raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Manipulisanje činjenicama
  Dezinformacija
Izvorni članak je objavljen 15.09.2021. (Informer)
Đilas ne traži od EU da „upravlja RTS-om“
15.09.2021.    Marija Vučić    Marija Vučić
Lideri opozicije poslali su evroparlamentarcima u Brisel „Konačni Sporazum učesnika međustranačkog dijaloga“ u kome se između ostalog definiše nekoliko predloga opozicije u pogledu rada javnog servisa. Opozicija zahteva veću zastupljenost na RTS-u, koji je već dugo kritikovan u javnosti zbog nesrazmerno veće minutaže koju daje vladajućim strankama. Za prorežimski Informer ovo znači da „Đilas od EU traži da upravlja RTS-om“.
„Opozicione stranke koje učestvuju u međustranačkom dijalogu uz posredstvo predstavnika EU, na čelu sa tajkunom Draganom Đilasom, traže od Brisela da im omoguće da uređuju RTS i RTV!“, piše Informer izvlačeći činjenice iz konteksta.

Šta opozicija zapravo zahteva?

Sporazum su evroparlamentarcima, koji posreduju u vođenju međustranačkog dijaloga u Srbiji, zajedno poslale Đilasova Stranka slobode i pravde, Demokratska stranka, Pokret slobodnih građana, Ne davimo Beograd, Zajedno za Srbiju i Pokret za preokret.

U njemu se ističu zahtevi koji se tiču rada javnih servisa, RTS-a ali i RTV-a, u vreme izborne kampanje kako bi se obezbedili fer uslovi pred nove parlamentarne izbore sledeće godine.

Oni predlažu da se formira koordinaciono telo u kome će sedeti isti broj predstavnika vlasti i opozicije, i po jedan predstavnik novinarskih udruženja, NUNS, UNS i NDNV.

Zadaci ovog tela su da ili izabere nezavisni urednički tim informativnog programa javnih servisa (koji bi predložila novinarska udruženja), ili da se definiše nova programska šema. U toj novoj šemi, predstavnici opozicije bi triput nedeljno gostovali u emisijama javnog servisa u terminu između 18:30 i 19 sati, triput nedeljno bi opozicija i vlast učestvovali u debatnim emisijama, a traže i veću zastupljenost u jutarnjem programu.

Osim toga, traže i da se nezavisnim medijima (poput KRIK-a, BIRN-a, CINS-a, Istinomera, Bete, Foneta, Vremena) obezbedi da dvaput nedeljno po pola sata emituju svoje sadržaje u udarnim terminima.

Traže i da se zaustavi funkcionerska kampanja, odnosno da se ne izveštava o aktivnostima državnih funkcionera koji su na izbornim listama, osim u izuzetnim slučajevima.

Drugi deo sporazuma koji je pripremila opozicija odnosi se i na sam izborni proces, rad RIK-a, biračke spiskove i slično.
  Manipulisanje činjenicama
Siniša Mali „šokiran” navodnim Đilasovim računom na Mauricijusu, a već dugo posluje u ofšoru
Izveštavanje provladinih medija o navodnim računima Dragana Đilasa na ostrvu Mauricijus koje su ...
  Vest
RTS i dalje odbija da dostavi podatke o poslovanju sa „Dajrekt medijom“
Radio televizija Srbije (RTS) opet je odbila da novinarki Raskrikavanja dostavi ugovore sa firmom ...
  Vest
Pravnici: Privođenje u slučaju „Dajrekt medije“ nepotrebno
Pompezno hapšenje u slučaju „Dajrekt medije“ mnoge je ostavilo zbunjene kada je stigla informa...
Dragan Đilas
Opozicija
RTS
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: