raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Pristrasnost
  Propaganda
Izvorni članak je objavljen 25.02.2022. (Srbijadanas.com)
„Genijalni ulazak“ Rusa u Kijev je kršenje Ženevske konvencije
25.02.2022.    Marija Vučić    Foto: Srbijadanas.com/ Screenshot
„RUSI NA GENIJALAN NAČIN UŠLI U KIJEV! Presvukli se u ukrajinske uniforme, a onda krenuli u juriš“, oduševljeno piše portal Srbijadanas.com. Da su Rusi obučeni u ukrajinske uniforme ušli u ukrajinsku prestonicu, ranije tokom dana su saopštili i iz ukrajinskog Ministarstva odbrane. Ipak, ono što Srbija Danas smatra „genijalnim“, zapravo je kršenje Ženevske konvencije kojom su definisana pravila ratovanja.
Tekst na portalu Srbijadanas.com napisan je nakon što je portparolka Ministarstva odbrane Ukrajine Gana Maljar na društvenim mrežama jutros objavila da su ruski vojnici krenuli ka centru Kijeva.

„Ruski vojnici su zaplenili dva vozila oružanih snaga Ukrajine, obukli se u uniforme ukrajinske vojske i ubrzano se kreću ka centru Kijeva iz pravca Obolona (predgrađe Kijeva, prim.aut). Prati ih kolona ruskih vojnih kamiona“, napisala je Maljar.

   

Tekst portala Srbija Danas je napisan u neutralnom tonu, ali je naslov i više nego pristrasan. „Genijalni“ način ulaska u Kijev zapravo predstavlja kršenje pravila i običaja rata regulisanih Ženevskom konvencijom i međunarodnim humanitarnim pravom.

Naime, jedan od protokola Ženevske konvencije koji se odnosi na nacionalna obeležja vojnika u ratu, u članu 39 propisuje sledeće:

„Zabranjeno je u oružanom sukobu upotrebljavati zastave, simbole, vojne oznake ili uniforme protivničkih strana za vreme napada ili da bi se prikrile, podržale, zaštitile ili omele vojne operacije“, navodi se u ovom dokumentu.

Na nivou nacionalnih zakonodavstava i vojnih priručnika o ratovanju, kazne za ovakvo postupanje u ratu variraju od zemlje do zemlje. Negde se smatraju samo „neprimerenim“ i čak dozvoljenim samo u izuzetnim slučajevima, dok se negde smatraju zločinom za koji je zaprećena i kazna zatvora.
  Manipulisanje činjenicama
Informer kao glasnogovornik Kremlja: Ako Rusi upotrebe nuklearno oružje, krivi su Britanci
Britanska vlada je najavila da će ukrajinskoj vojsci poslati municiju koja sadrži osiromašeni ura...
  Manipulisanje činjenicama
Zelenski nije zahtevao od Amerikanaca da svoju decu pošalju u rat
Godinu dana od početka rata u Ukrajini lažne vesti i manipulacije o ovom sukobu ne prestaju da se ...
  Manipulisanje činjenicama
Manipulacija portala Nova: Kako izostaviti širu sliku da bi Srbija bila „opet mimo svih”
Vašington Post je objavio analizu o podelama u svetu koje su postale vidljivije od početka rata u ...
Ukrajina
Rusija
Rat
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: