakcinama protiv kovida, ne postoje dokazi da je Magufulijev stav o epidemiji i vakcinama povezan sa njegovom smrću.

Magufulijeva naslednica - Samia Suluhu Hasan promenila je pristup u borbi protiv korone, te podstiče građane da nose zaštitne maske, a BBC je 14. jula objavio da će Tanzanija preko Kovaks sistema dobiti 300 000 doza vakcine protiv kovida.

„Njegov kolega Pjer Nkurunziza, iz susednog Burundija, ubrzo mu se pridružio i Burundi je tako postao druga afrička zemlja koja je odbila vakcine za kovid 19”, piše Pravda, navodeći na dnu teksta da je i Nkurunziza odbio vakcine, pa umro.

Predsednik Burundija je preminuo 8. juna prošle godine, u bolnici u Karusi, nakon srčanog udara, saopštila je tada vlada ove afričke države.

Gardijan je pisao da se spekulisalo se da je uzrok njegove smrti bila infekcija kovidom.

Prema nepotvrđenim izveštajima, predsednikova supruga je bila zaražena virusom korona, pa odatle potiču sumnje da je i on bio zaražen.

Po svemu sudeći, Nkurunziza nije ozbiljno shvatao epidemiju virusa korone, te je „odbio da prati druge države u nametanju zaključavanja i proterao je stručni tim Svetske zdravstvene organizacije koji radi na koronavirusu”, navodi Gardijan.

I Nkurunzizijev portparol je izjavio da iako zemlju može pogoditi pandemija „Burundi...je potpisao poseban ugovor sa Bogom, verovali ili ne”.

I ministar zdravlja Burundija je početkom februara ove godine izjavio da je važnija prevencija , te da „otkad se preko 95 odsto pacijenata oporavlja, procenjujemo da vakcine još uvek nisu neophodne”, navodi AP.

Sadašnji predsednik Burundija je epidemiju shvatio ozbiljnije, te je virus koronu proglasio za „najgoreg neprijatelja”.

U članku koji je objavila Pravda nema nikakvih dokaza i argumenata za tvrdnje da je Nkurunzizijeva smrt povezana sa vakcinama protiv kovida.

„Haiti je takođe bila zemlja koja je odbila da učestvuje u vakcinaciji. (...) U stvari čak su odbili i besplatne vakcine koje im je ponudila SZO. (...) Zaista moralo je naštetiti manipulatorima što mala siromašna država ne pristaje na vakcine, besplatna je, a istovremeno nema bolesnih ljudi”, takođe piše Pravda.

Predsednik Haitija je ubijen 7. jula ove godine, te se spekuliše da je i on stradao jer je odbio vakcinu.

Kako je Raskrikavanje pisalo, tačno je da su vlasti Haitija ranije odbile da prihvate vakcinu AstraZeneka, ali ne i vakcine ostalih proizvođača.

Ministar zdravlja Haitija je objasnio da su vakcinu AstraZeneka odbili zbog neželjenih efekata, raširenog straha među stanovništvom i nedostatka infrastrukture koja je potrebna za čuvanje vakcine.

AstraZeneka je prema pisanju Majami Herald-a odobrena sredinom maja, ali je nabavka vakcine tekla sporo.

Haitiju su prve doze vakcine isporučene 14. jula, a vakcinacija stanovništa počela je dva dana kasnije.

Predsednik Haitija, Žovanel Moiz brutalno je ubijen u svojoj rezidenciji 7. jula, a deo osumnjičenih za njegovo ubistvo je uhapšeno. I dalje nisu poznati svi detalji ubistva, ali nema dokaza koji povezuju njegovo ubistvo sa prethodnim odbijanjem vakcine ili malim brojem preminulih od kovida.

Tvrdnje da su smrti nekoliko predsednika povezane sa neprihvatanjem vakcina protiv kovida proširile su se i na društvenim mrežama, a njih su osporili i svetski fektčekeri poput Full Fact-a, Rojtersa i USA Today-a.
  Dezinformacija
Saša Borojević reciklira netačne teorije da vakcine protiv kovida sadrže grafen-oksid
Pune dve godine otkako su u upotrebi, različite dezinformacije i teorije zavera o vakcinama protiv ...
  Manipulisanje činjenicama
Jovana Stojković manipuliše naučnim rezultatima i umanjuje značaj vakcine
Antivakserka i doktorka psihijatrije Jovana Stojković koja je poznata i po brojnim teorijama zavera...
  Manipulisanje činjenicama
Antivakseri šire paniku među trudnicama koje su primile Fajzerovu vakcinu
Na Vajber grupi „Lekari i roditelji za nauku i etiku“, poznatoj po antivakserskim stavovima i pr...
koronavirus
Afrika
vakcine
SZO
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: