raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Manipulisanje činjenicama
Izvorni članak je objavljen 23.11.2021. (Fejsbuk)
Japan nije pobedio koronu ivermektinom, a Izrael nema 90 odsto vakcinisanih
25.11.2021.    Milica Ljubičić    Foto: Pixabay/geralt
Jedan od poznatijih antivaksera i teoretičara zavera u Srbiji, Saša Borojević, opet je na Fejsbuku podelio nekoliko tvrdnji u vezi sa virusom korona, koje su sudeći prema zvaničnim podacima ili potpuno netačne ili manipulativne jer im nedostaje kontekst. Borojević između ostalog tvrdi da je Japan pobedio koronu koristeći ivermektin, te da je Izrael žarište virusa iako ima 90 odsto vakcinisanih. Japan inače nije odobrio upotrebu ivermektina za lečenje kovida, a Izrael, trenutno beleži nekoliko stotina dnevno zaraženih, te teško možemo reći da je tamo „žarište”.
Saša Borojević koji za sebe navodi da je analitičar i medijski strateg, inače je i osnivač UMS škole za talente i srednje škole Artimedia. Na svom fejsbuk profilu, koji inače broji preko 35.000 pratilaca često objavljuje dezinformacije koje se tiču aktuelnog virusa i vakcinacije.

Tako je u svom nedavnom postu između ostalog i tvrdio da je „Japan pobedio koronu, koristio Ivermektin.”Borojević je do zaključka da je Japan pobedio koronu došao usled značajnog pada broja obolelih na dnevnom nivou. Japan je najveći broj zaraženih zabeležio sredinom avgusta, nakon čega je taj broj počeo da pada. Trenutno na dnevnom nivou beleži nekoliko desetina obolelih, a drastično je opao i broj preminulih od kovida. Inače početkom oktobra je u ovoj ostrvskoj zemlji ukinuto i vanredno stanje.

Tvrdnja da je u tome pomogao ivermektin, nije međutim istinita, jer kako je Raskrikavanje nedavno pisalo - ovaj lek nije odobren u Japanu protiv virusa korona.

Tokijska medicinska asocijacija na čelu sa Haruom Ozakijem jeste preporučila ivermektin, inače lek protiv parazita, za lečenje hitnih kovid slučajeva. Vlada Japana to nije usvojila, te se ivermektin ne nalazi na listi lekova koji se koriste u terapiji protv kovida.

Postoji međutim nekoliko potencijalnih faktora koji su možda imali uticaj na pad broja novoobolelih u Japanu.

Razlog može biti visok procenat potpuno vakcinisanih jer je u ovoj ostrvskoj državi prema poslednjim podacima potpuno vakcinisano preko 76 odsto ljudi.

Uticaj prema pisanju medija može da ima i pridržavanje epidemioloških mera poput socijalne distance i nošenja zaštitnih maski, koji su ukorenjeni u kulturu ovog naroda.

Pažnju je poslednjih dana privukla i potencijalno „revolucionarna teorija” koju je nedavno izneo genetičar japanskog Nacionalnog instituta za genetiku, Ituro Inoue, koji tvrdi da je Delta varijanta virusa korona (koja je od avgusta bila dominantna u ovoj ostrvskoj državi) toliko mutirala da je na kraju uništila ostale sojeve i samu sebe.

„Delta varijanta virusa je bila veoma prenosiva u Japanu i držala je ostale varijante van. Verujemo međutim da je sa gomilanjem mutacija virus postao neispravan i da nije mogao da se replicira. S obzirom da broj obolelih nije rastao, mislimo da je u nekom trenutku tokom takvih mutacija krenuo pravo ka svom prirodnom izumiranju”, naveo je Inou za Džapan tajms.

Analizirajući zbog čega je stopa smrtnosti od kovida niža u Japanu, u odnosu na ostale države, sociolog i profesor Testuo Fukava objasno je za BBC da uzrok možda leži u zdravijim navikama i niskom procentu gojaznih u ovoj ostrvskoj zemlji.

Fukava je inače uporedio očekivan životni vek, gojaznost i stope smrtnosti od kovida u devet zemalja. Rezultati su pokazali da države u kojima je stopa gojaznosti niska, imaju i nižu stopu smrtnosti od kovida. Rekao je međutim da na nivou populacije, gojaznost nije najznačajniji faktor.

Hiroši Nišiura sa Kjoto Univerziteta je početkom oktobra rekao za Rojters da su porast broja slučajeva tokom leta, a zatim i pad broja zaraženih u kasnijem periodu, uglavnom posledica ljudske aktivnosti.

„Tokom praznika, češće se srećemo sa ljudima, veće su šanse da imamo zajednicke obroke, u okruženju licem u lice”, objasnio je Nišiura.

Ovaj drastičan pad broja novoobolelih međutim ne znači da je Japan pobedio virus koronu, niti je takva informacija objavljena na sajtu vlade Japana.

I tvrdnja da je „Izrael najveće žarište virusa", te da ima 90% vakcinisanih, takođe je upitna.

U ovoj državi je od sredine septembra počeo da opada broj zaraženih na dnevnom nivou i on prema poslednjim podacima iznosi nekoliko stotina.

Iako je u avgustu 60 odsto hospitalizovanih bilo vakcinisano, stopa ozbiljnih slučajeva bila je dvostruko veća za nevakcinisane ispod 60 godina starosti, što vodi do zaključka da vakcine ne pružaju zaštitu 100 odsto, ali pružaju zaštitu od teških ishoda, pisao je The Conversation pozivajući se na tadašnje zvanične podatke.

Oko 50 odsto infekcija na dnevnom nivou javlja se u starosnoj grupi ispod 11 godina”, kazao je nedavno za CNN doktor Ran Balicer, predsedavajući izraelskog Nacionalnog stručnog savetodavnog odbora za Covid-19.

U Izraelu je u ponedeljak počela vakcinacija dece od pet do 11 godina starosti.

Nije tačno ni da je u Izraelu 90 odsto vakcinisano. Prema poslednjim podacima vakcinisano je preko 67 odsto ljudi.

Tvrdnji da je „SZO objavila 2.550.000 neželjenih dejstava od kocke vakcina”, nedostaje kontekst.

Borojević je ovaj broj pronašao u VigiAcess sistemu, globalnoj bazi Svetske zdravstvene organizacije, koja služi za prijavljivanje potencijalnih neželjenih reakcija lekova.

Ukoliko se pažljivo pogledaju podaci, više od milion i po prijavljenih nuspojava - odnosi na simptome poput mučnine, povraćanja, dijareje, umora, osećaja malaksalosti, bola na mestu uboda, povišene temperature.

U ovu bazu dolaze izveštaji koje dostavljaju nacionalna regulatorna tela zadužena za lekove, ali se jasno ograđuju da ona predstavlja samo polaznu tačku za one koji žele da saznaju nešto više o potencijalnim neželjenim reakcijama koje su prijavljene u vezi sa trenutnom immunizacijom.

Na sajtu jasno piše da se podaci iz nje ne mogu koristiti kao potvrda da postoji bilo kakva potvrđena veza između sumnjive nuspojave i bilo kog specifičnog leka jer je potvrđivanje uzorčne veze „kompleksan proces koji zahteva temeljnu naučnu procenu i detaljnu evaluaciju svih dostupnih podataka”.

Izveštaji koji se podnose preko ove baze inače prati švedska organizacija „Uppsala monitoring centre”. Reč je o programu za Međunarodno praćenje lekova (PIDM), koji sarađuje sa preko 150 zemalja sa ciljem bezbednije upotrebe lekova za pacijente širom sveta.
  Teorija zavere
Nulta tačka tvrdi da je na Novom Zelandu od vakcine protiv kovida umrla petina stanovništva
Antivakserski portal Nulta tačka je objavio tekst u kome tvrdi da je na Novom Zelandu zabeležen po...
  Dezinformacija
Maske i kovid: Šta znamo i šta su preporuke
Kako poslednjih dana rastu brojevi zaraženih koronavirusom, rastu i dezinformacije. Tako je nedavno...
  Manipulisanje činjenicama
Deset smrtnih slučajeva koje je portal Nulta tačka povezao s vakcinom bez ikakve logike
Antivakserski portal Nulta tačka koristi svaku priliku da vakcinu protiv koronavirusa predstavi ili...
Koronavirus
vakcina
ivermektin
Japan
Izrael
Saša Borojević
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: