raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Lažna vest
Izvorni članak je objavljen 23.01.2022. (Tviter)
Nije istina da je 86 vakcinisanih trudnica u Kanadi rodilo mrtvu decu
28.01.2022.    Milica Ljubičić    Foto: Pixabay/Bgmfotografia
Lažna vest da je 86 trudnica rodilo mrtve bebe tokom prvih šest meseci u 2021. godini u jednoj regiji u Kanadi, ovog meseca je reciklirana na tviter nalozima na srpskom jeziku. Tvrdnje o porastu broja mrtvorođene dece tokom prošle godine, već je demantovalo nekoliko kanadskih bolnica.
„Kanada: 86 mrtvorođenih beba od januara do jula u regionu Vaterlo. Pre pojave kovid igli, imali smo jednu preminulu bebu na svaka dva meseca. Majke su bile vakcinisane“, tvrdio je član parlamenta kanadske pokrajine Ontario, Rik Nikols. Početkom decembra 2021. Nikols je ovu tvrdnju izneo pred pokrajinski parlament, te upitao ministarku zdravlja - „šta ima da poruči doktorima koji su ovim ženama rekli da se vakcinišu?”

Nikolsovo izlaganje je tokom ovog meseca počelo da kruži i tviter nalozima na srpskom jeziku.Istu dezinformaciju je prethodno plasirao i kanadski doktor Danijel Nagase, u novembru 2021, na protestu protiv vakcina u Kalgariju.Nagase se inače zalaže za upotrebu antiparazitika ivermektina u borbi protiv virusa korona. Jedan je od lekara koji su tvrdili i da je „u Kanadi 13 vakcinisanih trudnica u jednom danu rodilo mrtvu decu”. Ova tvrdnja se ispostavila kao laž i o njoj je Raskrikavanje već pisalo.

Tvrdnje da je 86 vakcinisanih trudnica iz Voterlua u Ontariju rodilo mrtve bebe demantovale su dve tamošnje bolnice.

Prema podacima kanadskog registra BORN u pokrajini Ontario je od januara do juna 2021. godine ukupno je rođeno 67.499 beba, od čega 300 mrtvorođenih, što u procentima iznosi 0.44 odsto, dok je tokom godina pre pandemije taj procenat bio nešto viši - iznosio je oko 0.47 odsto.

Sa druge strane, u samoj regiji Voterlu u Ontariju, podaci pokazuju da se tokom prvih šest meseci 2021. rodilo između 12 i 15 mrtvih beba, objavio je kanadski portal Global news.

I direktorka ginekologije i akušerstva u „Cambridge Memorial Hospital” iz Voterlua, Kristin Vodsvrt je prošle godine demantovala tvrdnje o visokoj smrtnosti beba.

„Ove godine smo imali 982 porođaja i četiri mrtvorođene bebe. To znači da je stopa mrtvorođenih 0,41 odsto, što je naš prosek.”

Najveća bolnica iz Voterlua „Grand River Hospital”, je u svom saopštenju na Tviteru navela da su „svesni dezinformacija koje kruže društvenim mrežama o porastu broja mrtvorođenčadi u regionu Voterlu u prošloj godini”, te da u iznetim tvrdnjama nema istine.

„Širenje dezinformacija je opasno i nepovoljno i stvara nepotrebnu anksioznost i strah kod budućih roditelja”, navodi se u saopštenju bolnice.

Posebno su upitne tvrdnje o tome da su baš vakcinisane trudnice rodile mrtve bebe obzirom da su stručnjaci za Global news demantovali postojanje takvog izveštaja.

Na sajtu kanadske vlade jasno se navodi da su „trudnice u većem riziku da razviju ozbiljne simptome od kovida 19. Dostupni podaci pokazuju da su mRNA kovid vakcine bezbedne za trudnice i žene koje doje.”

Napominju i da nema dokaza da bilo koja vakcina, uključujući i onu protiv kovida utiče na plodnost.


  Lažna vest
U Kanadi 13 vakcinisanih trudnica rodilo mrtvu decu? Laž.
U Telegram grupi „Pravo na slobodu“ podeljena je dramatična tvrdnja da je u Kanadi u jednom dan...
  Teorija zavere
Nulta tačka tvrdi da je na Novom Zelandu od vakcine protiv kovida umrla petina stanovništva
Antivakserski portal Nulta tačka je objavio tekst u kome tvrdi da je na Novom Zelandu zabeležen po...
  Dezinformacija
Maske i kovid: Šta znamo i šta su preporuke
Kako poslednjih dana rastu brojevi zaraženih koronavirusom, rastu i dezinformacije. Tako je nedavno...
Trudnice
Koronavirus
Kanada
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: