raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Majke nestalih mladića mole REM da spreči emitovanje detalja iz istrage protiv Belivuka
01.03.2021.    Milica Ljubičić    Foto:KRIK
Majke petorice mladića, koji su nestali tokom prethodne dve godine i za koje se pretpostavlja da su stradali u obračunu domaćih kriminalnih grupa, juče su uputile dopis Regulatornom telu za elektronske medije (REM) sa molbom da spreče ono što je najavio predsednik Aleksandar Vučić - emitovanje „jezivih” detalja iz istrage koja se vodi protiv Veljka Belivuka. Majke nestalih mladića u dopisu REM-u navode da bi to bilo „još jedno ubijanje i njih i nas”.
„Svesni smo da ćemo jednog dana morati da se suočimo sa istinom na suđenju zločincima i za taj dan živimo i spremamo se, ali za ovo što se najavljuje u medijima, za to nemamo snage i smatramo da REM to neće dozvoliti jer se kosi sa zdravim razumom i budi veliku bol”, navele su u dopisu.

One pozivaju REM da spreči najavljeno emitovanje, u suprotnom će svoja prava pokušati da zaštite preko domaćih i stranih nadležnih organa.

Predsednik Vučić je pre dva dana, tokom gostovanja na televiziji „Prva”, govoreći o obračunu sa kriminalom, najavio da će u toku ove nedelje, a najkasnije do četvrtka „pokazati ljudima nešto što je blago govoreći - jezivo”

„Kada sam rekao - ljudi će biti šokirani, upotrebio sam blag izraz. Kada budemo prikazivali određene stvari i kada budemo saopštavali ljudima stvari, onda ćemo unapred da kažemo da svi sklone decu”, najavio je Vučić.

Juče je provladin tabloid Alo, pozivajući se na Vučićevu najavu, na naslovnoj strani objavio da će „Srbija gledati odsecanje glava”, te da će biti objavljeni „snimci sa jezivim scenama koje deca ne bi smela da vide”.

„U tim materijalima može se videti kako su kriminalci brutalno kasapili svoje žrtve, a ima i indicija da je u pojedinim video-zapisima prikazano i samo odsecanje glava”, navedeno je u Alo-u.

Ovakve najave uznemirlile su roditelje nestalih mladića.

Sanja Mihajlović, majka Gorana Mihajlovića koji je nestao u aprilu 2019. godine rekla je za KRIK da je predsednikova reakcija zakasnela.

Ona mu je, kao i drugi roditelji, pisala prošle godine, a iz Vučićevog kabineta je tada dobila odgovor da predsednik nema ustavna ovlašćenja da se bavi takvim slučajevima.

„Sad ispade da je on ipak ovlašćen i da mu je posao da se time bavi, a kad smo ga mi molili da se pozabavi tim nije imao ovlašćenja", rekla je Mihajlović za KRIK.

Ona je takođe navela da roditelji imaju pravo da „prvi saznaju šta se desilo i da ožalimo na neki normalan način, a ne da nam se ovo servira kao horor serija”.

Dopis REM-u potpisalo je pet žena, ali kako je KRIK pisao prošle nedelje, misteriozno je nestalo najmanje petnaeset muškaraca, uglavnom veoma mladih.

Novinari KRIK-a razgovarali su sa nekoliko roditelja čiji su sinovi misteriozno nestali tokom protekle dve godine, za koje se pretpostavlja se da su stradali u obračunu domaćih kriminalnih grupa.

Kako su rekli novinarima, država se do sada nije mnogo interesovala za sudbine njihove dece.

Policija nije pokazala preterano interesovanje za te nestanke, iako su im se konstantno obraćali i molili za pomoć, i čak sami svojim istragama dolazili do informacija do kojih policija nije. O njihovim slučajevima nisu želeli ni da pišu tabloidi, kojima su se takođe obraćali u prethodne dve godine.

Interesovanje je poraslo nakon nedavnog hapšenja vođe kriminalno-navijačke grupe „Principi”, Veljka Belivuka, koga tužilaštvo sumnjiči da je odgovoran za nestanak trojice mladića.

Međutim, Sanja, majka nestalog Gorana rekla je za KRIK da njoj deluje da će se „sada sve u vezi sa nestancima svaliti na Belivukovu grupu” i da se tu priča završava.

„Toga se i plašim, da neki nestanci neće do kraja biti rasvetljeni, da se neće saznati prava istina, da će opet neko biti zaštićen“.

Celu priču pročitajte ovde.
  Vest
Zekić: Ne možemo da reagujemo na najave, snimci možda neće biti objavljeni
REM vrši nadzor samo nad emitovanim sadržajem - ovako se ukratko može parafrazirati odgovor koji ...
  Vest
Slobodan Cvejić podneo ostavku u REM-u: Glasaju po dogovoru
Član Saveta REM-a Slobodan Cvejić podneo je danas ostavku na to mesto dan nakon što je za predsed...
  Vest
REM podneo prekršajne prijave protiv Pinka, Hepija, O2 i Prve
Zbog kršenja zakona o oglašavanju tokom marta, Regulatorno telo za eletronske medije (REM) podneo ...
REM
Aleksandar Vučić
KRIK
Nestali mladići
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: