raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Lažna vest
Na Vajberu „rasvetlili“ slučaj zemljotresa u Maroku: Uzrok „energetsko oružje“
11.09.2023.    Marija Vučić    Foto: Wikimedia Commons/ alyaoum24
Maroko je u petak pogodio najrazorniji zemljotres u poslednjih više od sto godina - zasad je prebrojano više od 2.500 mrtvih i isto toliko povređenih. Ni ova tragedija ne može da prođe bez proizvoljnih spekulacija po društvenim mrežama. „Da li se to gadovi opet malo igraju energetskim oružjem“, pita se jedan od članova Vajber grupe „LRNE“ koja okuplja gotovo 3.000 ljubitelja teorija zavera i dezinformacija. Deli se snimak svetleće kugle na noćnom nebu za koji navode da je snimljen iznad Maroka neposredno pre potresa. Reč je, ipak, o video-montaži staroj više od tri godine.
„Ove bizarne pojave na nebu su, navodno, snimljene iznad Maroka taman pre potresa... Slične pojave viđene su i pred zemljotres u Turskoj. Da li se to gadovi opet malo igraju energetskim oružjem?“, pitanje je na Vajber grupi „Lekari i roditelji za nauku i etiku“ koja je postala poznata po širenju dezinformacija u vreme pandemije, kada su promovisali nadrilekove i antiparazitik ivermektin za lečenje koronavirusa.

Snimak koji je podeljen uz ovu poruku prikazuje noćno nebo iznad nepoznatog grada, na kome se kroz mrak nazire dron. Tokom nekoliko sekundi, iz drona dolaze manje „eksplozije“ svetlosti, a onda i jedan veliki zrak koji se pruža sve do zemlje.
   

Kako smo utvrdili, međutim, reč je o video-montaži koja se maja 2020. pojavila na TikTok profilu korisnika Džeja Hajdaveja (Jay Hidaway).
@jayhideaway First a pandemic and now ALIENS?!?!?! #scary #attack #aliens #foryoupage #foryou #fyp #viral #tiktok #thisjusthappened #ohno UFO sighting in Los Angeles Jay Hideaway - Jay Hideaway


U umetničkom portfoliju na jednom sajtu, Hajdavej svoje radove opisuje kao „originalnu apokaliptičnu video umetnost“. Horor i apokaliptični motivi se mogu videti i u drugim video-klipovima na njegovom TikToku - koristi stvarne snimke ulica i na njih montira prizore sudara meteora, zombije i druga čudovišta, loptaste leteće munje i tornada.

Video koji je ovog puta dospeo do Vajber grupe u Srbiji pojavljivao se prethodnih godina na raznim drugim nalozima na društvenim mrežama i sajtovima širom sveta koji su posvećeni „raskrinkavanju“ NLO fenomena.

Zemljotres u Maroku, podsetimo, pogodio je ovu državu na severu afričkog kontinenta u petak uveče. Potres jačine 6.8 Rihtera razorio je više sela u teško pristupačnom Atlasu, planinskom delu Maroka, a pogođeni su i neki veći gradovi među kojima je među turistima popularan grad Marakeš.

Do momenta objavljivanja ovog teksta pronađeno je gotovo 2.500 poginulih i isto toliko povređenih, a broj iz minuta u minut raste.

Prirodne katastrofe su, inače, redovna inspiracija teoretičarima zavera, što je Raskrikavanje više puta zabeležilo.

Nedavne „superćelijske oluje“ koje su pogodile region bile su povod za spekulacije o kontroli vremenskih prilika, pa su se kao specijalno oružje za kontrolu vremena podmetali i snimci naftnih postrojenja.

Slično se tvrdi i za HAARP sistem koji navodno, osim vremenskih prilika može da kontroliše i umove. HAARP je bio i jedan od „osumnjičenih“ i za zemljotres u Turskoj u februaru ove godine, o čemu smo pisali ovde.
  Teorija zavere
Teorije zavere oko zemljotresa u Turskoj i Siriji, među krivcima opet HAARP
Područje Turske i Sirije je od 6. februara dosad pogodila serija jakih zemljotresa u kojima je, pre...
  Neutemeljeno
Neutemeljene tvrdnje da hrvatski Crveni krst neće da pomogne Srbima koji su „oštećeni” u zemljotresu
„SKANDALOZNA DISKRIMINACIJA ŽRTAVA U HRVATSKOJ! Crveni krst NE DAJE pomoć Srbima posle razorn...
  Lažna vest
Antivakseri u kampanji protiv HPV vakcine: Nije dokazano da je efikasna
Srbija se nalazi na drugom mestu po umiranju od raka grlića materice u Evropi, odmah iza Crne Gore,...
Zemljotres
Maroko
Vajber
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: