raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Analiza
Najčitanije u 2021. na sajtu Raskrikavanja
07.01.2022.    Vesna Radojević    Foto: Raskrikavanje
Tema koronavirusa je i ove godine dominirala među člancima koje su novinarke Raskrikavanja analizirale, ali su pažnju naših čitalaca privlačile i druge teme, obično one oko kojih se vodila velika polemika u javnosti. Da li je film „Dara iz Jasenovca” zaista bila najgledaniji film, kako tablodi dobijaju informacije iz policije i kako se pisanje tabloida menja kada to zahtevaju neke stranačke odluke. U nastavku je lista najčitanijih tekstova u prošloj godini.

„Dara iz Jasenovca“ nije najgledaniji film u SAD


Jedan od najčitanijih tekstova objavljen je još početkom prošle godine kada je naša javnost bila zaokupljena premijerom filma „Dara iz Jasenovca” reditelja Predraga Antonijevića.

Ovaj film bio je naš kandidat za Oskara, a u februaru prošle godine počeo je da se prikazuje u američkim bioskopima. Naši tabloidi su ga odmah potom proglasili „najgledanijim filmom u SAD”.

Ipak, to je bila potpuno pogrešna interpretacija. Naime, film Dara iz Jasenovca je u tom trenutku „zabeležio najveću prosečnu zaradu u odnosu na broj bioskopa u kojima se prikazuje“.

Kako je naša novinarka ustanovila, mediji su propustili da kažu da se film tada prikazivao u svega 12 američkih bioskopa gde je zaradio oko 16.000 dolara. Sa druge strane, neki drugi filmovi su se mogli videti i u više od 2.000 bioskopa, a dnevno su inkasirali stotine hiljada dolara od prodaje karata.

Snimak koji „dokazuje“ da je pandemija režirana je zapravo promo-video za bolnicu


Tema koronavirusa je bila dominantna među medijskim manipulacijama kojima se Raskrikavanje bavilo u prošloj godini.

Naši čitaoci su tako najviše čitali i delili tekst o viralnom snimku koji su teoritačari zavera koristili da dokažu da je pandemija koronavirusa lažirana.

Posle naše analize, ispostavilo se da snimci potiču sa snimanja promotivnog videa za jednu izraelsku bolnicu.

Bivši načelnik UKP-a odavao tajne tabloidu „Objektiv“


Celu prošlu godinu obeležio je „pad” nekada naprednjačkih uzdanica, naročito u bezbednosnim krugovima.

Raskrikavanje je otkrilo da je Ilija Milačić, bivši načelnik beogradske Uprave kriminalističke policije, odavao poverljive policijske informacije glavnom uredniku sajta tabloida „Objektiv“ i da je zbog toga osuđen na sedam meseci kućnog zatvora.

Iako je u medijima Milačićevo hapšenje predstavljeno kao deo obračuna države sa grupom Veljka Belivuka – u presudi se ne spominju njegove veze sa ovom kriminalnom organizacijom.

Nije dokazano da lek ivermektin pomaže u lečenju kovida 19


Nekoliko meseci pre kraja godine, u Srbiji je naročito bila aktuelna dezinformacija o učinkovisti antiparazitika „ivermektina” u prevenciji i lečenju kovida 19.

Međutim, srpski mediji i pojedini lekari promovišu ovaj lek već dugo. Tako je nekoliko portala u martu prošle godine objavilo da je kombinacija četiri leka, među kojima je i ivermektin, uspešna u lečenju ove bolesti.

To su dokazivali člankom koji je na fejsbuku podelio kontroverzni lekar u penziji Branimir Nestorović.

To je bilo dovoljno da Alo „zaključi” da je Nestorović podelio tekst jer „očigledno želi da sugeriše da je (tekst) kvalitetan i ispravan”. Pored naziva lekova, Alo je objavio i detaljno „uputstvo” o dozama i primeni te „četvorostruke” terapije.

Zbog aktuelnosti i važnosti teme, a verovatno i straha za zdravlje, ovo je bio jedan od najčitanijih tekstova u prošloj godini.

Analitičar tabloida suflirao načelniku UKP-a šta da kaže u emisiji


U februaru prošle godine u emisiji Hit Tvit na TV Pink koja se bavila slučajem hapšenja vođe navijačke grupe „Principi“ Veljka Belivuka i njegove ekipe, grupa sagovornika bila je zanimljiva - analitičar Božidar Spasić, čest sagovornik provladinih tabloida, načelnik Uprave kriminalističke policije (UKP) Bogdan Pušić i urednik Informera Dragan J. Vučićević.

I dok je Pušić više ćutao nego što je govorio, Vučićević i Spasić su vodili glavnu reč, analizirali prikazane snimke i iznosili informacije iz istrage. Tekst Raskrikavanja o ovoj emisiji naročito je privukao pažnju jer je načelnik UKP-a uglavnom klimao glavom, dok mu je u jednom trenutku Božidar Spasić polutiho sugerisao šta sledeće da kaže.

Nepostojeći doktor Tomić i lažna penzionerka rešili problem dijabetesa


U prošloj godini Raskrikavanje je nekoliko puta pisalo o brojnim internet prevarama, sumnjivim lekovima, nagradnim igrama.

Tako smo otkrili i oglas o čudotvornom leku za dijabetes - „Doktori otkrili trik za dugoročno rešenje dijabetesa“. Taj „trik“ kojim će ova opasna bolest navodno biti rešena jeste čaj Diatea od 3.700 dinara, a njega preporučuje izvesni „endokrinolog Nebojša Tomić“. U oglasu na portalu Republika.rs doktora Tomića predstavljaju kao „najboljeg specijalistu za lečenje dijabetesa u državi“ koji „retko daje intervjue“. Nije ni čudo da je tako, s obzirom da doktor Tomić i ne postoji, kao ni zadovoljni korisnici koji su citirani u tekstu.

Ovakvi lažni oglasi su mnogobrojni, a u tekstu smo čitaocima objasnili kako da se zaštite i nauče da ih prepoznaju.

Tabloidi uništavali inspektora Jovića, sada ga posthumno hvale


O kriminalnom klanu Veljka Belivuka, ali i potpori koju je dobijao iz državnih struktura, prodržavni tabloidi nisu pisali godinama. Stvar se potpuno okrenula nakon njegovog hapšenja, kada počinju brojne medijske kampanje protiv čelnih ljudi u policiji.

Tako je jedan od naših najzapaženijih tekstova bio o tome kako su tabloidi pre četiri godine tretirali pokojnog inspektora Dejana Jovića, a kako su „promenili ploču” kada se za nijansu promenila i politička klima.

Naime, Dejan Jović, inspektor beogradske policije, bio je jedan od inspektora koji su 2017. godine uhapsili Veljka Belivuka zbog ubistva.

Tada je Belivukova grupa, međutim, imala kontakte u najvišim nivoima politike i policije, koji su, po svemu sudeći, pomogli Belivuku da se izvuče za ubistvo.

Jovića su tada na zub uzeli provladini tabloidi koji su pokrenuli kampanju protiv njega - na naslovnim stranama i u tekstovima predstavili su ga kao kriminalca.

Ovi provladini mediji, pozivajući se na anonimne izvore, danima su optuživali Jovića da je „prljavi policajac” i „glavna krtica u MUP-u”, kao i da je kriminalcima „pomagao da izbegnu hapšenja”. Bez ikakvih dokaza tvrdili su da Jović sarađuje sa kriminalnom grupom Luke Bojovića i crnogorskim škaljarskim klanom.

Sve se promenilo pre godinu i po dana kada u tekstovima tabloida on više nije bio saradnik mafije, već postao „hrabri policajac koji je prošao pakao”, čovek koji je „pošteno radio svoj posao” i koga je bivša državna sekretarka MUP-a Dijana Hrkalović „uzela na zub”.

Ovo nisu Veljko Belivuk i njegova ekipa, već statisti na snimanju serije „Tajkun“


I sledeći najčitaniji tekst ima za temu Veljka Belivuka.

Naime, snimak trojice muškaraca kojima se vide samo oči, u crnim uniformama i sa puškama, dok u automobilu slušaju Cecinu pesmu „Nevaljala“, pojavio se u nekim domaćim medijima koji tvrde da su na njemu Belivuk i članovi njegove ekipe.

I dok su tabloidi tvrdili da se ne zna gde je i kada ovaj snimak nastao, Raskrikavanje je to uspelo da ustanovi: nastao je krajem 2019. godine na snimanju domaće serije „Tajkun“, a muškarci na snimku su statisti u pauzi između setova.

Šaljivi tvit o incidentu Čedomira Jovanovića, Informer proglasio za izjavu „očevica”


Predsednik LDP-a Čedomir Jovanović u junu prošle godine razbio je izlog restorana brze hrane Pončo.

Jedan tviteraš je potom u šali objavio da je kako nezvanično saznaje Čedomir Jovanović u naletu besa demolirao izlog restorana nakon opaske jednog od radnika da Pončo ima više otvorenih restorana u Beogradu nego što Jovanović ima glasača.

Sudeći po komentarima ispod tvita, šala je svima bila očigledna.

Svima, osim tabloidima. Ova objava našla se u obliku izjave „očevidaca i komšija” u čak dva medija - tabloidu Informer i na portalu Mondo.

RTS daje milione za oglašavanje u tabloidima, kažu da im je važan samo „poslovni kriterijum“


Jedan od najčitanijih tekstova u prošloj godini ticao se i novca koji je javni servis RTS potrošio na oglašavanje, plaćajući tako, između ostalih, i prodržavne tabloide koji najčešće krše Kodeks novinara Srbije i svakodnevno objavljuju lažne vesti.

Kako smo pisali, prema dokumentaciji Uprave za javne nabavke, RTS je predvideo da potroši 14,5 miliona dinara (oko 124.000 evra) u Alo-u, Kuriru, Srpskom telegrafu, Informeru i Večernjim novostima kao i na njihovim portalima.

Reč je o medijima koji su, prema godišnjem monitoringu Raskrikavanja, samo na naslovnim stranima 2020. objavili oko 1.200 lažnih ili neutemeljenih vesti.
  Vest
Raskrikavanje dobitnik nagrade PC Press-a za najbolji Tviter nalog
Časopis PC Press dodelio je portalu Raskrikavanja godišnju nagradu za najbolji Tviter nalog. Ovaj ...
  Vest
Tanjug prećutao da je država platila za pohvalni tekst jer to ne smatra „ključnim“
Nakon teksta Raskrikavanja „Fajnenšl Tajms nije rekao da Srbija munjevito ide napred“, u kome s...
  Vest
Najčitanije u 2019. na sajtu Raskrikavanja
RasKRIKavanje cenzure, kao i vesti o pogibiji Šabana Šaulića, novim vlasnicima Večernjih novosti...
Najčitaniji tekstovi
Raskrikavanje
lažne vesti
Dara iz Jasenovca
Veljko Belivuk
koronavirus
UKP
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: