raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Neutemeljeno
  Pristrasnost
Izvorni članak je objavljen 02.08.2018. (Televizija Pink)
Incident u Šapcu: Gorile u magli tabloida
02.08.2018.    Marija Vučić    Detalj sa incidenta; Foto: FB strana Pokreta Dveri
Incident koji se u sredu dogodio u Šapcu, neposredno pre tribine opozicionih lidera, bio je povod prorežimskim tabloidima za tvrdnje da su „batinaši tukli narod" i „pesničili žene i starce". Za te optužbe, međutim, nema čvrstih dokaza - sa dostupnih snimaka se ne vidi šta se tačno dogodilo i ko koga napada, a policija i dalje proverava navode žene koja tvrdi da ju je neko iz pratnje Boška Obradovića udario pesnicom. I dok je tabloidi jednostavno potpisuju kao „Šapčanku", propuštaju da spomenu da se radi o potpredsednici lokalnog odbora SNS-a iz Vladimiraca, kao i činjenicu da su u stvaranju tenzija učestvovali i okupljeni simpatizeri vladajuće stranke.
Dok su lideri opozicije, između ostalih Dragan Đilas, Vuk Jeremić i Boško Obradović, odvojeno pristizali na tribinu u Šapcu na kojoj je bio predstavljen program Saveza za Srbiju, ispred su ih čekali okupljeni građani među kojima je bilo i simpatizera i članova Srpske napredne stranke. Njihove psovke, uvrede i povike „Lopovi, lopovi”, „Izdali ste Kosovo”, „Ološu jedan”, „Šiptari” domaći tabloidi su okarakterisali kao „dobrodošlicu kakvu zaslužuju”.


Vrhunac tenzije bio je momenat kada je došlo do koškanja dvojice ljudi u masi - jednog u narandžastoj majici i starijeg čoveka. Sa dostupnih snimaka se, međutim, ne može sa sigurnošću reći ko napada a ko se brani, ko je iz čijeg „tabora” i zašto je do incidenta došlo.

    


Ipak, dok Informer tvrdi da je čovek u narandžastom „Đilasov provokator i siledžija”, Alo ga naziva „Boškovim gorilom”. Istog čoveka tabloidi optužuju i da je, pre nego što se „obrušio na jednog deku”, na ulici napao Šapčanku Aleksandru Krstić.

    


Krstićeva u izjavi tvrdi da ju je, dok je stajala ispred pozorišta, bez jasnog razloga pesnicom u glavu udario neko iz pratnje lidera pokreta Dveri Boška Obradovića. Iz Dveri, međutim, kažu da Obradović nije imao obezbeđenje, te da čovek u narandžastoj majici nema nikakve veze sa njima.

Boško i mi koji smo bili oko njega smo ušli u pozorište i do tada niko, osim nas koji smo bili gurani od strane SNS aktivista, nije bio napadnut”, kaže za Raskrikavanje direktorka Informativne službe Dveri Jelena Vujanović. „O tome šta događalo nakon što smo ušli ne mogu da govorim, ali je neistina da je dotičnu udario neko iz Boškovog okruženja”.

Uprkos tabloidima koji tvrde da su već ustanovili ko je krivac za ove incidente, iz šabačke policije kažu da i dalje rade na identifikaciji napadača.

Policija je po nalogu tužilaštva u Šapcu obavila razgovor sa svedocima i oštećenom, koja je navela da je dok je prolazila ispred pozorišta njoj nepoznati muškarac odgurnuo, a potom je udario rukom u potiljak”, navode u šabačkoj policiji za Raskrikavanje.

Na jednom od dostupnih snimaka vidi se kako se Krstić svađa sa jednim čovekom iz gomile, da bi nakon toga, kako pokazuju fotografije objavljene u medijima, bila prevezena u urgentni centar ležeći na bolničkim kolicima sa medicinskom kragnom na vratu.

    


Na pozive Raskrikavanja nije odgovorila, a njeno dete je u SMS-u novinarki odgovorilo da je „majka trenutno u velikim bolovima i nije u mogućnosti da daje izjave”.

U šabačkoj bolnici su Raskrikavanju rekli da je nakon pregleda sinoć puštena na kućno lečenje, ali se o stepenu njenih povreda, međutim, nisu izjasnili.

Zanimljivo je da su tabloidi prećutali da je Krstić potpredsednica Opštinskog odbora Srpske napredne stranke u Vladimircima kod Šapca, što nam je potvrđeno i u samom odboru. Zaposlena je u Opštini Vladimirci, ali iz Opštine nisu precizirali na kom radnom mestu.

Iz Demokratske stranke su stava da je Aleksandra Krstić „po nalogu stranke došla pred pozorište, sa jasno određenim zadatkom”.

Postoje i brojne fotografije putem kojih ona pokazuje svoju bliskost sa čelnicima SNS-a među kojima je posebno ponosna na onu sa rođenim bratom predsednika Andrejem Vučićem”, navodi se u saopštenju DS-a.


Srpska napredna stranka se povodom ovog incidenta nije oglašavala.

*Ažurirano 09.08.2018. godine: Nedelju dana nakon objavljivanja teksta, redakciji Raskrikavanja se javila Aleksandra Krstić tvrdeći da ona nije predsednica Opštinskog odbora SNS Vladimirci.

Ja sam tehnički sekretar, bavim se tehničkim delom posla, računarima. Nemam nikakve veze sa potpredsedničkim mestom i to mogu kroz papirologiju da dokažem", tvrdi Krstić.

Potvrdu informacije, međutim, da je Krstić potpredsednica OO SNS Vladimirci, kako su tog jutra pisali mediji, Raskrikavanje je tada dobilo telefonskim putem u samom Opštinskom odboru Vladimirci.
  Manipulisanje činjenicama
Kontra-snimak prorežimskih tabloida: Tvrde da opozicija kupuje glasove za 200 evra
Portal Republika je sinoć objavio video snimak preuzet sa Telegrama, u kome se čuje ženski glas k...
  Vest
Fejsbuk ugasio više od 5.000 bot naloga, vodili ih članovi SNS i zaposleni u državnom sektoru
Kompanija Meta je u proteklom periodu obrisala hiljade bot naloga na Fejsbuku i Instagramu koji su k...
  Vest
Izveštaj Fridom Hausa o medijima: Vlast SNS-a pokušala da diskredituje KRIK
U najnovijem izveštaju organizacije Fridom Haus o stanju sloboda u svetu 2021. godine, u delu o med...
Mediji koji su takođe objavili ovu vest:
 Srbija Danas
 Večernje novosti
 Informer
 Republika
 Alo
Šabac
Savez za Srbiju
Incident
SNS
Opozicija
Tabloidi
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: