raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Zekić: Ne možemo da reagujemo na najave, snimci možda neće biti objavljeni
02.03.2021.    Milica Ljubičić    Foto:Printscreen/Youtube/N1
REM vrši nadzor samo nad emitovanim sadržajem - ovako se ukratko može parafrazirati odgovor koji su roditelji petorice nestalih mladića dobili od ovog regulatornog tela za elektronske medije. Prethodno su im se obratili sa molbom da spreče najavljeno emitovanje „jezivih” detalja iz istrage koja se vodi protiv Veljka Belivuka, s obzirom na to da se sumnja da su njihovi sinovi nestali upravo u obračunu kriminalnih klanova. Osim podsećanja da vrše nadzor nad programom koji se emituje, REM nije konkretno odgovorio - da li će i na koji način sprečiti emitovanje najavljenih događaja. Predsednica Saveta REM-a, Olivera Zekić objasnila je za Raskrikavanje da ovo telo ništa ne može da uradi pre nego što se najavljeni sadržaj emituje.
Nakon najave predsednika Vučića da će u toku ove nedelje „pokazati ljudima nešto što je blago govoreći - jezivo”, misleći na detalje iz istraga o kriminalnim obračunima, majke nekoliko mladića koji se vode kao nestali u tom obračunu, obratile su se REM-u uz molbu da spreče to emitovanje.

U dopisu su navele da „nemaju snage za ovo što se najavljuje u medijima”, te da se to sve „kosi sa zdravim razumom i budi veliku bol”.

Odgovor REM-a na njihov dopis prilično je štur.

U njemu, između ostalog, samo podsećaju da su kao regulator dužni da vrše nadzor, a da su pružaoci medijskih usluga u obavezi da poštuju zakon.

Ipak, predsednica Saveta REM-a, Olivera Zekić je razgovoru za Raskrikavanje bila nešto konkretnija i kazala da REM u ovom trenutku ne može ništa da učini.

„Kako možemo da reagujemo na nešto što je najavljeno, što ne znamo da li će biti prikazano, što ne znamo kako će biti prikazano - to je jednostavno nemoguće. Mi imamo samo najave”, kazala je Zekić.

Na pitanje da li se može očekivati da REM deluje preventivno ili bar upozori televizije da ovakav sadržaj ne emituju, Zekić je rekla da to nije moguće.

Na komentar novinarke Raskrikavanja da to zvuči kao da se čeka da šteta bude načinjena, Zekić je odgovorila - „to je vaš utisak, ja vam kažem šta mi možemo”.

Nismo dobili konrektan odgovor ni na pitanje o tome kakve bi sankcije televizije mogle da snose. O tome će, kaže Zekić, biti odlučeno „o tom-potom, ukoliko to bude emitovano, šta god da bude emitovano”.

Sa druge strane, bivša članica REM-a, Gordana Suša objasnila je za Raskrikavanje da REM ipak može, pozivajući se na pismo majki, da „preporuči televizijama da roditelji mole da se to ne emituje i da tu preporuku pošalje televizijama i predsedniku države”.

Suša međutim naglašava da je to sve što REM može da uradi, a pošto je to samo preporuka, na medijima odluka da li će je poštovati ili ne.

Navela je i da u slučaju prikazivanja ovakvog sadržaja, televizije ne bi snosile veliku odgovornost.

„Kazne su precizne i takve da svako može da greši koliko hoće i to nije menjano u zakonima iz 2014. što je jako loše”.

Podsetimo, KRIK je nedavno pisao o misterioznom nestanku najmanje petnaeset muškaraca, uglavnom veoma mladih, tokom protekle dve godine. Novinari KRIK-a razgovarali su sa nekoliko roditelja čiji su sinovi nestali i za koje se pretpostavlja da su stradali u obračunu domaćih kriminalnih grupa.

Kako su rekli novinarima, država se do sada nije mnogo interesovala za sudbine njihove dece.

Policija nije pokazala preterano interesovanje za te nestanke, iako su im se konstantno obraćali i molili za pomoć, i čak sami svojim istragama dolazili do informacija do kojih policija nije. O njihovim slučajevima nisu želeli ni da pišu tabloidi, kojima su se takođe obraćali u prethodne dve godine.

Situacija se međutim promenila nakon nedavnog hapšenja vođe kriminalno-navijačke grupe „Principi”, Veljka Belivuka, koga tužilaštvo sumnjiči da je odgovoran za nestanak trojice mladića.

Celu priču „Nestali mladići i unesrećene porodice – danak zakasnelom ratu protiv mafije” pročitajte ovde.
  Vest
Majke nestalih mladića mole REM da spreči emitovanje detalja iz istrage protiv Belivuka
Majke petorice mladića, koji su nestali tokom prethodne dve godine i za koje se pretpostavlja da su...
  Vest
Slobodan Cvejić podneo ostavku u REM-u: Glasaju po dogovoru
Član Saveta REM-a Slobodan Cvejić podneo je danas ostavku na to mesto dan nakon što je za predsed...
  Vest
REM podneo prekršajne prijave protiv Pinka, Hepija, O2 i Prve
Zbog kršenja zakona o oglašavanju tokom marta, Regulatorno telo za eletronske medije (REM) podneo ...
REM
Olivera Zekić
Aleksandar Vučić
KRIK
Nestali mladići
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: