raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Izveštaj: Pritisci i napadi na medije u porastu
11.05.2021.    Milica Ljubičić    Foto: Pixabay / Engin_Akyurt
NUNS je tokom protekle godine zabeležio porast napada na novinare, rečeno je danas na predstavljanju izveštaja o stanju slobode medija i bezbednosti novinara u Srbiji, u kome se, između ostalog, podseća i na nekoliko napada na redakciju KRIK-a.
Prema rečima pravnice NUNS-a Marije Babić, broj napada na novinare je porastao u toku prošle godine, pa je tako ovo medijsko udruženje zabeležio čak 189 slučajeva napada na novinare, koji uključuju ne samo fizičke, već i verbalne pretnje i pritiske.

Novinarka portala nova.rs Ana Lalić, koja je prošle godine bila uhapšena zbog „širenja panike“ nakon objavljivanja članka o nedostatku zaštitne opreme u Kliničkom centru u Novom Sadu, kazala je da je najgore usledilo nakon njenog privođenja i podnošenja prijave.

„Sečene su mi gume na automobilu, primala sam pretnje preko društvenih mreža”, prisetila se Lalić i naglasila da iako je slučajeve prijavila „nije pozvana ni da da iskaz u policiju”.

„Ovo govori o nedostaku političke volje, da se slučajevi napada na medije privedu kraju”, ocenila je Lalić.

Pomenut i slučaj novinarke KRIK-a Bojane Pavlović, kojoj je u junu prošle godine, nakon fotografisanja predsednikovog sina Danila Vučića u društvu Aleksandra Vidojevića, huligana kog je policija označila kao člana Kavačkog klana, oduzet telefon i to u prisustvu policije, koja je nije zaštitila.

U izveštaju je takođe zabeleženo da je čak 28 novinara bilo meta napada i tokom prošlogodišnjih julskih protesta i to i od strane policajaca, ali i od grupa protestanata.

Napadi „brzim tempom” se nastavljaju i dalje, pa je NUNS od početka ove godine zabeležio čak 42 incidenta, od kojih se 30 odnosi na pritiske na novinare. Babić je podsetila i na analizu CRTE, prema kojoj su samo tokom prva dva meseca ove godine „poslanici 37 puta govorili o predstavnicima medija u negativnom kontekstu” te naglasila da je potrebno stvoriti okruženje u kojem novinari mogu slobodno da rade svoj posao.

Podsetili su i na nedavne napade prorežimskih tabloida na KRIK, odnosno direktne optužbe da je KRIK medij „Veljka Belivuka”. Tabloidi su naime danima optuživali KRIK da sarađuje sa kriminalnim klanom kome Belivuk pripada, a o kome, paradoksa radi, KRIK izveštava već nekoliko godina.

Marija Babić se osvrnula na izostanak reakcije vladinih članova u Radnoj grupi Vlade Srbije za bezbednost i zaštitu novinara, zbog čega je nekoliko udruženja istupilo iz te Radne grupe.

Napadi na su se preneli i u Narodnu skupštinu, te su poslanici KRIK nazivali „kriminalnim udruženjem”.

„Napadi na nezavisne medije i novinare se sprovode i sistemom kampanja blaćenja putem provladinih tabloida ili onlajn naloga sa nepoznatih izvora. Ovi napadi su izrežirani tako da diskredituju ili uznemire novinare koji izveštavaju o kontroverznim temama, kao što su skandali u vezi sa korupcijom ili saradnja sa kriminalnim organizacijama”, navodi se u izveštaju.

„Medijsku slobodu u Srbiji ugrožava i nejednaka raspodela javnih sredstava jer se favorizuju provladini mediji, pored ukidanja pravila za javno oglašavanje na štetu nezavisnih medija”, piše između ostalog i naglašava se da se država često meša u tržište medija tako što „dodeljuje javna sredstva medijima koji krše etičke principe novinarstva”.

Krajem prošle godine su uspostavljenje Radna grupa za praćenje sprovođenja Medijske strategije i Radna grupa za bezbednost i zaštitu novinara. Pozitivno je ocenjeno što je u martu Radna grupa za bezbednost novinara „uspostavila SOS telefonsku liniju, dostupnu 24 sata, za novinare čija bezbednost je ugrožena, a novinari u Srbiji mogu ovim putem dobiti i pravni savet i informacije o tome kako da svoje slučajeve prijave nadležnima”, ali je „zabrinjavajuće” što se pet organizacija civilnog društva povuklo iz te Radne grupe, zbog nedostatka reakcije Vlade na nedavne napade na KRIK.

„To što su se ovi članovi povukli dovodi u pitanje održivost ovog mehanizma, kao i stvarnu posvećenost vlade da ispita sve slučajeve pretnji protiv novinara u zemlji”, ocenjeno je u izveštaju.

Istraživanje o medijskim slobodama i bezbednosti novinara u Srbiji su tokom prošle godine sproveli organizacija Član 19 u partnerstvu sa članovima Media Freedom Rapid Response (MFRR) i sa Nezavisnim udruženjem novinara Srbije (NUNS). Istraživanju su se pridružile i druge međunarodne organizacije, a detaljan izveštaj možete pročitati ovde.
  Vest
Napadi na KRIK i SLAPP tužbe u izveštaju Evropskog centra za slobodu štampe
Osuđujuća presuda protiv KRIK-a po tužbi Bratislava Gašića, tužba bivše državne sekretarke M...
  Vest
Izveštaj Fridom Hausa o medijima: Vlast SNS-a pokušala da diskredituje KRIK
U najnovijem izveštaju organizacije Fridom Haus o stanju sloboda u svetu 2021. godine, u delu o med...
  Vest
Human Rights Watch: Klevete na račun KRIK-a dovele redakciju u opasnost
U najnovijem izveštaju o stanju medija u Srbiji, međunarodna organizacija Human Rights Watch (HRW)...
Slobode medija
KRIK
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: