raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Dezinformacija
  Greška
Izvorni članak je objavljen 09.12.2022. (European Western Balkans)
Holandski parlament nije izglasao da se Srbiji uvedu vize
13.12.2022.    Milica Ljubičić    Foto:commonswikimedia/JvL
Brojni mediji su prethodnih dana objavili da je parlament Holandije usvojio rezoluciju kojom traži da se Srbiji uvedu vize jer nije uvela sankcije Rusiji. Iako vest zvuči dramatično ali i verodostojno jer su je preneli i neki kredibilni mediji, ona ipak nije tačna. Pred Predstavničkim domom holandske skupštine se prošle nedelje jeste našao predlog o privremenom uvođenju viza Srbiji, ali je glasanje o tom predlogu odloženo, što znači da on zasad nije usvojen. Ovo su za Raskrikavanje potvrdili i iz holandskog Parlamenta. Čak i kada bi predlog bio usvojen, to i dalje ne bi značilo da Srbija automatski izlazi iz bezviznog režima, kako za Raskrikavanje objašnjava pravnik Milan Antonijević.
„Usvojeno: Uvedite Srbiji vize", „UVEDITE VIZE SRBIMA! Holandija usvojila rezoluciju kojom traži da se naša zemlja kazni”, „Holandija traži da se uvedu vize Srbiji” - ovako su juče izgledali neki od naslova na portalima u Srbiji. Vest o holandskoj rezoluciji su preneli i tabloidi ali i kredibilni sajtovi pa se ova vest mogla pročitati praktično svuda - European Western Balkans, Danas, Nova.rs, Republika, Blic, Kurir, B92, Srbija danas, Alo, Blic, Mondo, Politka, Russia Today. Neki su pisali da je rezoluciju usvojio Parlament, neki su pisali da je Predstavnički dom, ali se iz mnogih tekstova moglo zaključiti da je to skoro pa završena stvar i da se Srbiji uskoro ponovo uvode vize.

To, međutim, bar zasad nije tačno, što su za Raskrikavanje potvrdili i iz holandskog parlamenta i iz Ministarstva spoljnih poslova.

Šta se zapravo desilo?

Holandski poslanici Jeoren van Vajnharden i Šord Šordsma su Predstavničkom domu (deo Parlamenta) podneli predlog o privremenoj suspenziji bezviznog režima sa Srbijom, što zbog odstupanja od politike EU kada je reč o odnosima sa Rusijom, što zbog velikog broja ilegalnih migranata koji preko Srbije pristižu u zemlje Evropske unije.

„Srbija sve više podriva spoljnu politku Evropske unije dobronamernim odnosom prema Rusiji i neusklađivanjem sa evropskim sankcijama”, piše u obrazloženju ovog predloga, koji se pred Predstavničkim domom holandskog parlamenta našao 8. decembra.

„Ukoliko Srbija nije dovoljno prilagodila svoju viznu i spoljnu politiku, pozivamo Vladu da se zalaže da bezvizni režim za Srbiju bude privremeno obustavljen mehanizmom tzv. hitne kočnice najkasnije do marta 2023.”, navodi se.

Ovaj predlog, suprotno tvrdnjama medija nije usvojen, već je stavljen „na čekanje” na zahtev ministra spoljnih poslova, te poslanici još uvek nisu glasali za njega.

Osim što se to može proveriti i na sajtu Predstavničkog doma, ovu informaciju su za Raskrikavanje potvrdili i iz službe za odnose sa javnošću Predstavničkog doma.

„Predlog je stavljen „na čekanje”. Poslanici Predstavničkog doma će naknadno glasati o njemu, ali još uvek nije poznato kog datuma”.

Isto su naveli i iz Ministarstva spoljnih poslova.

„Predstavnički dom je podneo predlog za primenu mehanizma tzv. hitne kočnice prema Srbiji. Na zahtev ministra spoljnih poslova, ovaj predlog je odložen. Holandska vlada će prvo oceniti godišnji izveštaj o ovom mehanizmu.”

Ukoliko se, međutim, ovaj predlog usvoji, to i dalje neće značiti da se Srbiji automatski ukida vizna liberalizacija.

Pravnik Milan Antonijević objašnjava za Raskrikavanje da je „Holandija jedna od 27 zemalja čiji parlament može da se založi za ukidanje viza Srbiji ili za uvođenje viza Srbiji. Da bi se takva odluka donela i sprovela, da bi je građane Srbije osetili, mora za to glasati svaka od zemalja članica Evropske unije”.

Antonijević ukazuje da su mediji ne samo obmanuli javnost da je rezolucija usvojena, već nisu ni obrazložili da „čak i da je usvojena, ona je samo uputstvo vladi Holandije kako da postupa, nije direktan nalog”.

Ono što je tog dana u Predstavničkom domu između ostalog usvojeno, jeste poziv Vladi Holandije da zatraži od Evropske komisije da definiše posledice s kojima bi EU mogla da suoči zemlje kandidatkinje ukoliko se one ne usaglašavaju sa spoljnom politikom Unije. Jedna od takvih posledica bi mogla da bude i zamrzavanje procesa pristupanja.

Ovaj predlog se primarno odnosi na Srbiju - navodi se da je procenat usaglašenosti Srbije sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU sa 64 odsto, koliko je iznosio 2021, opao na 45 odsto u 2022. godini.

„Zločinački rat koji je pokrenula Rusija protiv Ukrajine čini važnijim nego ikada pre da kandidati i članice Evropske unije budu usklađene sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU”, navodi se u ovom predlogu koji je Predstavnički dom holandskog parlamenta usvojio većinom glasova.

Radio Slobodna Evropa navodi da vlada u Holandiji nije obavezna da sledi predloge Predstavničkog doma, ali da u praksi to uglavnom čini, posebno kada predlog Predstavničkog doma ima podršku većine.

I poslanik Jeoren van Vajnharden je na svom tviter profilu objavio da Predstavnički dom podržava inicijativu da se Srbiji uvedu strože mere ukoliko Aleksandar Vučić ne podrži sankcije Rusiji.

„Prekid procesa pridruživanja Srbije Evropskoj uniji bi mogao da postane opcija. Nečemo oklevati da ga koristimo”, naveo je van Vajnharden.

Premijerka Ana Brnabić je, kako piše agencija Beta, danas izjavila da bi „ukidanje bezviznog režima građanima Srbije za putovanja u EU bilo bez presedana i da ne misli da realno postoji takva mogućnost”.

To ne bi bilo u skladu sa evropskim vrednostima ni međunarodnim pravom, tako da ne verujem da smo mi blizu toga", rekla je Brnabić.

Ažurirano 8. maja 2023. godine. Portal Mondo je 16. marta 2023. godine uputio mejl našoj redakciji da su ispravili tekst objavljen sredinom decembra 2022. godine. Mondo je prvobitni tekst u potpunosti izmenio, te u ispravljenoj verziji teksta, između ostalog, navode da je predlog u holandskom parlamentu stavljen na „čekanje", kao i da je to potvrđeno Raskrikavanju.

24. marta nas je o izmenama obavestio i portal Kurira - prvobitni naslov glasio je „Holanđani od EU traže uvođenje viza za Srbiju", pa je nakon teksta Raskrikavanja izmenjen u „Ispravka. Ne, Holanđani nisu glasali za uvođenje viza Srbiji".
  Lažna vest
Holandija ne odobrava eutanaziju ljudima sa blagom depresijom
Portal Nulta tačka ponovo je nepotpuno i obmanjujuće pisao o procesu eutanazije i mentalnim obolje...
  Lažna vest
Mila Alečković tvrdi da su Holanđani zapalili fabriku hrane na bazi insekata
Psihloškinja, ali i poznata teoretičarka zavera Mila Alečković je na Tviteru podelila fotografij...
  Dezinformacija
„Antiglobaliste“ sa društvenih mreža zaprepastila statua dvopolne osobe
Statua ljudskog bića sa ženskim grudima i muškim polnim organom već pet godina stoji u centru ho...
Holandija
Srbija
Vize
Parlament
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: