raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Teorija zavere
  Klikbejt
Izvorni članak je objavljen 28.03.2024. (Informer)
Ne, na satelitskom snimku Antaktika se ne vide misteriozna vrata
28.03.2024.    Stefan Kosanović    Google Earth
Satelitska fotografija otkriva misteriozna vrata na Antarktiku, objavio je juče Informer na svom portalu. Ovo je još jedna od mnogo teorija zavere koje godinama kruže u vezi sa Antarktikom, a ovog puta potekla je sa Reditovog kanala namenjenog upravo konspirativnim sadržajima. Međutim, detaljnom analizom navodnih vrata, na programu Gugl ert, vidi se da ona imaju veoma glomazne dimenzije, širine oko 30 metara, kao i da u okolini postoji podosta objekata koji na njih liče, a nisu vrata.
„Šta je ovo?! Snimak sa Antarktika zapalio internet - da li je ovo ulaz u tajnu bazu i čiju?! Hitlerovu, vanzemaljaca, nekog trećeg...” senzacionalistički je naslov teksta portala Informer. U tekstu se govori o skrinšotu sa Gugl erta na kom se navodno vide misteriozna vrata usred antarktičkog snega.

Ovaj snimak ekrana Informer je preuzeo sa Reditovog kanala „Zavere” na kom se obično objavljuju konspirativni sadržaji. Tabloid jeste to naglasio, naveo da korisnici Redita imaju mnogobrojne teze o čemu se zapravo radi, kao i da generalno postoje mnoge teorije zavera u vezi sa Antarktikom, ali na kraju senzacionalističkog teksta Informer nije objasnio šta je na fotografiji i ono bitnije – da li su to neka vrata.

Šta to sve pokazuje i dokazuje da nije reč o mističnim vratima?

Konstrukcija sa snimka bi izgledala kao vrata ukoliko bi bila fotografisana regularno, odnosno horizontalno – ali mi je ne posmatramo tako. U pitanju je satelitska fotografija, dakle, gledamo je odozgo. Primera radi, iz satelita se vide samo krovovi kontejnera u kojima borave istraživači u obližnjoj japanskoj stranici Sjova.

S obzirom da je u pitanju satelitski prikaz mi naoko ne možemo da procenimo koliko je nešto na fotografiji veliko. Zato program Gugl ert (Google earth) ima alat kojim se može izmeriti gabarit objekata. Sporna „vrata” široka su oko 33 metra, a visoka preko 70 metara – prilično velika za prostor koji želite da sakrijete, a kada bi se otvorila, pretpostavljamo da bi duvala jaka arktička promaja.

   Alat za merenje / Google Earth


Dalje, u okolini ovog objekta, postoji na stotine njemu sličnih objekata – ali drugog oblika. Koordinate na kojima se nalazi sporni objekat (69 00 50 S 39 36 22 E) novinari informera su čak i objaviili, ali ih izgleda nisu i pretražili. Zapravo, sve što je trebalo da urade kako bi odagnali misteriju, jeste da na Gugl ertu ukucaju te koordinate, odzumiraju sliku i vide ovaj i slične objekte.

Ta jednostavna pretraga bi im otkrila o čemu je reč – o krupnom kamenju ili ledu koji je prekriven snegom. Mnoge takve neravnine na površini Antarktika mogu se videti i u snimcima na Jutjubu, poput ovog, na kom snimatelj džogira u okolini istraživačke stanice Sjova.

   Slične neravnine u okolini / Google Earth


Antarktik je tema mnogih teorija zavera koje su se prethodnih godina javljale u našem medijskom prostoru. Tako zagovornici teorije o ravnoj Zemlji tvrde je da je Antarktik veliki ledeni zid koji niko nije prešao. Takođe, pogrešno se govorilo i o mističnoj hladnoći koja vam ne dozvoljava da izložite kožu vazduhu pošto ćete dobiti promrzline.
  Dezinformacija
Sneg koji je prošlog vikenda pao u Srbiji ne negira postojanje globalnog zagrevanja
Sneg koji je u delovima Srbije pao prošlog vikenda, naveo je portal Nulta tačka, da dovede u pitan...
  Lažna vest
RTL zavidno izveštava o sporazumu Srbije i EU o litijumu? Samo u montiranim video-snimcima!
Portal Informer je dva dana zaredom objavio tekstove koji govore o hvalospevima sa hrvatske televizi...
  Lažna vest
Video iz 2000-ih se zloupotrebljava za tvrdnje da je Kamala Haris radila kao „poslovna pratnja”
Mogućnost da trenutna potpredsednica SAD-a, Kamala Haris, bude kandidatkinja Demokratske stranke na...
Antarktik
Gugl ert
Vrata
Led
Sneg
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: