raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Izveštaj Stejt departmenta: Novinari u Srbiji suočeni sa pretnjama, tabloidi kanali za širenje dezinformacija
13.04.2022.    Milica Ljubičić    Foto: Pixabay/ReadyElements
Novi izveštaj Stejt departmenta o stanju ljudskih prava u Srbiji za prošlu godinu posebno se osvrnuo i na stanje u medijima. Najveće probleme vide u pretnjama i napadima na novinare kao i „ogromnoj ulozi države u prezasićenom medijskom sektoru” što kako pišu, dodatno podriva medijske slobode. U dokumentu je ocenjeno da tabloidi i dalje šire dezinformacije, podsećajuči i na analizu naslovnih strana koju je Raskrikavanje objavilo prošle godine. U delu izveštaja o napadima, spominje se kampanja koju su provladini tabloidi danima vodili protiv KRIK-a, optužujući novinare da su sarađivali sa grupom Veljka Belivuka, kojoj se sudi za brutalna ubistva, otmice, prodaju droge, nezakonito držanje oružja.
U delu izveštaja o medijima u Srbiji, američki Stejt department citira najpre izveštaj Fridom hausa da je u Srbiji stanje „osnovnih sloboda i demokratskih institucija nastavilo da se pogoršava”. Podsećaju i na prošlogosišnji izveštaj Reportera bez granica u kome je Srbija ocenjena kao „zemlja slabih institucija”, u kojoj vlada podržava tabloide koji šire lažne vesti.

Stejt department navodi da su u Srbiji „tabloidi nastavili da budu popularan i moćan kanal dezinformacija”, čije su mete bili i lideri opozicionih partija, građanski aktivisti i nezavisni novinari. Kao argument koriste i analizu Raskrikavanja prema kojoj je na naslovnim stranama pet tabloida tokom 2020, objavljeno čak 1.172 lažne, neutemeljene ili manipulativne vesti.

„Za neprofesionalno novinarstvo nije bilo delotvornih sankcija”, piše u izveštaju koji je juče na svom sajtu objavilo američko Ministarstvo spoljnih poslova, Stejt department.

Nezavisno udruženje novinara Srbije je, kako se dalje navodi, tokom prošle godine prijavilo 95 napada na novinare „od kojih je jedan bio fizički napad, jedan je bio napad na imovinu novinara, pretnja imovini novinara, a ostatak čine verbalne ili onlajn pretnje i zastrašivanje.“

Stejt department podseća na kampanju koju su u martu 2021, provladini tabloidi poveli protiv KRIK-a, lažno optužujući novinare da sarađuju sa kriminalcima. Naime, KRIK je godinama pisao o jačanju grupe Veljka Belivuka i njihovim vezama sa ljudima iz vlasti. Uprkos tome, nakon hapšenja Belivuka i insistiranja KRIK-a da pojedinci iz vlasti objasne veze sa njim, započeta je kampanja u kome je, paradoksa radi, KRIK optužen da „sarađuje sa Belivukom”. Nekoliko medijskih udruženja je tada napustilo vladinu Radnu grupu za bezbednost i zaštitu novinara usled neadekvatnog reagovanja na ove napade.

Posebno mesto u izveštaju dobio je i napad na radijskog voditelja Daška Milinovića, koga su sredinom aprila 2021. dvojica mladića pretukla šipkom, kada je krenuo na posao. Policija je istog dana uhvatila počinioce.

Kada je reč o cenzuri, navodi se da je bilo izveštaja da je „vlada aktivno težila da usmerava medijsko izveštavanje o nekoliko tema”.

Citirajući predstavnike medijskih udruženja, u dokumentu je istaknuto da je „ekonomski pritisak ponekad dovodio do autocenzure u medijskim kućama, koje su se uzdržavale od objavljivanja sadržaja koji kritikuje vladu, usled straha od maltretiranja vlade ili ekonomskih posledica”.

Stejt department zatim ocenjuje da se mediji, u uslovima prezasićenog medijskog okruženja i kako bi preživeli i dalje u velikoj meri oslanjaju na javno finansiranje. Dodaje se da način finansiranja medija po svemu sudeći pre ima za cilj da „podrži entitete koji su lojalni vladajućoj partiji nego da podstakne nezavisno novinarstvo”.

Pri dnu izveštaja o slobodi izražavanja, Stejt department podseća da je u avgustu 2021, Tviter većinu velikih srpskih medija označio kao „medije koji sarađuju sa vladom Srbije”.

„Tviter je saopštio da medije koji su povezani sa državom definišu kao medije u kojima država vrši kontrolu nad uređivačkim sadržajem putem finansijskih sredstava, direktnih ili indirektnih političkih pritisaka i/ili kontrolom nad produkcijom i distribucijom", piše u dokumentu, uz podsećanje da je 2020. Tviter ugasio 8.558 „bot” naloga koji su isključivo korišćeni za „promociju vladajuće stranke iz Srbije i njenog lidera”.
  Manipulisanje činjenicama
Tabloidi: Izveštaj ODIHR-a pokazao da su izbori bili regularni
Više provladnih medija je „ekskluzivno“ objavilo da najnoviji izveštaj OEBS-ove Kancelarije za...
  Manipulisanje činjenicama
Medijsko šminkanje izveštaja EK o Srbiji: U suštini sve je super
Evropska komisija je objavila izveštaj o napretku Srbije u kome se najčešće može pročitati da ...
  Vest
Fridom Haus: Slobode u Srbiji i dalje u padu zahvaljujući vlasti SNS-a
U pogledu političkih i građanskih sloboda, uključujući i slobodu medija, Srbija nastavlja da pad...
Stejt department
Izveštaj
mediji
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: