raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Vest
Zašto su ravnozemljaški pokreti počeli da „trenduju“ širom planete?
05.06.2020.    Raskrikavanje    Foto: nasa.gov
Prema jednom istraživanju iz 2018. godine dva odsto Amerikanaca veruje da je Zemlja ravna ploča. U istoj anketi 5 odsto Amerikanaca izrazilo je sumnju da je Zemlja okrugla, a u odgovor nije bilo sigurno čak 7 odsto ispitanika. Ovo istraživanje zaprepastilo je mnoge koji su verovali da o ovakvim teorijama ne treba ni raspravljati - previše je besmisleno jer su vekovi naučnih istraživanja i tehnoloških otkrića pokazali suprotno.
Neki od najlepših prizora planete Zemlje snimljeni su iz svemira. Na fotografijama Međunarodne svemirske stanice jasno se vidi - naša planeta je okrugla. Zašto to ravnozemljašima nije dovoljno?

Mnogi od njih veruju da su te fotografije lažne i da „običan svet ne može da putuje u svemir“. Tvrde da dok ne vide svojim očima ne žele da veruju u ono što im se „servira“ od strane nauke.

Tako je jedan čitalac sajta B92 pre nekoliko godina napisao: „Samo NASA izbacuje sve slike zemlje i niko drugi i oni ako hoće mogu da objave sliku da je zemlja kao banana i to je to, a ovo su sve glupa nagađanja jer niko od nas običnih smrtnika nikada neće otići sa zemlje da je vidi kojeg je oblika, tako da mogu da nam serviraju šta žele…“, zaključio je on.

Pokušaji da pokažu da je Zemlja ravna ploča završavani su i tragično. U februaru ove godine Amerikanac Majk Hjuz poginuo je kada je pokušao da svojom raketom odleti u svemir i uveri se da Zemlja nije obli sferoid.

Očevici ovog događaja rekli su da se Hjuzov padobran pocepao tokom lansiranja, te da se samo nekoliko sekundi kasnije raketa zapalila i počela da pada.

U poslednjih nekoliko godina, kako pokazuju podaci o trendovima internet pretraživača Gugl, zanimanje za teoriju da je Zemlja ravna ploča povećalo se oko 4 puta. Nagađa se da je tome doprinelo više stvari.

Ove teorije je poslednjih godina popularizovalo američko Društvo ravnozemljaša. Od kada su 2013. godine napravili svoj sajt, čak su i brojne javne ličnosti, poput repera B.o.B, košarkaša Kajri Irvinga i Šakil O Nila podržale teoriju da je Zemlja ravna ploča. Stvar je otišla toliko daleko da su u nekoliko navrata ravnozemljaši i skupljali novac za eksperimente na sajtovima za donacije kako bi dokazali da je Zemlja ravna. Popularnosti te teorije doprineo je i Jutjub na kome se može pronaći pregršt video snimaka različitih teoretičara koji zagovaraju teoriju da Zemlja nije okrugla.

Neka od pitanja koja se postavljaju ravnozemljašima jesu: Zašto bi neko lagao o obliku Zemlje? Autor jednog bloga na srpskom jeziku „Ravna zemlja - potraga za istinom“ imao je odgovor: skrivanje tvorca, odnosno pokušaj da se sakrije da je čoveka stvorio Bog.

„Kada vas neko uči da ste samo evoluirana životinja na užarenom kamenu koji se okreće oko svoje ose 1600 kmh i oko sunca 107.000 kmh u nekom napuštenom delu svemira koji se konstantno širi, mi onda nismo ništa više od materijalnog, puka slučajnost. Ali ako je zemlja centar univerzuma a sunce, mesec i sve oko nas je tu samo zbog nas, onda smo mi posebni i najkompleksnija kreacija tvorca“, napisao je on na svom blogu 2015.

Naučnici širom sveta već su više puta odgovarali na brojne tvrdnje ravnozemljaša i dokazivali da one nisu tačne. Sledi objašnjenje za samo nekoliko od tih tvrdnji.

Na primer, zagovornici teorije o ravnoj Zemlji tvrde je da je Antarktik džinovski ledeni zid. Kao i da ga još niko nije prešao.

Ipak, kako piše Nacionalna geografija, ljudi su prelazili Antarktik mnogo puta. „Čak postoji i tačka nepristupačnosti na Južnom polu, koja je najudaljeniji unutrašnji deo kontinenta. Ovde ćete naći radio kolibu, napuštenu sovjetsku laboratoriju i bistu Vladimira Lenjina“.

Ravnozemljaši tvrde i da je istina samo ono što vam kažu vaša čula - a naša nam kažu da se Zemlja ne pokreće. Ipak, kako piše Nacionalna geografija, ne treba puno dokazivati da čulima ne treba uvek da se veruje.

„Samo pogledajete optičke iluzije. Znamo da postoje mnoge stvari iznad sopstvenog opažanja i iskustva. Daltonista može da percipira da je cvet zelen, ali to nužno ne znači da je istina“, piše Nacionalna geografija.

Da Zemlja nije ravna ploča dokazuju i vremenski uslovi koje imamo na Zemlji. Naime, na ravnoj Zemlji gravitacija bi sve vukla ka središtu Zemlje. Pošto ravnozemljaši veruju da je to Severni pol, kiša, grad i druge vremenske nepogode padale bi samo na Severnom polu.

Naučnici objašnjavu i da u slučaju da Zemlja nije sfera, Sunce bi se u okretanju na zemlji videlo kao reflektor. Iako bismo bili u mraku i dalje bismo ga videli. Poput svetala na sceni u pozorištu. Iako kao publika sedimo u mraku, vidimo reflektore i svetla uperena na scenu.

Teorija o ravnoj Zemlji tema je još jedne epizode serijala „Let the Promaja In“ koji možete pogledati u videu ispod.

U ovom serijalu balkanskih jutjubera, koji je simbolično nazvan po jednom od najčešćih mitova u našem društvu, imate prilike da čujete i o drugim čestim zabludama na ovim prostorima, a Raskrikavanje se pobrinulo da informacije iznete u videima budu tačne.
    

Napomena: Novinari portala RasKRIKavanje su autori ovog teksta, dok je video prilog nastao u okviru projekta "Let The Promaja In". Sadržaj i stavovi izneti u video prilogu isključiva su odgovornost autora navedenog projekta.
  Vest
Da li su žene manje inteligentne od muškaraca?
S vremena na vreme se u medijima pojave napisi o tome da su muškarci inteligentniji od žena, da ž...
  Vest
Infodemija: Laži opasne kao i novi koronavirus
Tema broj jedan u svetu i kod nas već nekoliko meseci je koronavirus - o njemu se piše u medijima,...
  Vest
Kako prepoznati lažnu fotografiju?
Nataša iz Subotice rodila petorke, starija Romkinja https://www.raskrikavanje.rs/page.php?id=...
Let the Promaja In
Jutjub
Lažne vesti
Mitovi
Flath_earth
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: