raskrikavanje
PROJEKAT PORTALA KRIK
  Rizični mediji
  Istraživanja
  Vesti
  Najnovije
  Manipulisanje činjenicama
Izvorni članak je objavljen 28.03.2024. (Politika)
Za Politiku problem kvaliteta vazduha – seznacionalistčka tema
29.03.2024.    Stefan Kosanović    IQ Air & OpenAI
U toplim i vetrovitim danima u Beogradu, ali i drugim delovima Srbije, vazduh je čistiji nego inače. Bar tako meri specijalizovani švajcarski portal IQ air, a o čijim jučerašnjima rezultatima piše i Politika. Ovaj portal navodi da je beogradski vazduh juče bio među najčistijim na svetu, što poslednja dva dana i jeste slučaj. Ipak, u kratkom tekstu portala Politika se manipuliše i navodi da je tema zagađenja vazduha senzacionalistička i da se pokreće kada je potrebno Srbiju predstaviti u lošem kontekstu, a da se sa druge strane, ne piše kada se „neretko” vazduh kotira među najčistijim na svetu. Ipak, da prostora za brigu ima, pokazuju podaci. IQ air Srbiju označava kao petu najzagađeniju u Evropi, a 43. u svetu prošle godine, dok je vazduh u glavnom gradu ovog meseca označen kao potpuno zdrav samo pet dana.
Portal Politika je u kratkom tekstu pisao da je švajcarski sajt za merenje kvalieta vazduha objavio da je juče „kvalitet vazduha u Beogradu među najboljim na svetu”.

To i jeste tačno. Na sajtu IQ air 28. mart označen je zelenom bojom koja simbolizuje dobar kvaliteta vazduha.

Ipak, u tekstu portala Politika dodali su i nekoliko manipulativnih rečenica. Pre svega da je kvalitet vazduha u glavnom gradu tema „čestih polemika i senzacionalizma kada je potrebno Srbiju predstaviti u negativnom kontekstu”.

Pišu i to da se „prema rangiranju uglednog švajcarskog sajta prestonica naše zemlje neretko nalazi i među najboljim, ali se to ne ističe u dovoljnoj meri”.

Ovaj portal se poziva na sajt za proveru kvaliteta vazduha IQ air koji svakodnevno objavljuje rang liste najčistijih i najzagađenijih gradova na svetu.

Podaci koje nam ovaj sajt nudi o kvalitetu vazduha u Beogradu i Srbiji pokazuju da ova tema zapravo ni malo nije seznacionalistčka.

Naime, IQ air kvalitet vazduha izražava svojim ideksnom, ali kako bi se taj broj lakše tumačio, oni nivo upozorenja prikazuju i bojom.

Ukoliko pogledamo Beograd na mesečnoj skali zagađenosti, u poslednjih 30 dana on je samo tokom pet dana bio u zelenoj, odnosno zdravoj zoni. Čak 24 puta je vazduh označen žutom bojom, koja označava umerenu zagađenost.

IQ air za žuto označene gradove daje preporuke – osetljive grupe treba da smanje fizičku aktivnost, da nose masku napolju i imaju prečišćivače vazduha u kući, a prozori svih građana treba da budu zatvoreni kako prašina ne bi ulazila u dom.

   IQ air


Beograd je bio 22. marta bio obeležen crvenom bojom što znači da je njegov vazduh obeležen kao nezdrav. U ovom trenucima švajcarski sajt preporučuje da svi stanovnici grada izbegavaju fizičku aktivnost napolju, nose maske za lice, imaju zatvorene prozore i pomogućnosti prečistivač vazduha.

Arhiva ovog sajta od prošle godine kaže da je čak sedam meseci vazduh u Beogradu u proseku bio dva do tri puta zagađeniji nego što to preporučuje Svetska zdravstvena organizacija (SZO). Čak tri meseca u Beogradu je bio i do sedam puta zagađeniji u odnosu na preporuke SZO.

Loš vazduh nije tema samo u Beogradu, već i u čitavoj Srbiji. IQ air je izračunao da je 2023. prosečna koncentracija PM2,5 čestica u Srbiji bila 4,1 puta veća od godišnje referentne vrednosti SZO za kvalitet vazduha.

Ukoliko se gleda godišnji prosek zagađenosti PM2,5 česticama u Beogradu, poslednjih sedam godina on je označen kao loš – čak tri do pet puta zagađeniji nego što bi trebalo.

Na svetskoj skali Srbija je rangirana kao 43. najzagađenija država od 134 države u kojima se računa ovaj indeks, dok je 5. najzagađenija u Evropi.
  Vest
Poznati teoretičar zavera Saša Borojević u vrhu liste SNS za beogradske izbore
Poslednje četiri godine mnogi portali za proveru činjenica napisali su na desetine tekstova o dezi...
  Manipulisanje činjenicama
Tabloid čudnom matematikom sa Tvitera „dokazao” 40.000 fantomskih birača „žute vlasti”
Problem migracije birača, odnosno organizovane promene prebivališta građanima, kako bi mogli da g...
  Neutemeljeno
Američka ambasada: Na našem sajtu nije bilo informacija o plaćanju usvojene dece
Oduzimanje troje dece jednoj majci u Novom Sadu izazvalo je veliko uznemirenje javnosti prethodnih n...
Vazduh
Beograd
Srbija
Zagađenje
O nama
raskrikavanje@krik.rs
011/420-43-04
Raskrikavanje na društvenim mrežama: