raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Lažna vest
Izvorni članak je objavljen 21.07.2023. (Twitter)
Ne, ovaj grad nije pao u Srbiji
24.07.2023.    Milica Ljubičić    Foto: Printscreen/Twitter
Nakon montiranih fotografija „superćelijskih oblaka“ i lažnih tvrdnji da je nevreme krajem prošle sedmice izazvano veštački, Raskrikavanje je naišlo na još viralnih, manipulativnih objava u vezi sa olujom. Jedan Tviteraš je podmetnuo fotografiju grada iz „okoline Beograda“ koji je u stvari pao u Italiji, a neki drugi su podelili snimke naftnih postrojenja sa tvrdnjama da je reč o oružju za kontrolu vremenskih prilika.
„Okolina Beograda, oluja odnela sve, a meni ovo liči sve samo ne na normalnu formaciju grada“, objavljeno je na Tviteru 21. jula uz fotografiju na kojoj su prikazana dva velika komada grada koji po obliku podseća na karfiol.

Fotografija je za tri dana retvitovana gotovo 70 puta, a sakupila je više od 400 lajkova.

Iako je i u Srbiji ovih dana pao krupan grad neobičnih oblika, prikazana fotografija ipak nije nastala kod nas.

Obrnutom pretragom smo je pronašli u objavi iz 19. jula na italijanskoj Fejsbuk stranici i sajtu Tornado in Italia. Navodi se da je fotografiju poslala čitateljka iz mesta Karminjano di Brenta u blizini grada Padova na severoistoku Italije, nakon nevremena koje je i ovu državu zadesilo tog dana. Prema izveštavanju tamošnjih medija, tokom te oluje je povređeno oko 100 ljudi.Kako je objasnio i portal 021, grad u obliku karfiola ili čena belog luka, iako neobičan, ipak nije nova pojava, već je tipična za tzv. superćelijske oluje.

Više tviteraša je u komentarima ispod objavljenog tvita ukazalo da je reč o fotografiji iz Italije, a ne iz okoline Beograda, ali objava sa netačnim opisom nije izbrisana niti ispravljena.

Komponenta naftne rafinerije se deli kao „klimatsko oružje“

Na društvenim mrežama se poslednjih dana pojavio i video od nekoliko sekundi koji prikazuje veliko postrojenje crne boje, za koje se na mrežama tvrdi da je „klimatsko oružje“.

Iako je Istinomer još pre dva dana utvrdio da je reč o postrojenju koje je deo naftne rafinerije, to nije sprečilo teoretičara zavera Sašu Borojevića da video ovog tereta podeli na svom Fejsbuku uz netačne tvrdnje.

„Nisu klimatske promene, nego klimatsko oružje. Uskoro ću izneti dokaze“, objavio je Borojević 22. jula. Njegova objava je za dva dana sakupila oko 2000 lajkova, a šerovana je preko 1000 puta.

   Foto: Facebook


Ista objava je tog dana podeljena i na TikTok nalogu „Teorija istine“ gde je do sada sakupila skoro 3000 pregleda.

„Klimatsko oružje a ne klimatske promene. Sve oluje koje su se dogodile u poslednje vreme su kreirane na istom mestu“, navodi se u opisu videa.

Kako je, međutim, pisao Istinomer, reč je o tzv. naftnom regeneratoru - fektčekeri ovog portala su pronašli snimke instaliranja postrojenja u rafineriji nafte Dangote u Nigeriji 2019. godine.

   Foto: Mammoet.com
  Lažna vest
Lažne fotografije „superćelija“ i besmislene tvrdnje o veštački izazvanom nevremenu
Oluja koja je u sredu uveče prošla kroz region, uplašila je ljude svojom razornom snagom ali ih i...
  Lažna vest
Nove teorije zavere o Bilu Gejtsu: Dobio dozvolu da vakciniše ljude preko vazduha
Bil Gejts i vakcine protiv kovida su po svemu sudeći nepresušan izvor dezinformacija i teorija zav...
  Teorija zavere
Ovo nije HAARP, već vojni radar za detekciju raketa
Istraživački projekat HAARP na Aljasci jedna je od omiljenih tema teoretičara zavere koji tvrde d...
Nevreme
Teorije zavere
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: