raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Manipulisanje činjenicama
Izvorni članak je objavljen 26.02.2019. (Tanjug)
Kocijančič nije rekla da „neće biti balkanskog proleća“
26.02.2019.    Marija Vučić    Foto: Screenshot, European Commission
Nakon pisanja domaćih medija pretvođenih Tanjugom da je visoka predstavnica EU Maja Kocijančič izjavila da „neće biti balkanskog proleća“ i da „bojkot Parlamenta nije prihvatljiv za EU“, Kocijančič za Raskrikavanje navodi da „to nije ono što je rekla“ i naglašava da je EU uvek bila jasna u vezi sa tim da su „mirne demonstracije osnovno pravo u svim demokratskim zemljama“. Kocijančič dodaje i da je uloga Parlamenta u Srbiji u proteklih godinu dana dovedena u pitanje zbog manjka debate i da to treba hitno rešiti.
Izjave Maje Kocijančič na konferenciji za novinare o političkoj krizi u regionu - pre svega o bojkotu parlamenta od strane opozicije i protestima u Srbiji i Albaniji - domaći mediji su interpretirali i „doterivali“ kako im je odgovaralo.

Lavinu dezinformacija sudeći po izvoru vesti pokrenuo je Tanjug čiji su izveštaj preneli brojni mediji - RTS, Danas, Nedeljnik, Politika, Blic, B92.

Tako je Tanjug citirao Kocijančić i napisao: „Bojkot parlamenta nije prihvatljiv, nema „balkanskog proleća“, stav je Evropske unije povodom događaja u Albaniji, Crnoj Gori i Srbiji“.

Iako u svom tekstu Tanjug ima i video sa njene konferencije, na njemu se ne čuje da je Kocijančić ovako nešto izgovorila.

Novinari Raskrikavanja poslušali su snimke konferencije koji su u celosti dostupni na sajtu Evropske komisije, ali se iz čitavog konteksta njenih odgovora o političkoj krizi na Balkanu ne može nedvosmisleno zaključiti da je stav EU da „neće biti balkanskog proleća“ i da „bojkot Parlamenta nije prihvatljiv za EU“.

Na konkretno pitanje da li je izgovorila ove reči, Kocijančić za Raskrikavanje navodi:

„Sve moje izjave su javno dostupne, i to što ste me pitali nije ono što sam ja rekla. Da budem jasna: mirne demonstracije su osnovno pravo u svim demokratskim zemljama. EU je uvek bila jasna u vezi s tim, kao i sa time da nasilje mora da se izbegne. EU očekuje od vlada i opozicije u regionu da rade konstruktivno, u parlamentima, da izađu u susred zahtevima građana, a sve u skladu sa njihovim evropskim ambicijama“, navodi ona.

Ona dodaje i da, kada je konkretno o Srbiji reč, EU ohrabruje sve aktere da urade sve što mogu kako bi političku debatu zadržali tamo gde ona pripada: u parlamentu.

„Uloga parlamenta kao i proces donošenja zakona su u portekloj godini bili dovedeni u pitanje zbog manjka diskusije i parlamentarne debate. Ovo treba hitno rešiti“, zaključuje Maja Kocijančič za Raskrikavanje.

Korak dalje u interpretacijama otišli su tabloidi poput Alo-a koji je ovo iskoristio za obračun sa domaćom opozicijom tvrdeći da su „Jeremić i Đilas u šoku“ jer im je EU otkazala podršku.

Šta je zapravo Maja Kocijančič rekla u Briselu?

Na pomenutoj konferenciji, koju su mediji neprecizno preneli, Kocijančič je između ostalog odgovarala i na pitanja o situaciji u Albaniji i Srbiji.

Dopisnik Bete je od nje zatražio komentar o bojkotu Parlamenta od strane opozicije u Srbiji, odnosno odgovor na pitanje kako EU vidi tu situaciju.

„Podvući ću da je parlament mesto gde bi trebalo da se vode debate. Kada se radi o protestima u Srbiji, mirno izražavanje mišljenja je osnovno pravo. Generalna poruka koju šaljemo svim zemljama Zapadnog Balkana je da ovaj region ima jasnu EU perspektivu, da reforme treba da budu prioritet i da mora da se diskutuje o njima jer su važne za sve građane“, rekla je Kocijančič.

Nešto opširniji odgovor se ticao političke krize u Albaniji gde je manje-više ponovila istu stvar: da građani imaju prava da učestvuju u mirnim demonstracijama, da EU osuđuje svaku zapaljivu retoriku i pozivanje nasilje od strane političkih lidera, da je Parlament mesto gde treba da se vodi debata, te u tom smislu EU smatra da vraćanje mandata albanskih opozicionara ozbiljno ugrožava albansku demokratiju i potkopava napredak zemlje ka EU.
  Vest
Tanjug optužio Raskrikavanje da „falsifikuje“ pa obrisao tvit
Prenoseći izjave portparolke EU za spoljne poslove Maje Kocijančič, Tanjug je u ponedeljak u teks...
  Manipulisanje činjenicama
Mladi protiv Evrope, al samo u Informeru
90 odsto maturanata nije za ulazak Srbije u EU, ne trpe njihova poniženja, a većina njih uverena j...
  Analiza
U Beogradu nemiri, RTS emituje serije i kvizove
Dok je sinoć nekoliko demonstranata lomilo stakla na zgradi Skupštine pokušavajući da uđe, a po...
Mediji koji su takođe objavili ovu vest:
 Blic
 Danas
 Nedeljnik
 Politika
 B92
 RTS
 Srbin.info
Maja Kocijančič
Evropska Unija
Protesti
Parlament
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: