raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Najnoviji članci
  Vest
Predsednik opštine podelio deci med za potenciju, a roditelji ljuti na medij koji je to objavio

Roditelji maloletnih karatista iz Inđije, koji su krajem prošle godine od predsednika opštine na poklon dobili med za potenciju, podneli su dosad ukupno sedam tužbi protiv lokalnog portala In Medija. Povod - to što je uz tekst o spornom događaju objavljena i fotografija njihove dece sa tog prijema. Iako je fotografija preuzeta sa sajta opštine, gde se i dalje može naći, roditelji smatraju da je In Medija izložila decu sramoti zbog čega traže po 200 hiljada dinara odštete, što je ukupno 1,6 miliona dinara. Urednica Verica Marinčić za Raskrikavanje navodi da je, prema njenim informacijama, postojao veliki pritisak na roditelje da otkriju ko je medijima dao informaciju o „Fruškogorskom Skočku” i da su praktično uslovljeni da tuže kako bi se suzio krug sumnjivih - po principu „ko ne tuži, taj je rekao”.

12.07.2024.
  Lažna vest
Na zgradi Fondacije Bil i Melinda Gejts piše da je to Centar za smanjenje populacije? Netačno

Američki milijarder i osnivač Majkrsofta, Bil Gejts je posledjih godina česta inspiracija raznih teorija zavera - pripisuju mu svašta: od toga da je finansirao pojavu kovida 19 do toga da se zalaže za vakcinaciju radi depopulacije planete. Upravo se u prilog ovoj tvrdnji na društvenim mrežama i grupama ovih dana deli navodna fotografija fasade zgrade Fondacije Bil i Melinda Gejts iz Sijetla na kojoj piše da je to Centar za smanjenje ljudske populacije. Reč je međutim o foto-montaži koja je stara četiri godine.

09.07.2024.
  Greška
Prištinski teatar obmanuo medije ironičnim saopštenjem

Juče je na adrese medija stiglo saopštenje prištinskog teatra Qendra o tome da je sa Narodnim pozorištem dogovoreno održavanje „Nedelje kosovskog pozorišta u Beogradu” u novembru. Vest je tako završila na sajtovima poput N1, Novog magazina, kosovske Gazete Ekspres. Kako se ubrzo ispostavilo, saopštenje je bilo napisano ironično, a tekst je pun sumnjivih tvrdnji koje medijima nisu upalile „lampicu” - na primer, da će jedna od predstava biti bazirana na knjizi o Banjskoj, čiji je autor „Milan Radoičić”. Šta je bila ideja ovoga nije poznato, jer direktor Qendra Multimedije Jeton Neziraj nije odgovorio na pitanja Raskrikavanja.

04.07.2024.
  Lažna vest
Olena Zelenska kupila Bugatijev automobil? Netačno

Tabloid Informer je u današnjem štampanom izdanju objavio da je Olena Zelenska, supruga ukrajinskog predsednika, pazarila „besan” automobil marke Bugati u vrednosti od 4,5 miliona evra. Ovu tvrdnju Informer je preuzeo sa nedavno osnovanog francuskog sajta Verite Cache France koji je proruski orijentisan i nije poznato ko stoji iza njega. Kao „dokazi” ove kupovine iskorišćeni su video svedočenje navodno zaposlenog u Bugatiju i račun te kupovine. Međutim, pomenuti video po svemu sudeći kreirala je veštačka inteligencija, a osporena je i autentičnost računa.

03.07.2024.
  Manipulisanje činjenicama
Alo traži „pravdu za goveda u Danskoj”, tvrdi da im se brani da podriguju

Procenjuje se da jedna prosečna krava godišnje ispusti gotovo šest tona gasova koji doprinose efektu staklene bašte. Zbog toga je Danska nedavno odlučila da oporezuje i stočare, a novac od poreza dalje uloži u održive izvore energije. Međutim, ovaj kompleksni problem uticaja stočarstva i poljoprivrede na okolinu, i napora pojedinih država da smanje emisiju štetnih gasova, tabloidi u Srbiji javnosti prezentuju krajnje banalno i podrugljivo. Alo, na primer, navodi da Danci „optužuju krave da ugrožavaju planetu”, i da su upregli čitav državni mehanizam da spreči životinje da „podriguju i ispuštaju gasove”.

02.07.2024.
  Vest
Još jedan bivši optuženi za ubistvo Slavka Ćuruvije tužio fondaciju koja nosi njegovo ime

Miroslav Kurak, jedan od ranije optuženih za ubistvo Slavka Ćuruvije, tužio je fondaciju koja nosi ime po ubijenom novinaru i to zbog saopštenja u kome su izrazili neslaganje sa oslobađajućom presudom za njegovo ubistvo. Iz Slavko Ćuruvija fondacije navode da „nova tužba predstavlja nastavak progona ubijenog novinara”. Ranije ovog meseca, ovu fondaciju tužio je i Milan Radonjić, koji je takođe bio među optuženima za ubistvo Ćuruvije.

24.06.2024.
  Vest
„Nekretnine za sve” ili obmana: srpski oglasi sa stranim fotografijama nekretnina

Stan od 50 kvadrata u zgradi kod Vukovog spomenika u Beogradu za samo 50 hiljada evra? Ili kuća u novosadskom naselju Veternik za duplo nižu cenu od tržišne? Ako zvuči suviše dobro da bi bilo istinito – u pravu ste. U pitanju su oglasi sa Instagram i Tiktok naloga „Nekretnine za sve” gde se po višestruko nižim cenama reklamiraju stanovi koji se uopšte i ne nalaze u Srbiji – fotografije su preuzete sa sajtova za prodaju nekretnina u Slovačkoj i Češkoj, ili za rezervaciju smeštaja (poput AirBnb ili Bukinga) u Berlinu ili Madridu.

20.06.2024.
  Lažna vest
Muškarci sa viralne fotografije na X nisu učestvovali u tuči sa Srbima u Nemačkoj

Fudbalska reprezentacija Srbije poražena je od Engleske rezultatom 1:0 u svojoj prvoj utakmici na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj. Pre utakmice, na ulicama Gelzenkirhena došlo je do sukoba između srpskih navijača i grupe muškaraca. Ubrzo nakon te tuče, na društvenoj mreži X pojavila se viralna fotografija koja navodno prikazuje uhapšene engleske navijače albanskog porekla. Međutim, na slici se nalaze članovi kriminalne grupe, koja je razotkrivena u Engleskoj 2021. godine i koja nema nikakve veze sa incidentom u Gelzenkirhenu.

18.06.2024.
  Manipulisanje činjenicama
Vanzemaljci nisu otkriveni, niti je „šokantno istraživanje” o njima poteklo sa Harvarda

Na naslovnoj strani Srpskog telegrafa kao udarna vest u prošli petak našlo se navodno istraživanje američkog univerziteta Harvard – „Šokantno istraživanje Harvarda; Vanzemaljci su odavno među nama”. Međutim, stvarnost nije toliko dramatična, pošto autori istraživanja koje Srpski telegraf prenosi već na početku rada napominju da je hipoteza kojom pokušavaju objasniti neidentifikovane vazdušne fenomene „najverovatnije netačna”, ali smatraju da je treba razmotriti. Takođe, u radu postoji jasna ograda od Univerziteta Harvard i napomena da je tekst „spekulativni misaoni rad koji odražava lične interese i ideje autora”.

17.06.2024.
  naredni članci
prethodni članci  
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011 244 19 66
Raskrikavanje na društvenim mrežama: