raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Deset miliona tvitova dokazuje umešanost Rusa i Iranaca u američke izbore
19.10.2018.    Vesna Radojević    Foto: Pixabay
Kompanija „Tviter“ objavila je bazu sa više od deset miliona tvitova, fotografija, video materijala kao i imena hiljade naloga za koje se sumnja da imaju veze sa mešanjem u izborne procese od 2013. do 2018. godine, naročito u SAD 2016. godine. Ovi nalozi se povezuju sa ruskom farmom trolova IRA i nalozima za trolovanje iz Irana, a u više od 4300 tviter naloga se pojavljuje i reč „Srbija” - trol nalozi su delili uglavnom vesti koje se tiču rusko-srpskih odnosa, saradnje Srbije i NATO i vesti u kojima srpski zvaničnici veličaju Putina.
Kako se navodi u zvaničnom saopštenju, objavljeno je preko 360 GB materijala iz ovog petogodišnjeg perioda.

Baza sadrži 3841 nalog koji je povezan sa IRA (prim. aut ruska farma trolova (Internet Research Center) sa sedištem u St. Petersburgu) i 770 drugih naloga poreklom iz Irana“, navodi se u zvaničnom saopštenju Tvitera.

IRA - Agencija za istraživanje interneta ranije je identifikovana kao glavna farma trolova za Kremlj pod kontrolom Jevgenija Prigožina, ruskog biznismena koji je blizak ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

Kako piše bugarski istraživački centar „Bivol“ i Prigožin i njegova kompanija su pod američkim sankcijama, a on sam je među 13 ruskih državljana koje je specijalni američki tužilac Robert Miler optužio da su pomogli rusko uplitanje u izborni proces u Sjedinjenim Američkim Državama 2016. godine.

„Bivol“ je uspeo da obradi objavljene podatke i bazu načini pretraživom za sve korisnike interneta.

Pretraga njihove baze je pokazala, na primer, da se reč Srbija pojavila u više od 4300 tviter naloga povezanih sa pomenutom ruskom farmom trolova dok se reč Vučić pojavljuje u manje od dve stotine tvitova.

Brojni trol nalozi delili su uglavnom vesti koje se tiču rusko - srpskih odnosa, potom saradnje Srbije i NATO kao i vesti o tome na koji način srpski zvaničnici veličaju predsednika Rusije Vladimira Putina.

   


Svi nalozi sa kojih su slani objavljeni tvitovi, pa i oni koji spominju Srbiju, Tviter je suspendovao ili ugasio u nekoliko navrata prošle godine.

Propala opozicija i mirotvorac Putin

Jednu od prvih analiza objavljenih podataka napravilo je istraživački centar „DFRlab“ Atlantskog saveta, jedne od američkih organizacija koje kontinuirano istražuju ruski uticaj na američke izbore a sa kojima je novinarka Raskrikavanja imala priliku da razgovara na nedavno održanoj medijskoj turi po Americi u organizaciji Centra za stranu štampu Stejt departmenta.

"Jedan od glavnih ciljeva jeste bilo mešanje u američke predsedničke izbore i sprečavanje pobede Hilari Klinton, ali takođe i dalje polarizovanje onlajn zajednice u SAD kao i slabljenje poverenja u američke institucije“, piše u analizi autora Atlantskog saveta.

Neka od njihovih zapažanja su i da su mnogi ruski tvitovi bili namenjeni domaćoj publici - opozicioni lider Aleksej Navalni je pomenut više od 14 hiljada puta, pre svega u negativnom kontekstu, optuživan je da je „lopov“ i „propali političar“ dok je predsednik Rusije Vladimir Putin pomenut više od 166 hiljada puta, najčešće kao mirotvorac.

Navode i da su ruski trolovi bili nepristrasni te da su pokušavali da otvore raspravu bez obzira na rasu, veru, političku ili seksualnu orijentaciju.

Bitno je prepoznati ovaj faktor kako bi se okončala percepcija da su ruske operacije fokusirane samo na jednoj strani političkog spektra. Njihov fokus se pomerao tokom vremena i menjao ciljnu publiku“, navodi DFRlab.

   


Izuzev u Sjedinjenim državama, trol operacije nisu imale značajan uticaj na javnu raspravu u ostatku sveta, navodi DFRlab.

Ne postoje dokazi koji ukazuju na to da su izazvali velike promene u političkom ponašanju“, ističu iz ove laboratorije i napominju da će se nastaviti sa analizom ovih tvitova kako bi se ustanovilo kako su tačno uticali na izborni proces.

DFR laboratorija Atlantskog saveta je osnova 2016. godine u cilju istraživanja dezinformacija, tajnih vojnih operacija i subverzivnih napada na demokratiju i ljudska prava. U svom poslu uglavnom koriste digitalne istraživačke alate.
  Vest
Fejsbuk ugasio više od 5.000 bot naloga, vodili ih članovi SNS i zaposleni u državnom sektoru
Kompanija Meta je u proteklom periodu obrisala hiljade bot naloga na Fejsbuku i Instagramu koji su k...
  Dezinformacija
Video muslimana koji se mole nije nastao u Parizu nego u Moskvi
Hiljade ljudi koji klanjaju na ulici dok se u pozadini čuje islamska molitva, prikazuje video od po...
  Vest
Top sedam manipulacija o ratu u Ukrajini iz 2022.
Raskrikavanje izdvaja sedam najzanimljivijih dezinformacija o ratu koje smo „uhvatili” tokom pro...
Tviter
Rusija
Trolovi
Internet
Propaganda
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: