raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Manipulisanje činjenicama
Izvorni članak je objavljen 03.06.2024. (Informer)
Informer predstavio izveštaj ODIHR-a pozitivnije nego što jeste
03.06.2024.    Stefan Kosanović    Arnaud Jaegers, Unsplash
Tokom predstavljanja prvog izveštaja OEBS-ove Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) o lokalnim izborima u Srbiji, šef posmatračke misije Lamberto Zanijer pohvalio je napredak u izbornom procesu i formiranje Radne grupe za primene ODIHR preporuka. Međutim, u istom izveštaju je ukazano i na brojne probleme i nepravilnosti zabeležene na dan izbora – kupovinu glasova, nasilje, proceduralne probleme, pritisak na zaposlene u institucijama sistema, zloupotrebu resursa, pritisak na medije itd. Tabloid Informer je međutim u svom tekstu preneo samo deo ovih nepravilnosti rekavši da je ODIHR potvrdio da je izborni dan prošao maltene besprekorno.
Na jučerašnjim lokalnim izborima koalicija oko Srpske napredne stranke odnela je ubedljivu pobedu u gotovo svim gradovima i opštinama u Srbiji. Međutim, kao i tokom brojnih izbora u prethodnim godinama, mediji i građani na društvenim mrežama su tokom čitavog dana izveštavali o brojnim uočenim neregularnostima, poput duplih spiskova, bugarskog voza, plaćanja glasova, SNS kol-centara za pozive biračima, itd.

Posmatračka misija Crte podnela je osam prijava policiji zbog sumnje na kupovinu glasova na Novom Beogradu, Zvezdari, Paliluli, u Rakovici i Obrenovcu, što je više nego u decembru prošle godine kada su podneli ukupno sedam prijava za izbornu korupciju širom Srbije.

ODIHR je pratio i ove izbore i već danas izdao svoj prvi izveštaj.

Portal Informer je pisao o izveštaju ODIHR-a sa jučerašnjih lokalnih izbora, naslovivši tekst sa „STIGAO IZVEŠTAJ ODIHR-A: Izbori su bili dobro organizovani! Dan protekao glatko, brojanje glasova i sabiranje rezultata ocenjeni pozitivno!”.

U samom tekstu nabrojane su neke od uočenih neregularnosti iz izveštaja.

Informer prenosi kako je „dominacija vladajuće partije i fragmentacija opozicije smanjila konkurentnost izbora”, kao i da su potrebne „dodatne reforme za rešavanje preostalih preporuka ODIHR-a”. Takođe, navodi se da je „izborni dan protekao uglavnom glatko, ali su ga negativno pogodila pitanja vezana za tajnost glasanja, brojni proceduralni problemi, tvrdnje o pritisku i kupovini glasova, i izolovani slučajevi nasilja”.

S druge strane, Informer ne prenosi primedbe ODIHR-a za realnu šansu glasača da slobodno biraju na izborima, s obzirom na široko rasprostranjen pritisak na zaposlene u javnom sektoru i zloupotrebu javnih resursa od strane vladajuće partije.

Takođe, izostavlja se precizna kritika medija u kojoj se govori da oni jesu raznovrsni, ali veoma polarizovani.

„Javni servisi i nacionalne privatne televizije uglavnom su favorizovali javne zvaničnike i vladajuće stranke, dok je izveštavanje o opoziciji na privatnim kanalima često bilo negativno. Mediji su davali prioritet nacionalnim temama u odnosu na lokalne probleme, što je ograničilo količinu dostupnih informacija za birače. Dugotrajne zabrinutosti uključuju pretnje i zastrašivanje novinara, strateške tužbe protiv istraživačkih novinara i nekažnjivost za zločine počinjene protiv njih”, stoji u izveštaju.

Portal 24sedam preneo je identičan tekst sa Informera. Oba portala su tekst potpisala kao autorski.

Slično stanje i na prethodnim izborima


Tokom decembarskih izbora narativ u tabloidima je bio gotovo identičan. Izborni dan predstavljen je kao „gladak” i miran – iako on to nije bio.

Tada je Andreas Šider, član posmatračke misije Evropskog parlamenta bio je prilično kritičan u oceni kako su izbori bili organizovani nakon što je njegova misija i sama primetila masovnu fantomsku registraciju birača.

„Vesti o autobusima sa nerezidentima koji dolaze u Beograd da glasaju su šokantne. Krađa glasova, mito i korupcija ne sme biti dozvoljena u demokratskom svetu”, naveo je tada Šnajder.

Međunarodni posmatrači iz misije ODIHR zaključili su da je SNS uživao sistemsku prednost, uz isticanje oštre retorike i zloupotrebe javnih sredstava tokom kampanje. Među nedostacima su posebno naglasili visok nivo negativne kampanje i širenje straha, neefikasnost medijskih nadzornih tela i pasivnost REM-a.

Kasnije, detaljniji izveštaj je izneo i 25 preporuka za poboljšanje izbornog procesa i njegovo usaglašavanje sa standardima OEBS-a, međunarodnim obavezama i standardima za demokratske izbore.
  Vest
Prorežimski mediji objavili poverljivu bankarsku dokumentaciju Ozon pressa
U jeku izborne kampanje za lokalne skupštine u Srbiji, predsednik Aleksandar Vučić posebnu pažnj...
  Vest
Poznati teoretičar zavera Saša Borojević u vrhu liste SNS za beogradske izbore
Poslednje četiri godine mnogi portali za proveru činjenica napisali su na desetine tekstova o dezi...
  Manipulisanje činjenicama
Tabloid čudnom matematikom sa Tvitera „dokazao” 40.000 fantomskih birača „žute vlasti”
Problem migracije birača, odnosno organizovane promene prebivališta građanima, kako bi mogli da g...
Medij koji je takođe objavio ovu vest:
 24sedam
Izbori
Lokalni izbori
ODIHR
Izveštaj
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: