raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Dezinformacija
  Greška
Izvorni članak je objavljen 11.02.2019. (Tanjug)
Govor bivšeg kongresmena star dva meseca preplavio srpske medije zbog pohvale Vučiću?
12.02.2019.    Jelena Đorđević    Foto: Wikimedia / European People's Party
Brojni mediji preneli su juče Tanjugovu vest da je “kongresmen Ted Po nedavno pohvalio Vučića pred Kongresom SAD” i to zbog liderstva u borbi protiv kriminala. On to i jeste učinio govoreći o saradnji sa američkom nevladinom organizacijom CSGS (Crime Stoppers Global Solutions), ali pre dva meseca. Tanjug, a sa njim i drugi brojni mediji tako su preneli vest staru dva meseca, a Teda Poa predstavili kao kongresmena iako je on u januaru prestao da obavlja tu funkciju.
   Printscreen Tanjug


Bivši teksaški kongresmen Ted Po govorio je o saradnji Amerike i Srbije u borbi protiv kriminala učestvovanjem u organizaciji CSGS (Crime Stoppers Global Solutions). Objasnio je kako ta organizacija putem svoje aplikacije omogućava ljudima da anonimno prijave kriminal. Iskazao je i zadovoljstvo što je misija stigla na Balkan i pohvalio predsednika Vučića i njegovu Vladu što razmatraju članstvo u ovoj organizaciji.

Kako se može videti u transkriptu Poovog govora u Kongresu dostupnog na sajtu CSGS-a,koji je u tom momentu bio i predsednik Srpskog kokusa u Kongresu, pohvala državnoj vlasti stigla je zbog njihovog interesovanja za CSGS. Ohrabrio je predsednika da “nastavi da pokazuje vođstvo i hrabrost koje je do sada pokazao, ne samo da bi vodio svoju zemlju u ovoj oblasti, već i da bude primer drugim balkanskim narodima.”

Govor se dogodio 12. decembra prošle godine, dok je Po još uvek bio kongresmen.

Januara ove godine, Po je prestao da obavlja funkciju teksaškog kongresmena, što se može videti i na njegovom Tviter nalogu. Njegovog imena nema ni na sajtu trenutnih američkih predstavnika.

Zašto je došlo do ove zabune od Tanjuga do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovor, dok se na telefonske pozive nisu javljali.

Međutim, urednik sajta N1 Nikola Stojić za Raskrikavanje kaže da je N1 vest objavio jer im je juče stiglo saopštenje od Izvršnog odbora organizacije CSGS-a. Krajem februara se, kako kažu, u Beogradu organizuje prezentacija o CSGS Serbia, a tu organizaciju smatraju relevantnom u borbi protiv transnacionalnog kriminala, pa su saopštenje i objavili.

“Iako je u antrfileu ispravno navedeno u kome periodu je Ted Po bio predsednik Srpskog kokusa u Kongresu, činjenica je da je načinjena greška u tome što saopštenje nije korigovano u celosti, u smislu da se i na drugim mestima precizira i navede kako je on "bivši" kongresmen”, rekao je Stojić za Raskrikavanje.

Nevladina organizacija CSGS sa sedištem u Vašingtonu sarađuje sa vladama po principu anonimnog prijavljivanja kriminala. Kako N1 prenosi njihovo saopštenje, misija CSGS je proaktivna borba protiv transnacionalnog kriminala kao što su trgovina ljudima, terorizam, nezakonita trgovina, nelegalno trgovanje oružjem, krijumčarenje narkotika i kibernetički kriminal.

Tanjug: Objavili smo saopštenje Crime Stoppers-a

Nakon objavljivanja teksta Tanjug je odgovorio na pitanja Raskrikavanja u kome se navodi da je Tanjug objavio saopštenje Crime Stoppers-a, koje se odnosi na dogadjaj od 12. decembra 2018. godine.

„Ted Po se, inače, tog dana, što smo navodjenjem datuma i apostrofirali, obratio Kongresu upravo u svojstvu kongresmena, i to je iz informacije jasno“, napisala je u elektronskoj prepisci direktora Tanjuga Branka Đukić.

„Možda smo, zbog površnih čitalaca, mogli jače da naglasimo da Po sada nije član Kongresa, ali verovatno su urednici imali na umu da se činjenica da je on otišao u penziju, o čemu je Tanjug ranije izvestio, podrazumeva“, navela je ona i dodala da Tanjug nema dopisnika iz Vašingtona, pa su o tom obraćanju izvestili juče kada su i dobili saopštenje.

Tekst je ažuriran informacijama u poslednja tri pasusa koja se odnose na odgovor Tanjuga
  Manipulisanje činjenicama
„The Economist“ ne preporučuje incest
Britanski magazin „The Economist“ preporučuje incest, tvrdi sajt Nulta tačka u senzacionalisti...
  Manipulisanje činjenicama
Srpski portali o krizi u Teksasu: 40.000 kamiona već krenulo ka granici
U Sjedinjenim Američkim Državama se trenutno odvija sukob između države Teksas i saveznih vlasti...
  Dezinformacija
Goveda u Kanzasu uginula od vrućine, teoretičari zavere tvrde da ih truju da stvore glad u svetu
Video snimak na kome stotine mrtvih goveda leži pored puta, dok neko snima, teoretičarima zavere n...
Mediji koji su takođe objavili ovu vest:
 B92
 Kurir
 N1
 smedia
SAD
Kongres
Aleksandar Vučić
CSGS
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: