raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Teorija zavere
  Neutemeljeno
Teorije zavere oko zemljotresa u Turskoj i Siriji, među krivcima opet HAARP
14.02.2023.    Marija Vučić    Foto: Raskrikavanje
Područje Turske i Sirije je od 6. februara dosad pogodila serija jakih zemljotresa u kojima je, prema poslednjim podacima, poginulo više od 36.000 ljudi. I ovu krizu prate dezinformacije i teorije zavere, a jedna od njih, koja se proširila i u Srbiji, jeste da je ovaj zemljotres izazvao čovek, odnosno ozloglašeni HAARP sistem. Iako ljudska aktivnost zaista može izazvati zemljotrese, nema dokaza da je to slučaj i sa ovim najskorijim. Naročito nema dokaza da ima veze sa HAARP-om koji je u prethodnom periodu bio „krivac” i za pandemiju koronavirusa.
Čitalac Raskrikavanja nas je zamolio da proverimo tvrdnje rumunske poslanice Diane Iovanovici Šošoaka o tome da je serija razornih zemljotresa u Turskoj i Siriji veštački izazvana, koje su se pojavile na raznim video platformama, između ostalih i na Jutjubu. Video je u međuvremenu skinut sa Jutjuba, ali su pomenute tvrdnje nastavile da se šire, pa ih je danas objavio sajt Nulta tačka, koji je više puta bio predmet naših raskrinkavanja.

Ova poslanica je iznela niz tvrdnji bez ijednog dokaza, na primer da određene strukture moći koriste nekonvencionalna oružja (poput HAARP sistema) kako bi kaznile Tursku, između ostalog zbog bliskosti sa Rusijom i zalaganja za mir. Tvrdi i da nije bilo epicentra i da je reč o liniji zemljotresa čiji je jedan od ciljeva da unište turske gasovode. Šošoaka se, inače, u prethodnom periodu već profilisala kao osoba koja širi dezinformacije, u vreme pandemije i vakcinacije. Uspela je i ovaj događaj da poveže sa pandemijom, rekavši da čovečanstvo „već tri godine doživljava kampanju ubijanja”, počev od vakcina.
   Nekoliko činjenica

1. HAARP proučava jonosferu, nema dokaza da izaziva zemljotrese, uragane i pandemije

Mnogima je teško da, u situaciji straha i panike, poveruju da se neki događaji - poput zemljotresa - mogu desiti slučajno, da ih je nemoguće predvideti i u potpunosti se zaštititi. U pokušaju da „prokljuve” uzroke stvari i steknu kakav-takav osećaj kontrole, pribegavaju raznim teorijama zavere koje nude često neutemeljeno objašnjenje - da je sve izazvala, recimo, neka moćna grupa ljudi.

Nije prvi put da se HAARP povezuje sa bitnim globalnim ili lokalnim događajima. U prethodnom periodu se tvrdilo da emituje talase koji izazivaju virus korona, da je kriv za uragan Ian koji je u septembru prošle godine pogodio jugooistok SAD i Karibe, da izaziva “kemtrejlse” i da utiče na kontrolu umova.

Kao što smo ranije pisali, HAARP je „program aktivnog auroralnog istraživanja visoke frekvencije”, odnosno veliki sistem radio-antena koje emituju talase visokih frekvencija u jonosferu radi njenog proučavanja. Ovaj sloj Zemljine atmosfere prostire se između 50 i 600 kilometara iznad površine.

Sa Univerziteta u Aljasci, koja se stara o ovom sistemu, na svom sajtu navode da HAARP „operiše“ po visokom sloju jonosfere i da nema uticaja na vremenske prilike na Zemlji koje se odvijaju u nižim slojevima atmosfere - troposferi i stratosferi. Drugim rečima, kako ističu, HAARP sistem radio-antena je usmeren ka jonosferi, a ne ka vremenskim prilikama ili zemljinoj kori u kojoj se dešavaju zemljotresi.

Tvrdnje rumunske poslanice su pojedini već raskrinkali prethodnih dana. Kako su za američki fektčeking portal Lead Stories rekli stručnjaci, tvrdnje o vezama između HAARP-a i zemljotresa nemaju utemeljenja.

„Apsolutno nema dokaza da je ovo izazvao čovek. Rased je pukao i tlo se zatreslo”, rekao je za ovaj portal geofizičar Geološkog zavoda SAD Pol Karuzo. Isto je rekla i programska menadžerka HAARP-a Džesika Metjuz.

„HAARP ne može stvoriti ili pojačati prirodne katastrofe”, rekla je ona za Lead Stories.

Detalje o HAARP-u čitajte u zasebnom tekstu Raskrikavanja.

2. Ljudi mogu da izazovu zemljotrese

Ipak, istina je da ljudska aktivnost može da izazove zemljotrese što se u prošlosti više puta i dešavalo uglavnom zahvaljujući rudarenju, nuklearnim i drugim eksplozijama, izgradnjom zgrada ili frakingom - bušenjem podzemnih stena velikim hidrauličnim pritiskom kako bi se maksimalno iscrpeli rezervoari nafte.

Nezvanična baza podataka Induced Earthquakes (poslednji put ažurirana u junu 2022) dosad je zabeležila više od 1.000 veštački izazvanih zemljotresa, a u trećini slučajeva uzrok je bio upravo fraking. Takvi zemljotresi su uglavnom nižih amplituda ali ne nužno - smatra se da je najveći dosad indukovani zemljotres bio u Indiji krajem šezdesetih, jačine 6,3 Rihtera, do koga je došlo usled prevelike količine vode u brani. Sumnja se, pak, kako je pisala i Nacionalna geografija, da je i zemljotres u kineskom Sečuanu (7,9 Rihtera) iz 2008. godine izazvalo slično punjenje brane ali to još uvek nije zasigurno potvrđeno.

Pojedini naučnici, pak, smatraju da ljudski faktor ne može da izazove ovako veliku seriju zemljotresa, kakav se desio u Turskoj. Kako je za USA Today rekla Džesika Tarner, geofizičarka iz američkog Geološkog zavoda (USGS), zemljotres u Turskoj se desio na dobro poznatom rasedu zemljine kore, i bilo bi jako teško da ga izazove ljudski faktor.

„Suviše energije je oslobođeno, što trenutna ljudska aktivnost nije sposobna da izvede”.

Pol Karuzo is USGS rekao je za Lead Stories da je pokret zemljinog tla kod zemljotresa drugačiji nego kod veštački izazvanog zemljotresa.

„Kod zemljotresa imate širenje i stezanje, umesto samo širenje poput eksplozije. Za tako nešto (u Turskoj) nema dokaza”, naveo je Karuzo.

3. Tektonske ploče i trusna područja

Iako rumunska poslanica dovodi zemljotres u kontekst globalnih kriza poslednje tri godine (pandemija), kako bi potkrepila tezu da su katastrofe izazvane od strane moćnih zaverenika, zemljotresi u ovom području nisu novi fenomen.

Turska i Sirija su, naime, na „trusnom” području, odnosno na samom sastavu tektonskih ploča Zemlje čije pokretanje dovodi do neke vrste trenja i, posledično, zemljotresa. Na slici ispod možete videti na kojim područjima sveta se „susreću” tektonske ploče. Duž tih raseda su ujedno i regioni gde se, najčešće (mada ne i isključivo), dešavaju zemljotresi.
   Foto: USGS.gov

Istorijski, Tursku su tokom decenija i vekova pogađali brojni snažni zemljotresi, od kojih su mnogi bili upravo iznad 7 stepeni Rihterove skale.

Zemljotrese, kako navode iz američkog USGS-a, nije moguće predvideti, niti bi bilo utemeljeno očekivati da će tako nešto biti moguće u budućnosti. Naučnici, kako ističu, mogu samo da izračunaju verovatnoću da će se desiti značajniji zemljotres u određenom području u toku određenog broja godina.

4. Šta raditi u slučaju zemljotresa?

U Srbiji se ovih dana takođe osetilo nekoliko manjih potresa, a dosad se uglavnom radilo o onima čiji je epicentar bio u obližnjoj Rumuniji. MUP Srbije je na društvenim mrežama objavio post sa uputstvima kako se ponašati u slučaju zemljotresa.

Između ostalog, navode da je najbitnije da ne paničite i ne pokušavate da bežite, već da se spustite na pod, sklupčate se i zaštitite glavu.

"Nađite zaklon na bezbednim mestima u kući: dovratnici, noseći zidovi, mesto ispod stola. Udaljite se od stakla, prozora, spoljnih zidova i vrata. Ne izlazite na terasu ili balkon. Isključite sve izvore električne energije, gasa i vode", kažu iz MUP-a.

Ko se zatekao napolju treba da se skloni od ulične rasvete, kablova i zgrada i svih objekata koji mogu pasti na glavu, kao što su crepovi, prozorska stakla.
  Lažna vest
Na Vajberu „rasvetlili“ slučaj zemljotresa u Maroku: Uzrok „energetsko oružje“
Maroko je u petak pogodio najrazorniji zemljotres u poslednjih više od sto godina - zasad je prebro...
  Neutemeljeno
Neutemeljene tvrdnje da hrvatski Crveni krst neće da pomogne Srbima koji su „oštećeni” u zemljotresu
„SKANDALOZNA DISKRIMINACIJA ŽRTAVA U HRVATSKOJ! Crveni krst NE DAJE pomoć Srbima posle razorn...
  Dezinformacija
Lažne vesti opet cirkulišu „vajberom”: Deset zemalja ne ukida u potpunosti kovid mere
Ovih dana aplikacijama za dopisivanje opet se širi cirkularna poruka u vezi sa koronavirusom. Ovog ...
Zemljotres
Turska
Sirija
HAARP
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: