raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Manipulisanje činjenicama
Izvorni članak je objavljen 22.07.2022. (Informer)
Informer tvrdi da će Hrvatska tražiti od Srbije da zaboravi Jasenovac
22.07.2022.    Milica Ljubičić    Foto:commons.wikimedia/Modzzak
„Srbija može u Evropsku uniju kada zaboravi Jasenovac?!” piše danas Informer u glavnoj vesti na naslovnoj strani pozivajući se na „skandaloznu analizu” Fajnenšl tajmsa. Ipak, u tom članku Srbija se spominje samo u jednom pasusu i ne piše ono što Informer tvrdi.
„Skandalozna analiza britanskog Fajnenšl tajmsa. Srbija može u EU kada zaboravi Jasenovac!?”, piše Informer u tekstu koji se kao glavna vest nalazi i na naslovnoj strani.

„Ako je Makedonija morala da pristane na bugarske uslove da bi počela pregovore, logično je i da će Srbija da bi ušla u EU, na kraju morati da pristane na hrvatsku verziju istorije”, navodi dalje ovaj tabloid, pozivajući se na članak Fajnenšl tajmsa.

   

Deo teksta u današnjem Informeru

Informer bez dokaza navodi da je reč o plaćenom tekstu, a to potvrđuje citirajući hrvatskog istoričara koji kaže da „Zagreb ulaže novac u strane lobiste koji plasiraju lažne tekstove po uticajnim medijima”.

Zaključak da će Srbija „postati punopravna članica Evropske unije samo u slučaju da zaboravi logor Jasenovac”, ovaj tabloid je izveo samo na osnovu jednog pasusa u članku Fajnenšl tajmsa u kome se spominje Srbija.

O čemu se zaista radi?

Članak „EU gomila probleme svojim planovima za proširenje na Balkanu” obeležen je kao komentar, a njegov autor Toni Barber, uglavnom se bavio Severnom Makedonijom i uslovima koje treba da ispuni kako bi se pridružila Evropskoj uniji. On se posebno osvrnuo na kriterijume koje je Severnoj Makedoniji postavila Bugarska, kao članica Evropske unije.

„U suštini, oni (evropski lideri, aut. prim.) pozivaju Severnu Makedoniju da se pridruži, ali naglašavaju da se to neće dogoditi ukoliko ne ispuni niz rigoroznih zahteva koje je postavio njen sused, Bugarska. Oni se prvenstveno odnose na jezik, nacionalni identitet i istoriju. U bilo kojoj fazi pregovora, Bugarska poseduje moć da ih zaustavi ili odloži izjavom da Severna Makedonija izbegava svoje obaveze”, navodi Fajnenšl tajms.

U tekstu zatim piše da je „neprijatna istina da Sofija ima prednost. Podržavajući stav Bugarske, EU - koja je smatrala da je to jedini način da se krene napred, nije samo uklonila sebe kao nepristrasnog arbitra između dve države, već je učinila verovatnim da će se sa sličnim preprekama suočiti i druge zemlje Zapadnog Balkana.”

Autor zatim uzima kao primer Hrvatsku (koja je članica EU) i Srbiju (koja je kandidat za članstvo), te podseća na nedavni spor koji se dogodio zbog planova predsednika Vučića da poseti Jasenovac u Hrvatskoj.

„Šta ako bi jednog dana Hrvatska sledila primer Bugarske i zahtevala da Srbija prihvati hrvatsko čitanje istorije Jugoslavije 20. veka”, pita se autor u Fajnenšl tajmsu, ne navodeći da će se tako nešto sigurno desiti.

Dakle, Toni Barber u svom komentaru nigde nije naveo da je „logično da će Srbija morati da pristane na hrvatsku verziju istorije”, kako to Informer tvrdi, već jednostavno piše „šta ako bi Hrvatska to zahtevala od Srbije”.

Tako je, po svemu sudeći deo o zaboravljanju Jasenovca kao uslov da Srbija uđe u EU, Informer jednostavno dodao i netačno pripisao autoru. Srbija čak nije ni bila tema pomenutog članka i u njemu se spominje u svega jednom pasusu.
  Dezinformacija
Manipulacije Srbije Danas: U Hrvatskoj skaču cene, u Srbiji med i mleko jer imamo Vučića
Posledice globalne ekonomske krize, podstaknute ratom, osećaju i građani u Srbiji - u odnosu na ok...
  Pristrasnost
Tabloidi napali Ivana Ivanovića zbog poređenja stanja u Srbiji i bivšoj Jugoslaviji
Ivan Ivanović, dugogodišnji autor i voditelj emisije „Veče sa Ivanom Ivanovićem” bio je gost...
  Dezinformacija
Hrvatska ne donosi zakon kojim Đokovića proglašava Hrvatom
Jedna ironična Fejsbuk objava hrvatskog akademika i lingviste Ranka Matasovića završila je u Info...
Jasenovac
Hrvatska
Srbija
Fajnenšl tajms
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: