raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Manipulisanje činjenicama
Izvorni članak je objavljen 09.11.2021. (Twitter)
Fotografija Grete Tunberg koja „ne mari za gladnu decu” montirana je pre dve godine
15.11.2021.    Milica Ljubičić    Foto: Twitter/BapsiBoban
Na tviter nalozima na srpskom jeziku se pre nekoliko dana pojavila fotografija aktivistkinje iz Švedske, Grete Tunberg, koja ruča u vozu, dok se u pozadini, kroz prozor, vide deca koja sede i gledaju je. Reč je o montiranoj fotografiji iz 2019. godine, koju su mediji za proveru informacija osporili već nekoliko puta. Montaža je nekoliko puta korišćena sa ciljem da se dovede u pitanje integritet Grete Tunberg, kao aktivistkinje za zaštitu životne sredine.
Trista lajkova i desetine retvitova sakupila je objava jednog korisnika tvitera, koji je uz montiranu fotografiju Grete Tunberg kratko napisao „klimatske promene”.Originalna fotografija zaista prikazuje Gretu Tunberg koja ruča u vozu, ali se u pozadini, kroz prozor vidi šuma, a ne deca.

Fotografija je objavljena u januaru 2019. godine na njenim zvaničnim tviter i instagram nalozima, uz opis „ručak u Danskoj".

Sa druge strane, fotografija dece, koja je „ubačena” umesto šume, nije povezana sa švedskom aktivistkinjom i ima drugačiji kontekst.

Originalna fotografija je nastala u Centralnoafričkoj Republici i objavio ju je Rojters krajem avgusta 2007. godine.

U opisu fotografije piše da su to deca koja sede u improvizovanom kampu za raseljena lica nedaleko od sela Bodouli.

   


Fotografija je nastala kao deo tadašnje priče o napuštenim selima u Centralnoafričkoj Republici usled oružanih sukoba koji su vođeni između vladinih snaga i pobunjenika.

Naime, montirana fotografija Grete Tunberg se na društvenim mrežama prvi put pojavila u septembru 2019, nakon čega ju je osporilo nekoliko fektčekerskih organizacija.

Montaža se pojavila kao reakcija na govor koji je Tunberg održala na Samitu o klimatskim promenama Ujedinjenih nacija u Njujorku, kada je optužila svetske lidere da su joj „ukrali snove i detinjstvo praznim rečima”. Oštro ih je kritikovala jer nisu preduzeli dovoljno aktivnosti u borbi protiv globalnog zagrevanja.

Spornu fotografiju je tada na svom tviter nalogu podelio i Eduardo Bolsonaro, sin predsednika Brazila, Žaira Bolsonara. U opisu je napisao „ukrali ste mi detinjstvo - reče devojčica koju finansira Otvoreno društvo Džordža Soroša”.

Ista fotografija je ponovo postala „popularna” u februaru ove godine u Indiji, nekoliko dana nakon što je Tunberg javno pružila podršku protestima farmera u ovoj azijskoj zemlji.

Tada je o montaži pisao i portal za proveru činjenica India Today.

Montaža je deljena sa ciljem da se integritet Grete Tunberg, kao aktivistkinje koja se bori za zaštitu životne sredine, dovede u pitanje. Između ostalog su je nazivali „lažnom aktivistkinjom za životnu sredinu”.

Ko je Greta Tunberg?

Prema pisanju medija, Greta Tunberg je svoj aktivizam za zaštitu životne sredine započela sa 15 godina, kada je umesto u školu, odlazila ispred zgrade parlamenta u Stokholmu noseći transparent na kome je pisalo „školski klimatski štrajk”. Bojkotovala je nastavu svakog petka ispred zgrade švedskog parlamenta, zahtevajući od svetskih lidera da preduzmu konkretne korake protiv globalnog zagrevanja. Njen pokret, pod parolom „petkom za budućnost” ubrzo je dobio podršku i izvan granica Švedske. Greta je o klimatskim problemima govorila i na svetskim događajima, poput Samita o klimatskim promenama UN. Dobitnica je nekoliko priznanja za svoj aktivizam, a tri puta je bila nominovana za Nobelovu nagradu za mir.
  Klikbejt
Kako da spomenete Vučića i u temama koje nemaju veze s njim
Prorežimski tabloid Alo uspeo je da „uplete“ predsednika Aleksandra Vučića i u tekst o 16-god...
  Dezinformacija
Ovo nije požar u laboratoriji vakcina, već biblioteci univerziteta
U Vajber grupi „Istinom protiv plandemije“, u kojoj se šire brojne dezinformacije o pandemiji k...
  Dezinformacija
Nema dokaza da je odbijanje vakcina razlog smrti nekoliko predsednika država
„Tanzanija, Burundi, Haiti - tri zemlje odbacile vakcinu, sva tri predsednika su umrla!”, objavl...
Greta Tunberg
Afrika
aktivizam
deca
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: