raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Dezinformacija
Ovo nije požar u laboratoriji vakcina, već biblioteci univerziteta
06.04.2022.    Marija Vučić    Foto: Viber Screenshot
U Vajber grupi „Istinom protiv plandemije“, u kojoj se šire brojne dezinformacije o pandemiji koronavirusa, pojavio se video zgrade u požaru za koju se tvrdi da je u pitanju „laboratorija vakcine na Univerzitetu u Kejp Taunu“. „Sve redom ih treba popaliti da ne postoje“, napisala je jedna članica grupe. Ipak, iako ovo jeste zgrada Univerziteta u Kejp Taunu u Južnoafričkoj republici, reč je o univerzitetskoj biblioteci i čitaonici koja je gorela u požaru aprila prošle godine. Oštećen je i deo kompleksa u kojem se nalaze departmani za biologiju i mikrobiologiju sa laboratorijama, ali ne za proizvodnju vakcine već za proučavanje biljnih i životinjskih vrsta i mikroorganizama.
   

„Laboratorija za vakcinu na Univerzitetu u Kejp Taunu u Južnoj Africi gori. Meštani tvrde da je „bilo mnogo zla“ i do te čistke je došlo. Sve redom ih treba popaliti da ne postoje“, napisala je izvesna Nada, članica ove vajber grupe kojom se Raskrikavanje u više navrata već bavilo.

Pretragom ovog videa na internetu, Raskrikavanje je utvrdilo da se požar zaista dogodio u okviru Univerziteta u Kejp Taunu u Južnoafričkoj republici, i to aprila 2021. godine. Ipak, ne radi se o laboratoriji, već o univerzitetskoj biblioteci i čitaonici.

Požar je, kako su saopštili sa univerziteta, krenuo sa obližnjeg brda, pa se preko šumovitog parka proširio na kompleks univerziteta. Izgorela je čitaonica izgrađena tridesetih godina prošlog veka kao i bogata biblioteka, a oštećeni su i delovi nekoliko zgrada u okviru kampusa, odnosno studentskih smeštaja.

Izgoreo je i deo zgrade u kojoj su smešteni departmani za biologiju i mikrobiologiju u okviru kojih se nalaze i laboratorije, ali to nisu laboratorije za proizvodnju vakcina već za ispitivanje biljnih i životinjskih vrsta i mikroorganizama.
  Dezinformacija
Scena iz filma „Paklene ulice“ deli se kao snimak protesta u Francuskoj
Nakon što je prošle nedelje policajac u Francuskoj usmrtio mladića od 17 godina, počeli su nasil...
  Vest
Tužilaštvo pokrenulo postupak zbog pisanja medija o podmetanju požara u Vinči
Nekoliko prorežimskih medija je proteklih dana objavilo gotovo identične tekstove u kojima su izne...
  Vest
Informer o požaru u Notr Damu: Priča o božijoj kazni je samo teorija zavere
Skandalozan tekst Informera o tome da je Notr Dam u požaru jer ga je stigla božija kazna naišao j...
Kejp Taun
Požar
Afrika
Vakcine
Vajber
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: