raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Dezinformacija
  Pristrasnost
Izvorni članak je objavljen 05.12.2019. (Večernje novosti)
Za gradske čelnike problem „trola“ na Dorćolu rešen, za građane tek počeo
05.12.2019.    Vesna Radojević    Foto: gsp.rs
Dok glavni urbanista Beograda Marko Stojčić i nekoliko medija govore da je rešen problem sa stanovnicima donjeg Dorćola koji danima unazad protestuju zbog plana da se u njihov kraj izmesti čitava trolejbuska mreža, građani za Raskrikavanje demantuju da je došlo do bilo kakvog dogovora.
Zbog pretvaranja Studentskog trga u pešačku zonu najviše muke, sudeći po razvoju događaja, imaće građani donjeg Dorćola. Naime, pre dve nedelje stanovnici nekoliko ulica u tom kraju primetili su nenajavljene radove i tek tada shvatili da je gradska uprava započela sa izmeštanjem trase trolejbusa u taj deo grada.

Odmah su započeli proteste i od tada do danas usledio je niz razgovora sa gradskim čelnicima, pre svega sa gradskim urbanistom Markom Stojčićem.

Juče, četvrtog decembra dogodio se i poslednji u nizu na kojem su stanovnici ovog dela Dorćola opet ponovili svoje zahteve - žele da se o svim predlozima izmeštanja trolejbuske mreže sa Studentskog trga na Dorćol razgovara na javnoj raspravi uz prisustvo stručne javnosti.

Kako su rekli, na tom sastanku sve njihove ideje, kao i poziv da se organizuje stručna javna
su odbijeni.

Međutim, za čitaoce današnjih Večernjih novosti - problem stanovnika Donjeg Dorćola je rešen.

   Tekst Večernjih novosti


Pišu da su se „čelnici grada dogovorili sa žiteljima Dorćola da bude izmenjen projekat buduće kontaktne mreže, da će Gundulićev venac biti bez trolejbusa, da zelenilo ostaje netaknuto, a ni da parking mesta neće biti ugrožena“.

Večernje novosti čitav tekst baziraju na izjavama gradskog urbaniste Marka Stojčića koji je između ostalog rekao i da su „građani pokazali da u rešavanju ovih problema nije bilo mesta politici, te da su u dijalogu sa gradskom upravom mogli da nađu zadovoljavajuće rešenje“.

„On je istakao da su građani prepoznali zloupotrebu pojedinih političkih stranaka i nisu prihvatili politizaciju“, pišu Večernje novosti.

Međutim, ovakvo viđenje sastanka ne dele građani koji protestuju, odnosno njihovi predstavnici koji su prisustvovali sastanku.

Naime, u saopštenju koje su dostavili medijima demantovali su pisanje medija i izjave glavnog urbaniste Marka Stojčića da je postignut dogovor sa gradskim čelnicima.

Za Raskrikavanje objašnjavaju šta se na jučerašnjem sastanku zaista dogodilo.

Kako kažu, zvaničan poziv na sastanak upućen je preko mejla nepuna dva sata pre sastanka na kojem je kao tema bila najavljena njihova inicijativa da se zaustave radovi na izmeštanju trolejbuskog saobraćaja i omogući javna i stručna rasprava.

„Svi predlozi građana su odbijeni uz napomenu da je potrebno oko tri godine da se izradi novi projekat izmeštanja kontaktne mreže preko ulica u blizini Luke Beograd i da nam se čini ustupak, jer su odustali od prolaska kroz Gundulićev venac“, kaže za Raskrikavanje predstavnik stanovnika koji protestuju Srđan Cvetić.

Kako kaže Cvetić zaključak predstavnika grada je bio da nije na građanima da menjaju saobraćajna rešenja grada i da moraju da razumeju da su to rešenja koja su bila predviđena planom iz 2006. godine.

Sudeći prema tekstu Večernjih novosti i izjavama gradskog urbaniste, građanima je učinjen ustupak i nova mreža trolejbusa neće prolaziti kroz ulicu Gundulićev venac.

Međutim, Cvetić kaže da građani od početka protestuju zbog izgradnje kontaktne mreže za trolejbuse u ulicama Žorža Klemansoa, Gundulićevog venca, Venizelosove, Dunavske i Poenkareove ulice.

„U Cvijićevoj ulici se trenutno izvode radovi, dok su nam rekli da će nakon dobijanja svih dozvola nastaviti u Venizelosovoj i Žorža Klemansoa sa delom Dunavske i Dobračine“, kaže Cvejić i navodi da je na sve prigovore građana da će se time onemogućiti normalan život građana
„odgovor bio da oni moraju da to urade jer se Studentski trg i pešačka zona proširuju, kao i da je sve ipak privremeno i možda će se u budućnosti ponovo izmeštati kontaktna mreža trolejbusa zbog izgradnje linijskog parka“.

Građani ovog dela Dorćola saopštili su da nastavljaju sa protestom i odbranom svog kraja od
„nepoznatih namera gradskih čelnika i institucija koji umesto da rade u interesu građana za šta su izabrani, te iste građane ignorišu, optužuju za politizaciju i vređaju kontinuiranim podmetanjima“.
  Manipulisanje činjenicama
Informer o blokadi Skupštine: Nasilnici lome po Skupštini, doneli vešala
Jučerašnju blokadu Skupštine prorežimski tabloidi vide kao divljanje opozicije, optuživši ih d...
  Dezinformacija
Protest ljudi umotanih u plastične kese koji leže na ulici, nema veze sa pandemijom
Teorija zavere o tome da je pandemija virusa korona namerno osmišljena, ovih dana je ponovo aktuali...
  Analiza
Serbian Front Pages in 2023: Six Newspapers, Over 1,150 Manipulations
Last year, Raskrikavanje recorded at least 1,154 instances of manipulation on the front pages of six...
Gundulićev venac
donji Dorćol
građani
protest
Marko Stojčić
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: