raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Manipulisanje činjenicama
Izvorni članak je objavljen 10.10.2021. (Fejsbuk)
Broj kovid pozitivnih u Singapuru jeste u porastu, ali preko 98 odsto ima blage simptome
11.10.2021.    Milica Ljubičić    Foto:Pixabay/WiR_Pixs
Antivakserska fejsbuk stranica Kraljević Marko objavila je statistiku o kovid pozitivnim slučajevima u Singapuru koja iznosi preko 2.800 dnevno zaraženih, dok je „preko 80 odsto ušpricanih sa dve doze.” Ovi podaci su tačni, ali usled nedostatka konteksta, ostavljaju utisak da vakcine protiv kovida „ne rade” kako bi trebalo. Ipak, situacija u ovoj državi nije strašna kako se čini na prvi pogled, obzirom da preko 98 odsto zaraženih ima blage simptome.
„Singapur, preko 80 osto ušpricanih sa dve doze...Pogledajte kako su izravnali krivu”, objavljeno je 10. oktobra na fejsbuk stranici Kraljević Marko III, koja je poznata po širenju dezinformacija koje se tiču kovida i vakcinacije. Ispod teksta je prikazan grafikon na kome je broj zaraženih premašio 2.800 slučajeva za dan.Objava je na fejsbuku sakupila skoro 200 „lajkova”, dok je podeljena preko 50 puta, ali joj nedostaje kontekst.

U Singapuru je 10. oktobra zaista zabeleženo 2.809 novih kovid slučajeva, dok je ukupno zaraženo preko 50.000 ljudi. Prema podacima Ministarstva zdravlja Singapura, preko 98 odsto od ukupnog broja zaraženih ili nemaju simptome kovida ili su njihovi simptomi blagi.

Sudeći prema dostupnim podacima, vakcinacija se sprovodi uspešno - preko 80 odsto stanovnika Singapura potpuno vakcinisano.

Zdravstvene institucije su odavno naglasile da nijedna vakcina protiv kovida ne pruža zaštitu 100 odsto od infekcije, ali su se pokazale kao veoma efikasne u sprečavanju razvoja ozbiljnih simptoma bolesti, hospitalizacije i smrti.

Drugim rečima, ukoliko se zarazi virusom, kod većine vaksinisanih se simptomi infekcije ili neće razviti ili će oni biti blagi.

Naime, dekan škole javnog zdravlja, pri Nacionalnom univerzitetu u Singapuru, Teo Jik Jing, rekao je krajem septembra za CNBC da je u Singapuru većina kovid pacijenata izbegla ozbiljnu bolest i dobiće zaštitu od buduće infekcije, dok se antitela bore protiv virusa.

„Infekcija kod ovih ljudi, neće ostaviti bilo kakve kratkotrajne ili dugoročne posledice po njihovo zdravlje, ali može dodatno pokrenuti prirodan imuni odgovor koji smanjuje mogućnost naknadne infekcije.”

Usled porasta broja zaraženih, Singapur je ponovo uveo neke od ranijih mera, poput ograničavanje grupa ljudi na dvoje, rad od kuće ili testiranje svake nedelje onih koji odlaze na posao. Mere bi trebalo da traju mesec dana.

Uprkos vraćanju određenih mera, ministar trgovine i predsedavajući u radnoj grupi za suzbijanje pandemije, Gan Kim Jong je krajem septembra naglasio da Singapur „ostaje posvećen ponovnom otvaranju”, te je zatražio od građana da budu strpljivi.

Ministar finansija Singapura, Lavrenc Vong smatra da svakako neće biti povratka na dnevno nizak broj zaraženih.

„To neće biti moguće jer idemo napred, učimo da živimo sa virusom i nastavljamo sa planovima za ponovno otvaranje”, rekao je Vong.
  Manipulisanje činjenicama
Japan nije pobedio koronu ivermektinom, a Izrael nema 90 odsto vakcinisanih
Jedan od poznatijih antivaksera i teoretičara zavera u Srbiji, Saša Borojević, opet je na Fejsbuk...
  Lažna vest
Ne, video snimak sa tvitera nije poseban karantinski objekat za nevakcinisane
Među velikim brojem dezinformacija koje kruže društvenim mrežama u vezi sa virusom korona i vakc...
  Manipulisanje činjenicama
„Šokantne statistike” o reakcijama na vakcinu britanska doktorka iznela bez konteksta
Intervju star nekoliko meseci u kome je britanska doktorka Tes Lori istakla da bi trebalo obustaviti...
Singapur
korona virus
vakcina
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: